39 snublesten for nazismens ofre til efteråret

39 snublesten for nazismens ofre til efteråret

13. maj 2024 - kl. 7:40 - af

Kystmuseet havde søndag eftermiddag taget initiativ til en times vandring med fortælling undervejs om nogle af nazismens ofre i Sæby under 2. verdenskrig.

Godt 30 personer tog imod tilbuddet, som foregik i strålende solskinsvejr under guidning af en repræsentant fra museet.
Vandringen foregik primært i området fra museet, gennem Algade og Klostergyden til kirkegården.*
Undervejs blev der berettet om nogle af de modstandsfolk, som havde hjemme i Sæby. Flere af disse blev deporteret til Frøslev og tyske kz-lejre; andre blev skudt eller mistede livet til søs.

Til efteråret – forhåbentlig i løbet af september – vil Kystmuseet hædre 39 af disse brave folk på strækningen fra Skagen til Voersaa med “snublesten”. 6 af disse snublesten (plaketter) placeres i Sæby på fortovet ud for den bolig, hvor den pågældende modstandsmand boede for på den måde at hædre vedkommende.

Snublesten er oprindelig startet i Køln i Tyskland i 1991 under betegnelsen “Stolpestein” for at gøre folk bevidste om en særlig indsats under verdenskrigen.

Projektet er støtter af Melsen Fonden.

Tekst og foto: Per Rye

En kommentar til “39 snublesten for nazismens ofre til efteråret” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

En kommentar til “39 snublesten for nazismens ofre til efteråret”

  • Henriette Harris / Snublesten Danmark

    Snublesten hedder Stolpersteine på tysk. De er skabt af den tyske kunstner Gunter Demnig, og de første snublesten blev lagt i Køln, ikke i 1991, men i januar 1995. De bliver ikke lagt for at “gøre folk bevidste om en særlig indsats under verdenskrigen”. De lægges for at mindes ofre for nazismen som regel ud for ofrets sidste frivillige bopæl inden arrestation eller flugt. Det er helt almindelige mennesker, der mindes: jøder, romaer, sintier, modstandsfolk, politisk forfulgte, de såkaldte “eutanasi”-ofre, homoseksuelle, Jehovas Vidner osv. Der ligger indtil videre 100.000 snublesten i 31 europæiske lande, og der er lagt snublesten i Danmark siden 2019. Man kan læse mere om dem på http://www.snublesten.dk eller internationalt set på Gunter Demnigs hjemmeside http://www.stolpersteine.eu

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '39 snublesten for nazismens ofre til efteråret' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger