Foredrag om starten på slagteriet i Sæby

Foredrag om starten på slagteriet i Sæby

23. januar 2023 - kl. 0:35 - af

Mandag den 20. februar holder arkivar, cand.mag. Erik Christensen, Frederikshavn, foredrag om ”svinekrigen” i Vendsyssel og om starten på slagteriet i Sæby.

I oplægget til foredraget hedder det bl.a., at der i slutningen af 1800-tallet var en voldsom kamp om svinene i Vendsyssel. Eksporten til England slog alle rekorder, men en svinepest i 1887 betød så voldsom en nedgang i landbrugets indtjening, at bønderne begyndte at kigge sig om efter alternativer til de private slagterier.

Bønderne omkring Hjørring var i flertal, og østkysten tabte. Der blev bygget andelssvineslagter i både Aalborg og Nørresundby i starten af 1891.

En af bagmændene for tanken bag et slagteri mod øst var godsejeren på Hørbylund, Anders Gregers Lassen.

Da tanken om et slagteri i Frederikshavn faldt, gik han i stedet i gang med at skabe den infrastrukturelle baggrund for den vendsysselske østkyst i form af en jernbane mellem Frederikshavn-Sæby-Dronninglund-Nørresundby.

Det blev startskuddet til Østkystbanen, som fra 1899 blev drevet af selskabet bag Frederikshavn-Fjerritslev Jernbanen.

Arrangør er Saltlandets historiske Forening for Sæby og Omegn. Foredraget afholdes i ”Manegen” på Rådhuspladsen i Sæby. Der er adgang for alle, og der serveres kaffe med kage undervejs. Der startes kl. 19,00, og prisen er 40 kr. for medlemmer og 60 kr. for ikke-medlemmer.

Tekst: Per Rye

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Foredrag om starten på slagteriet i Sæby' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER