
Historien om da Sæby var landsdelens mest underholdende by
4. februar 2023 - kl. 16:04 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Da Holger Fællessanger engang blev interviewet om hans tid som teaterdirektør i Frederikshavn i 1920erne, hvor talen kom ind på Sæby, lyste han op. ”Sæby, der var meget sjovere end i Frederikshavn dengang”, og det ry holdt man i Sæby vedlige til langt op i 1900 tallet.
Her vil jeg forsøge at give et indblik i den første del af 1960erne. Der skete der rigtig meget i underholdningsbranchen i Sæby, i sommerhalvåret var der fest og arrangementer nærmest alle ugens 7 dage. Det var naturligvis Kildekroen og Skovlyst, der førte an, og kunne mønstre et kæmpe publikum nærmest aften efter aften.
På Kildekroen var værten dengang Kaj Dahlmoes, der havde drevet Kildekroen siden midt i 50erne. Han omdøbte i øvrigt stedet fra Kurhotellet til Kildekroen, da han ikke ville risikere gæsterne troede, det var et sted, man skulle være stille. Alene navneændringen viste sig også at gavne omsætningen lige fra starten.
Skovlyst var drevet af Jens Aage Jensen, og fælles for de to værter var, at de begge var knalddygtige til at få det bedste underholdning til deres restaurationer.
Det gjorde at folk fra Skagen, Frederikshavn og andre steder i Vendsyssel gerne tog en taxa til Sæby, hvis de havde lyst til en munter aften, og det var alle ugens dage.
Begge steder havde husorkestre, der havde kontrakt i kortere eller længere perioder, det kunne såmænd være orkestre fra både Danmark, Europa og selv fra Cuba, som underholdt publikum.
På Skovlyst kunne man hver dag hygge sig i den såkaldte ”Junglebar”, hvor der altid var en fast pianist eller en duo, der stod for hyggemusikken. Så var der dans i ”Kinasalen”, når der var større orkestre på. På et tidspunkt i begyndelsen af 1960erne var det sommetider et problem at få nok strøm til Skovlyst, hvis mikrofonanlæg og det hele kørte. En svensk sangerinde der sang der i en længere periode fortalte, at når hun optrådte, var der kun en enkelt lampe tændt i salen, ellers virkede mikrofonanlægget ikke, men det skulle også have givet en hyggelig atmosfære.
På Skovlyst var der i sommerhalvåret åbent hver dag til klokken 02.
På Kildekroen var der alverdens temaaftener. Det kunne være aftener med publikumspræmier, damernes aften, broget aften, sømandsaftener med dans på ”dækket”, tysk bierabend, hollænderaften og meget mere.
På Kildekroen var der også altid faste husorkestre og som på Skovlyst masser af optrædener af toppen af den danske musikscene.
For at give et lille eksempel kan vi tage tirsdag aften den 25. juli 1961. Her sang på Kildekroen Grethe Klitgaard og på Skovlyst ”Lille Dorthe”. På en tirsdag aften kunne begge steder melde om røde lygter, der var stopfyldt begge steder. Kilden kunne i de bedste tider tage op mod 1000-1500 mennesker og Skovlyst en 300-400 stykker, så der må siges at være ganske flot på en tirsdag aften.
Samtidig havde Sæby Søbad også musik og dans, der var Harmonien, der dog mest havde en pianist siddende. I midten af 60erne kom Hotel Viking, der også har trukket festglade mennesker på forskellig vis gennem årene. Hotel Vikings første krostue hed i øvrigt ”vendelbostuen”.
Aakroen eller det nuværende Hillers kom til tirsdag den 5. maj 1966, det blev startet af Hotel Danias ejer Poul Mark Andersen, der før havde drevet Centralcafeen, som er det nuværende Lanternen.
Samme år kom også restaurant Siesta, så der var en rivende udvikling dengang i midten af 1960erne.
For at vende tilbage til Kildekroen og Skovlyst så var toppen af den danske musikscene ofte forbi. Man rynker måske lidt på næsen i dag, men dengang var de topnavne. Gustav Winckler, Daimi, Bjørn Tideman, Poul Bundgaard, katy Bødtger, Otto Brandenburg, Grethe Sønck og hvad de ellers hed alle sammen.
Naturligvis måtte man optræde i Sæby, hvis man var et ”hot” navn I Danmark på den tid.
Man havde også i 1960erne såkaldte ”pigtrådsaftener”, hvor hele Vendsyssels ungdom kom valfartende, det var en kort periode hvor Finn Dahlmoes, der var søn af Kaj Dahlmoes havde Kildekroen.
Curt Siel kom til i 1966, og han skyndte sig at sætte en stopper for de ”pigtrådsaftener”, da det ikke lige var hans smag.
Han fik også stor succes, det har jeg før skrevet om, men der kan fortælles uendeligt meget om de gode gamle dage i Sæby.
Tekst: Mikkel Nielsen
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Historien om da Sæby var landsdelens mest underholdende by' til en bekendt