Tandlægerne i Region Nordjylland ser flere unge med snusskader
6. august 2024 - kl. 1:36 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Flere især unge har skader i mundhulen på grund af snus eller røgfri nikotin, viser ny undersøgelse blandt landets tandlæger. Forbyd nikotinposer – også blandt de 18-29-årige, lyder opfordringen fra Tandlægeforeningen.
Snus og røgfri nikotin er blevet populært blandt unge mennesker. Det kan landets tandlæger tydeligt mærke – også i Region Nordjylland.
Mere end seks ud af 10 tandlæger i Region Nordjylland har i løbet af de sidste to år oplevet flere patienter med skader i mundhulen forårsaget af snus eller nikotinposer. Stigningen ses primært hos de 19-29-årige, men der ses også en stigning blandt børn og unge op til 18 år. Det viser en ny undersøgelse fra Tandlægeforeningen.
– Børn og unge, der bruger snus eller andre røgfri produkter med nikotin, risikerer at få alvorlige skader i mundhulen – skader, der kan vise sig at være permanente. Det er dybt problematisk. Ikke mindst fordi de her produkter er stærkt vanedannende, advarer Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist, som selv oplever en stigning i antallet af unge patienter med snusskader på sin klinik i Roskilde.
Slimhindeforandringer og tilbagetrukket tandkød
Typisk ser tandlægerne skader som slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage. Det siger henholdsvis 85 og 46 procent af tandlægerne.
-Snus irriterer mundslimhinden og kan også få tandkødet til at trække sig tilbage, hvis man bruger det længe nok. Og tandkød, der først har trukket sig tilbage, så tænderne er blevet længere, kommer ikke tilbage, selvom man stopper, forklarer Charlotta Pisinger, der er professor i tobaksforebyggelse og fortsætter:
– Nikotinen giver en opkvikkende fornemmelse og en følelse af velvære. Din hjerne og krop vænner sig hurtigt til at få nikotin, og nikotinen bliver vigtig for, at du kan føle velvære. I det øjeblik er du blevet afhængig af nikotin, pointerer Charlotta Pisinger.
Forbud til unge op til 29 år
Overordnet anbefaler tandlægeformanden, at man uanset alder helt stopper eller i hvert fald minimerer forbruget af snus og andre røgfrie nikotinprodukter. Og kan man ikke stoppe, er det vigtigt, at man ikke placerer posen med snus det samme sted i munden hver gang.
Røgfrie nikotinprodukter er forbudt at sælge til mindreårige, men Susanne Kleist mener, at der også bør indføres et forbud til unge helt op til 29 år. Og så opfordrer hun forældre til teenagere til at tage en snak med deres børn:
– Jeg er bekymret for, at vi får en hel generation af unge voksne, der er afhængige af de her produkter. Vi skal selvfølgelig fortsætte med at oplyse børn og unge om den sundhedsrisiko, der er forbundet med brugen. Og så er det vigtigt, at forældre tager en snak med deres børn om, hvad snus kan gøre ved dem. Men jeg tror desværre ikke, at oplysning og dialog er nok, og derfor anbefaler jeg et forbud, fastslår Susanne Kleist.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Tandlægerne i Region Nordjylland ser flere unge med snusskader' til en bekendt