Fuldt hus i Retfærdigheden – foredrag gentages 6. februar 2025

Fuldt hus i Retfærdigheden – foredrag gentages 6. februar 2025

29. oktober 2024 - kl. 5:43 - af

Torsdag den 24. oktober afholdt Retfærdigheden det fjerde foredrag i serien om Sæbys 500 års købstadsjubilæum. Aftenens emne var Sæby under 2. verdenskrig.
Der var meget stort fremmøde til foredraget, så Retssalen blev fyldt til sidste plads. Selvom arrangørerne var glade for interessen, var det ærgerligt, at nogle måtte gå forgæves. Derfor gentages foredraget torsdag den 6. februar 2025 kl. 19.00. Der vil denne gang blive tilmelding til foredraget – og selvfølgelig stadig fri entré.

Foredragsholderen Henning Sørensen fortalte om Sæbys historie under krigen med vægt på tre overordnede emner: De tyske soldater i Sæby, Flugtruten til Sverige og flygtningelejrene i Sæby efter krigen. Indledningsvis fortaltes generelt om 2. Verdenskrig og købstaden Sæby. Herefter lidt om dagligdagen under krigen, der var præget af rationering og mangel på stort set alt.

De første tyske soldater, der opholdt sig i Sæby i længere tid, var placeret på feriekolonien Lille Strandhave syd for Sæby. De kom til byen kort tid efter besættelsen og blev der indtil befrielsen i maj 1945. Indtil begyndelsen af 1943 var der ikke andre soldater fast placeret i Sæby. Men herefter var der stort set tyske militære enheder i byen indtil befrielsen i 1945. De var primært indkvarteret nord for byen, i bl.a. Kurhotellet, Sæby Søbad, Vandrehjemmet, den daværende Tekniske Skole og Sæby Søbad. Men også mange andre lokaliteter i byen blev på forskellige tidspunkter benyttet af tyskerne, bl.a. Sæby Motor Compagni, Skovlyst og Rolykke.

Ruten over Kattegat Nordjylland til Sverige bragte danskere (og enkelte udlændinge) på flugt fra tyskerne til sikkerheden i Sverige. I 1943 havde flugtruten sin første spæde start med Oluf Andersen, der medio 1943 på egen hånd fragtede en del danskere til Sverige. Den etablerede flugtrute mellem Sæby og primært Göteborg kom op at stå i 1944. Den sørgede for gennem hele 1944 at fragte mange til friheden i Sverige. En mørk nat i januar 1945 slog Gestapo til og arresterede de involverede i en stor aktion i Sæby. De endte senere i Frøslevlejren. Flugtruten fortsatte sit virke fra andre byer i Jylland indtil befrielsen i maj 1945.

Nogle af de dramatiske begivenheder under krigen i Sæby blev gennemgået, bl.a. uroen august 1943 og tyskernes aktion mod det danske politi. Det lykkedes alle politibetjente i Sæby at undgå tilfangetagelse. Enten gik de ”under jorden” eller flygtede til Sverige. Herudover omtaltes begivenhederne efter krigen, de glade majdage i 1945 og lidt om retsopgøret i Sæby.

Afslutningsvis fortaltes om de tyske flygtninge, der i 1945 kom til Sæby, hvor de opholdt sig indtil 1947. De boede i to store lejre nord for byen, hvor de måtte etablere en dagligdag i lejren, indtil de kunne komme retur til Tyskland.

I pausen var der mulighed for at købe kaffe og Retfærdighedens æblekage. Foredraget var ledsaget af mange billeder og sluttede ca. kl. 21.00.

2 kommentarer til “Fuldt hus i Retfærdigheden – foredrag gentages 6. februar 2025” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “Fuldt hus i Retfærdigheden – foredrag gentages 6. februar 2025”

  • Karen Kragh Nielsen

    Hvornår kan man bestille billet til d. 6.2. I Retfærdigheden

  • John Henrik Andersen

    Der er godt nok allerede udsolgt til foredraget den 6/2 2025. Men vi gennemfører et tredje foredrag næste år. Datoen bliver meldt ud, så snart den er fastlagt.
    Venlig hilsen Retfærdigheden

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Fuldt hus i Retfærdigheden – foredrag gentages 6. februar 2025' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger