To nye ansigter på Sæbygård

To nye ansigter på Sæbygård

20. november 2023 - kl. 9:58 - af

Takket være bidrag fra Nordjyske Bank og mange private bidragydere lykkedes det – trods meget kort varsel – at erhverve et enestående dobbeltportræt til Sæbygård, da maleriet var på auktion hos Bruun-Rasmussens kunstauktioner i september 2023. Maleriet er udført af Georg Matthias Fuchs (1719-1797) og forestiller kontreadmiral Jacob Arenfeldt (1723-1788) og sønnen, Jacob (1755-1820), der fulgte i sin fars fodspor, og også sluttede sin karriere som kontreadmiral.

Fredag d. 24. november kl. 10.00 bliver maleriet overdraget til Den Selvejende Institution Sæbygård. Bestyrelsen for Den Selvejende Institution, medlemmer af Sæbygårds Venner, og de gavmilde donatorer er inviteret til en kort reception for at byde de to kontreadmiraler velkommen til Sæbygård.

De nyerhvervede malerier af helt særlig værdi for Sæbygård, fordi det var Jacob Arenfeldt (faderen på dobbeltportrættet), der hjembragte det righoldige stel af ostindisk porcelæn med familiens våbenskjold. Stellet har været på Sæbygård siden midten/slutningen af 1700-tallet. Sæbygårds samling inkluderer også en smuk perlemorsmedaljon med gravering af våbenskjoldet og initialerne I. A. (Iacob Arenfeldt). Der findes allerede adskillige familieportrætter fra samme periode på Sæbygård, og nu kan vi heldigvis byde Jacob og sønnen velkommen til Sæby. Maleriet af Jacob Arenfeldt og søn er også vigtig for Sæbygård, fordi det supplerer de mange andre børneportrætter fra 1600- og 1700-tallet i husets samling. På dobbeltportrættet er den unge søn afbilledet som en ”lille” voksen søofficer: der var store forventninger til den ca. 10-årige dreng, og de kom tydeligt til udtryk i maleriet.

Købet af maleriet blev muligt takket være donationer fra:

  • Nordjyske Bank
  • Ida og Denis Neergaard
  • Suzanne Boissevain og Torben Dahl
  • Gudrun Tuttle
  • Deolinda og Hans Arenfeldt
  • Marian og Julius Arenfeldt
  • Efterkommere fra Steenshede/Ottestrup
  • Vangkær
  • Memhaven
  • Flere andre generøse givere, som har ønsket at forblive anonyme.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'To nye ansigter på Sæbygård' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger