Nye tal: Så ofte bliver der fundet giftrester i drikkevandet

Nye tal: Så ofte bliver der fundet giftrester i drikkevandet

9. oktober 2021 - kl. 11:21 - af

Siden 2016 er der fundet rester af sprøjtegift i 39 procent af drikkevandsboringerne i Frederikshavn Kommune, viser ny opgørelse. På landsplan bliver der i år sat rekord for pesticidfund i de danske grundvandsprøver.

Rent drikkevand direkte fra undergrunden er en unik ressource, som danskerne har nydt godt af i generationer. Desværre er det truet af sprøjtegifte, og i de senere år har næsten alle kommuner fundet rester af gift i vandværkernes drikkevandsboringer. Og her er Frederikshavn Kommune ingen undtagelse.

I perioden 2016 til september 2021 har vandværkerne undersøgt 103 aktive drikkevandsboringer i kommunen. Her er der fundet sprøjtegiftrester i 40 af boringerne svarende til 39 procent – heraf 10 over grænseværdien.

Det viser en ny opgørelse, som Danmarks Naturfredningsforening har foretaget på baggrund af et helt nyt udtræk fra GEUS-databasen Jupiter, hvor vandværkernes laboratorier løbende indberetter deres målinger af det grundvand, der anvendes til drikkevand.

Se tallene for de øvrige kommuner her.

2021 bliver kedeligt rekordår
Det nye udtræk viser samtidig, at der aldrig før er fundet så mange giftrester i de danske vandværkers drikkevandsboringer som i år.

Fra 1. januar til 6. september 2021 er der indberettet 1.355 analyser fra aktive drikkevandsboringer rundt om i landet. De indberettede målinger fra årets første 8 måneder bekræfter herved, at 2021 vil slå rekord i flest aktive drikkevandsboringer med pesticidfund.

I alt er der konstateret pesticidfund i 63 pct. af målingerne fra i år, og i 14 pct. af prøverne er grænseværdien overskredet. Og det vækker bekymring i Danmarks Naturfredningsforening.

– De her tal er alarmerende læsning. De understreger endnu en gang behovet for politisk handling. Heldigvis ligger en af løsningerne lige for. Vi skal beskytte de områder, hvorunder vores grundvand dannes, så vi ikke anvender pesticider her. De jorde kan så enten omlægges til økologisk jordbrug eller til natur. Vi er nødt til at bremse tilgangen af stoffer til jorden, som på sigt kan havne i vores drikkevand, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

En unik ressource er ved at forsvinde
Når vandværkerne finder giftrester i drikkevandsboringerne, bliver der målt, hvor meget gift der er i vandet. Hvis mængden af gift overstiger grænseværdien, er vandet uegnet som drikkevand og ender derfor ikke i vores vandhaner, medmindre vandværkerne er tvunget til at fortynde det forurenede drikkevand.

Men hvis der fortsat bliver fundet mere gift i drikkevandsboringerne, risikerer vi at mindste en helt unik ressource, forklarer Maria Reumert Gjerding:

– Vi ser ind i en fremtid, hvor vi ikke længere kan levere rent drikkevand til alle danskere, uden at det kemisk skal renses, før det sendes ud i vandhanen. Det er en helt unik dansk ressource, vi er i gang med at sætte over styr. Det må ikke ske. Det burde også være indlysende, at man selvfølgelig ikke anvender gift lige oven på vores grundvand, siger Maria Reumert Gjerding.

FAKTA: Sådan er opgørelsen lavet

 • Tallene fra 2016-2019 er taget fra den årlige opgørelse fra GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland).
 • GEUS er en selvstændig og uafhængig forsknings- og rådgivningsinstitution i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
 • Danmarks Naturfredningsforening har d. 6. september 2021 foretaget et dataudtræk fra databasen Jupiter, som GEUS bruger til sine opgørelser. Her har Danmarks Naturfredningsforening indhentet tallene fra 2020 og de første 8 måneder af 2021.
 • Læs mere om opgørelsen her.

FAKTA: Her er der fundet giftrester i Frederikshavn Kommune siden 2016:

 • Skærum Vandværk I/S
 • Sæbygårdværket
 • Præstbro Vandværk – Albæk
 • Ålbæk Vandværk
 • Dybvad Vandværk
 • Ravnshøj Vandværk A/S
 • Østervrå Vandværk v/Ø.vrå Varmev.
 • Åsted Vandværk
 • Skagen Vandværk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nye tal: Så ofte bliver der fundet giftrester i drikkevandet' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER