Åbner stuerne for galleri med væverier, akvareller, malerier og økoprint

Åbner stuerne for galleri med væverier, akvareller, malerier og økoprint

15. juni 2024 - kl. 8:47 - af

I et hyggeligt hus på adressen 46C i Algade i Sæby lige over for Klostertorvet bor Grethe Hvass. Nok har Grethe Hvass rundet de 92 år, men hun er alt andet end en kvinde, som ”bare” sidder stille og nyder sit otium. Tværtimod, der er aktivitet med fuld fart på smukke, kunstneriske udfoldelser.

Grethe Hvass boede tidligere i Aalborg, men flyttede sammen sin mand Ole for en del år siden til Sæby, hvor parret erhvervede en bolig i den gamle del af Sæby.

Grethe Hvass har en kunstnerisk åre på mange felter. Som helt ung fik hun friplads til at spille klaver hos Herman D. Koppel. Det måtte hun dog droppe, da det ikke kunne forenes med familielivet.

Mange sæbynitter vil kende noget at Grethe Hvass’ kunst fra billederne på de små kuverter, man tidligere fik udleveret recepter i på Sæby Apotek.

Alterbilleder

På et tidspunkt i livet voksede interessen for at udøve forskellige former for kunsthåndværk sig større og større hos Grethe Hvass. Det blev til ganske meget vævning, malerier og akvareller. Ligeledes var der meget inspiration at hente inden for religion, hvilket bl.a. førte til vævning af alterbilleder. I den forbindelse fik Grethe Hvass en opgave på 7 billeder om skabelsesberetningen, der blev vævet til Hasseris Skole.

Inspirationen voksende, men som årene gik har Grethe Hvass dog måttet erkende, at vævning er, som hun selv siger det ”en hård disciplin for kroppen”, så hun har stort set måttet give afkald på at væve og har kastet sig over tekstil, akvareller, malerier og som det seneste: økoprint.

Økoprint opstår ved at finde forskellige planter, som prøves på tekstiler, hvor man ruller stoffet om en lille trærulle for derefter i et par timer at komme i et dampbad med vand tilsat lidt rust. Efterfølgende kan man så nørkle med sting. Ved avisens besøg hos Grethe Hvass var hun i gang med at ”se” konturerne af og klargøre stingene til små fugle.

Kvindesegment, have og hav

Kvindesegmentet, have og hav er i dag de store inspirationskilder i Grethe Hvass’ kunst.

Grethe Hvass har bl.a. vævet den 10 m2 store “Limfjordsrejsen”, som hænger på Hasseris Gymnasium. I Nørresundby Bank har man ”Fra Hav til Himmel”, og Hans Egedes Kirke i Aalborg er prydet af en 3×3 m stor altertavle fra Grethe Hvass’ hånd, og Brønderslev Kirkes menighedshus er udsmykket med ”Jordkloden og regnbuen”. En udstilling af væverier er det også blevet til på et universitet i Minneapolis i USA.

Ingen tvivl om, at det bestemt ikke er nogen tilfældighed, at Grethe Hvass’ barn og barnebarn også besidder en kunstnerisk åre. Barnebarnet står således over for en udstilling i Næstved.

Grethe Hvass har besluttet at åbne sine stuer og have galleri. Hun starter søndag den 30. juni og vil sommeren igennem holde åbent de fleste eftermiddage i tidsrummet kl. 14-17,30, når flaget er ude. Ellers er folk velkomne til at ringe på. Man er velkommen til at kigge og lade sig inspirere, og der vil selvfølgelig også være mulighed for at købe kunst.

Tekst og fotos: Per Rye

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Åbner stuerne for galleri med væverier, akvareller, malerier og økoprint' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger