Arkiv
Frygter konsekvens ved opstilling af solceller og høje vindmøller
31. august 2024 - kl. 6:17 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Beboerne i 14 ejendomme omkring Øksenhede mellem Sæby og Understed frygter for konsekvenserne ved placering af solceller og høje vindmøller tæt på, hvor de bor.
Derfor har de dannet en protestgruppe, og de prøver nu at fortælle den brede offentlighed, hvad der er på vej, hvis flere lodsejere får mulighed for at gennemføre projektet.
Randi Funch er talsperson for Protestgruppen mod solceller og vindmøller i Øksenhede og Sæby.
Hun forklarer til Sæby Avis, at der indtil nu ikke har været megen omtale af planerne i medierne; derfor vil protestgruppen gerne fortælle om planerne.
Solceller på 100 hektar
Der påtænkes opført solcelleparker langs Sæbygårdvej til Understed og ud mod genbrugspladsen samt ved Ørnedalsbanen, hvor en del af skovarealet vil blive ryddet for at give plads til solceller.
Alle 14 ejendomme ved Øksenhede vil, hvis planerne realiseres, komme inden for 200 m fra solcellerne. I alt forventes op imod 100 hektar fyldt op med solceller. En stor del af området er af staten udpeget som særlig vigtigt drikkevandsområde.
”Vi er bange for forurening af vores drikkevand, da vi frygter, at PFAS-stoffer fra solcellerne vil gå i drikkevandet,” forklarer Randi Funch.
Desuden frygter beboerne for lavfrekvensstøj fra solcellerne døgnet rundt. Det kan spolere nattesøvnen og medvirke til stress, blodpropper og hjerte-kar-sygdomme.
Vindmøller ved Tamholt
Randi Funch oplyser endvidere, at der også er planer om opstilling af 7 stk. 150 m høje vindmøller ved ”Tamholt” mellem Øksenhede og Understed. Også her frygtes lavfrekvenslyde tillige med ubehagelige skyggepåvirkninger.
Som en illustration af møllernes højde kan det nævnes, at Rundetårn er 41,55 m højt, og de højeste pyloner på Storebæltsbroen måler 254 m.
Skovbyggelinje
I protestgruppen undrer man sig over, at en skovbyggelinje i området kan sættes ud af kraft for at give plads for de nævnte projekter. Det betegner gruppen som problematisk!
Rekreativ og fredelig dagligdag
Efter protestgruppens opfattelse benyttes store dele af området ved Øksenhede til rekreative formål.
”Vi risikerer måske at blive stavnsbundet til vores ejendomme, fordi kreditforeninger og banker vil anse dem for at være risiko-ejendomme, og sidst, men ikke mindst, er vi bange for, at solcellerne og vindmøllerne vil spolere området, som vi netop har valgt at bo i for at nyde naturen og dyrelivet og leve en stille og fredelig dagligdag,” lyder det fra talsperson Randi Funch.
I yderste konsekvens kan en fraflytning blive en nødvendighed for beboerne i de berørte 14 ejendomme.
Tekst: Per Rye
3 kommentarer til “Frygter konsekvens ved opstilling af solceller og høje vindmøller” under annoncerne.
Meget meget trist hvis dette blir en realitet,det burde kunne løses på anden måde, end på denne måde hvor folk som bor der blir tvunget til at flytte, for det er jo det man typisk vil vælge. kunne være interessant med en gallup undersøgelse på, hvor mange procent af befolkningen der har lyst til at bo midt i en energi park, tror de fleste kender resultatet. Kære politikere som IKKE bor i disse energi parker, tænk Jer om inden beslutning tages, og spørg Jer selv om I havde lyst til at bo et sådan sted. God weekend
Ulykkelig situation for de berørte, men også for resten af samfundet.
Planter og træer er naturens lunger.
Utilgivelig at omdanne 100 ha natur til gold ørken af sort glas, og man vil oven i købet fælde skov for at få plads.
Hos Landbrugsstyrelsen kunne der søges tilskud til skovrejsning.
Der tales meget om mere urørt natur, mere skov og biodiversitet. Her går man stik modsat.
Idéen om at fremtidens samfund skal fungere næsten udelukkende ved hjælp af vedvarende energi fra sol og vind er økonomisk og teknisk meget dårlig løsning.
Planen her er ikke enestående. I hele Danmark slås borgere mod enorme energiparker.
Vi ser gang på gang at byrøddderne er ligeglade med kultur og natur. Nedrivning af Plesners klenodie i Skagen, ødelæggelse af naturen omkring gedebjerget er bare det sidste nye! Mange gange har jeg måtte ryste på hovedet over byrøddernes mangel på hjælp til bevarelse af natur og bygninger. Jeg har ikke længere gejsten til at fighte, men håber, at andre har. Hvad med at fremsende et borgerforslag om, at ændringer i lokalplaner og opstilling af vindmøller og solceller skal godkendes af 2 byrådsmøder, en af nuværende valgte og et af et nyvalgt byråd? Så ved man også, hvem man kan/vil stemme på.