Provst emeritus klar med bog om den kristne gentleman

Provst emeritus klar med bog om den kristne gentleman

28. september 2023 - kl. 1:29 - af

Ved en reception i Abildgård kirkes kirketorv præsenterer provst emeritus og vikarierende sognepræst i Abildgård kirke, Viggo Ernst Thomsen, i starten af november sin nye bog, der har fået titlen ”Den kristne gentleman: Et ideals storhedstid, fald og mulige genkomst”.

Efter nederlaget ved krigen i 1864 begyndte Danmark at orientere sig mere mod vest end mod syd. Dermed kom gentleman-idealet også til Danmark. I tidsrummet 1870-1920 i en variant, som man har kaldt for ”muskulær kristendom”, hvor idealerne ikke mere kun gjaldt for eliten, men også kom til at gælde for jævne folk.

Det fik stor betydning for udbredelsen af sport og idræt. Fodbold, basketball og volleyball – og jakkesættet – er utænkelige uden gentlemanidealet.

I folkekirken var bevægelser som KFUM og KFUK, FDF og Spejderbevægelsen dybt påvirket af dette ideal.  Med FDF blev gentleman-idealet for første gang et ideal også for arbejderdrenge. Spejderbevægelsens grundidé var og er den ridderlige gentleman, der hjælper andre. I mange år hyldede man ”en sund sjæl i et sundt legeme”.

Forfatter til bogen, Viggo Ernst Thomsen, vil ved receptionen på udgivelsesdagen fortælle kort om den nye udgivelse.

Det er en bog, der for første gang på dansk fortæller denne ellers ukendte historie om, hvordan det gik til, at høje aristokratiske idealer blandt Englands og USA’s rigeste endte med at blive hverdagskost for børn med en far i blå kedeldragt fra det jævne, folkelige Danmark.

Er de høje idealer på vej tilbage?
Viggo Ernst Thomsen beskriver i bogen udgangspunktet for dette ideal og følger den kristne gentleman op gennem det 20. århundrede, hvor han møder sit endeligt i 1960’ernes og 70’ernes ungdomsoprør. I de følgende årtier lever denne gentleman i glemsel, men måske er de høje idealer på vej tilbage?

Viggo Ernst Thomsen er født i 1957. Han har været provst, sognepræst, lektor i pædagogik og kristendomskundskab på Folkekirkens Pædagogiske Institut og Præstehøjskolen, højskolelærer, folkeskolelærer, generalsekretær i Dansk Ungdoms Fællesråd samt forbundssekretær i FDF.

Han er tillige medforfatter til en række bøger, bl.a. ”Vejlederhåndbog i kristendomsformidling” (1977), ”Den lodrette beståen: Europæisk kultur- og idéhistorie” (2008), ”Kilder til kristendomskundskab” (2011) samt ”Kulturens kilder: Kilder til den europæiske kultur- og idéhistorie” (2011).

Præsentationen finder sted ved Abildgård kirke torsdag den 9. november kl. 16,30 – 17,15. Bogudgivelsen er støttet af Sæby Apotek.

Tekst: Per Rye

 

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Provst emeritus klar med bog om den kristne gentleman' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger