Flot jubilæumsbog i anledning af Sæbys 500 år

Flot jubilæumsbog i anledning af Sæbys 500 år

5. juni 2024 - kl. 14:48 - af

Grundlovsdag blev en flot jubilæumsbog præsenteret. Den udkommer i nummereret oplag i anledning af det forestående 500-års købstadsjubilæum i Sæby til august. Bag udgivelsen står den godgørende organisation ”Ridder Woofs venner”.

Bogens redaktør er Per Østergaard, bistået af et redaktionsudvalg bestående af Lars-Henrik Hyttel og Else Marie Hinge. Opsætning og dronefotos via Click Sæby og tryk hos Nordjyllands Kystmuseum. Bogen er på 124 sider og koster kun 50 kr., der går til gode formål, og der udtrækkes præmier på bogens numre på jubilæumsdagen den 10. august.

Dåbsattest, fiskeri og industri

Efter forord fra redaktøren følger borgmesterens hilsen til Sæby. Der er en gengivelse af købstadens ”dåbsattest” med anerkendelse som købstad tilstillet bisp Stygge Krumpen.

Museumsinspektør Jens Thidemann bringer en beretning om, at Sæby bliver købstad, og Michael Nielsen fortæller om Sæby som fiskerby – herunder fiskeriet før 1900-tallet og erindringer fra Sæby-fiskere.

Erik S. Christensen beskriver, hvordan industrialiseringen kom til Sæby med fiskeri, slagteri, jernbane, Pluto, Stampen, skotøjsfabrik m.fl., og fra Nicolai Nissen er der et til lykke til ”du kære gamle købstad” med turismen som hjertet i byens puls.

En række personligheder – bl.a. lokale entreprenører og visionære ledere – har på forskellig vis hver på deres felt været med til at forme Sæby. Dem er der små beretninger om – f.eks. Leif Stiholt, Henrik Hougaard, Rode Andreasen, Julius Arenfeldt, Inge Andersen, Margit Thomsen og Birgit Stenbak Hansen, ligesom også bl.a. Jacob Severin, Ole Østergaard, Christian Nielsen, grev Ahlefeldt Laurvig, Erling Mehlsen, Chr. A. Nielsen (”Fatty”), Christian Vanggaard og Lauritz Christensen nævnes. Desuden kan en række artikler tilgås på nettet via QR-kode eller på www.saeby-500aar.dk

Kulturarv og byvåben

Bogen rummer også en artikel med overskriften ”Bevaring af kulturarv” om de gamle bygninger og bymiljøet i Sæby.

Jens Ettrup Svanborg Kirkbro fortæller om Sæbys byvåben, som artiklens forfatter benævner som ”et af Danmarks allersmukkeste”.

Endelig rummer bogen en interessant illustreret kronologisk oversigt over skelsættende og betydningsfulde begivenheder i Sæbys historie fra 1524 og frem til i dag, opstillet af redaktør Per Østergaard med assistance fra Mads Bisgaard Christensen, ligesom der findes en arrangementskalender om begivenheder og aktiviteter frem til jubilæumsdagen.

Ridder Woofs venner

For at holde bogens udgivelsesomkostninger på et minimum, så der kan blive et overskud til velgørenhed, slutter den med en række indrykkede annoncer fra lokale virksomheder og butikker. Bogen vil nu blive lagt frem til salg disse steder.

Ridder Woofs venner er en gruppe af frivillige, som har etableret en humanitær forening med klare målsætninger.

Det hedder således bl.a.: ”Vi mener, at vi gennem vores erhverv og netværk har kontakter og muligheder for at kunne udføre nogle opgaver, som der ikke altid er det fornødne fokus på gennem det etablerede system. Vi arbejder for at hjælpe børn og ældre på hospitaler og klinikker i Danmark, hvor vores primære mål er at etablere projekter og fundraise, så vi kan skabe økonomi til at hjælpe andre.”

Har man lyst til at støtte dette arbejde, kan man sende et beløb på Mobilepay 1334JS, og der kan læses mere på www.ridder-woof.dk

Jubilæumsbogen er absolut spændende læsning om stort og småt fra Sæby og om fremtrædende personligheder gennem tiderne. Den kan varmt anbefales!

Tekst: Per Rye

 

3 kommentarer til “Flot jubilæumsbog i anledning af Sæbys 500 år” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

3 kommentarer til “Flot jubilæumsbog i anledning af Sæbys 500 år”

 • Elna Lindenborg Jensen

  Hvor og hvornår, kan bogen købes ?
  Mvh
  Elna

 • Bogen kan fra i dag købes med kontanter og Mobilepay hos Cafe Mathilde samt via Mobilepay i en række af Sæbys institutioner og butikker, bl.a. Meny og SuperBrugsen. Bogen vil være fremlagt til salg disse steder, og overskuddet går til velgørenhed – primært for børn – gennem “Ridder Woof”. Prisen er kun 50 kr.

 • Holger Almholt

  En lille bog med et stort indhold via de mange links- og en flot kvalitet

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Flot jubilæumsbog i anledning af Sæbys 500 år' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger