Øget normering i daginstitutionerne – men hvor?

Øget normering i daginstitutionerne – men hvor?

23. februar 2020 - kl. 0:19 - af

Redaktionen har modtaget dette indlæg fra Forældrebevægelsen, (#Hvorerderenvoksen?)

Det står nu klart, at Frederikshavn Kommune vil modtage 4,2 millioner på baggrund af Finansloven.  Dette er fantastisk og noget, som vi forældre, ser på med stor glæde. Dog mister vi denne glæde, når vi får regnet på tallene.

4,2 millioner – hvor mange nye ansættelser vil det betyde for vores dagtilbud i Frederikshavn Kommune? Hvis man udelukkende ser på pædagoger, vil det kunne give ca. 10 nye fuldtidsansættelser. En fuldtidspædagog koster kommunen ca. 400,000 kr. årligt. BUPL har lavet lignende udregning og kommer frem til 10,1 nye ansættelser af pædagoger.

Der er 17 vuggestuer og 33 børnehaver i Frederikshavn Kommune. Umiddelbart er ca. 10 nye pædagoger blot en dråbe i vandet i forhold til dette størrelsesomfang.

Derfor glæder det os, at både Formand for Børne- og Ungdomsudvalget, Anders Brandt Sørensen og Byrådsmedlem (SF) Christina Lykke Ege, offentligt har udmeldt, at de begge er bevidste om, at der fortsat er lang vej igen, hvis Frederikshavn Kommune skal kunne indføre minimumsnormeringer. Det ærgrer os dog, at der fortsat ikke er politisk villighed til at investere yderligere i området lokalt. Tidligere debatindlæg har netop påvist, at der findes økonomisk råderum til dette i Frederikshavns Kommunes budget, men at det blot handler om politisk prioritering. Således fortsætter de ringe vilkår for børnene i de kommunale daginstitutioner med minimal voksenkontakt, hvor børnene ikke modtager tilstrækkelig guidning til at danne sociale relationer eller efterlades alene i spisesituationer, blot for at nævne nogle få eksempler.

Vi vil på det kraftigste opfordre til, at man politisk ønsker at prioritere vores yngste og ikke mindst de ansatte i institutionerne. Her taler vi en hel faggruppe, som er ganske almindelige mennesker, men som dagligt udfører opgaver, som slukning af ildebrande, trøste 5 børn på én gang og orientere en forældre omkring dagens gang ved afhentning, alt sammen på én og samme gang. Vi understreger igen, at når vi fremhæver sådanne scenarier, der opleves dagligt, ikke handler om kritik mod de ansatte, men derimod også omsorg for dem.

Det er ikke rimeligt, at deres arbejdsdag og arbejdsmiljø aktuelt er under sådanne vilkår.  Og slet ikke når det har vist sig ved flere lejligheder, at det faktisk har en positiv effekt at øge normeringerne i daginstitutionerne. Senest fremgår dette af en undersøgelse, som BUPL har foretaget, (Puljemidler til sociale normeringer i 100 institutioner, hvad har de betydet?): Vi har mulighed for at skabe mindre læringsmiljøer med fokus på forskellige emner som sprog, motorik, kreativitet og nærområdet via ture ud af huset. At vi kan dette, har hjulpet vores børnegruppe til at forstå hinanden bedre, være rummelige overfor hinanden, kunne blive guidet bedre til at tackle deres konflikter og lære selv at løse dem.”

Men hvorledes skal de 4,2 millioner fordeles?

Ved Byrådsmøde den 18. december 2019, spurgte vi til, hvordan man opgjorde normeringerne i daginstitutionerne i Frederikshavn Kommune. Dette med baggrund i påvisningen af, at tallene fra Danmarks Statistik ikke var pålidelige og retvisende for virkeligheden. Borgmester Birgit S. Hansen svarede hertil: ”Så længe man nationalt ikke har besluttet sig for dette, kan det ikke forventes at det vil kunne gøres lokalt.”

Forældrebevægelsen i Fredensborg Kommune har udviklet en model til udregning for reelle og faktiske normeringer. Det kræver dog blot oplysninger omkring, hvor mange ansatte der er pr. institution samt hvor mange indskrevne børn der er pr. institution.

Den 05.02.20 efterspurgte vi om disse tal ved daglige ledere i daginstitutionerne, distriktsledere og Dagtilbudschefen. Her blev vi afvist med den begrundelse, at de tal var besværlige at trække i deres systemer. Herefter henvendte vi os til Borgmesteren. Birgit S. Hansen svarede den 13.02.20, at man udbad sig betænkningstid i forhold til, om man ønskede at udlevere tallene til os. Den 18.02.20 svarede Borgmesteren igen med ”administrationen er ved at undersøge, hvorledes de kan efterkomme Jeres anmodning” og senest, at ”Jeg afholder ferie og er tilbage i uge 9.”

Vi, forældre, er bekymret for, hvorledes byrådet/Børne- og Ungdomsudvalget vil kunne forvalte 4,2 millioner på bedst mulig vis, når man tilsyneladende ikke ønsker at kende til de faktiske og reelle normeringer i de kommunale dagtilbud. Det kan selvfølgelig ikke udelukkes, at de selv foretager beregningerne, men blot af andre grunde ikke ønsker at udlevere tallene.

Under alle omstændigheder mener vi, som forældre og borgere, at det virker underligt og meget mærkeligt, at oplysninger omkring antallet af ansatte i daginstitutioner samt antallet af aktuelt indskrevne børn, ikke kan frigives. Dette er oplysninger, som burde være offentlige tilgængelige.

Vi håber inderligt, at vi, i uge 9 kan få tilsendt disse simple og enkle tal. Endvidere håber og tror vi på en politisk prioritering af både kommunes yngste borgere samt de ansatte i de kommunale dagtilbud.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Øget normering i daginstitutionerne – men hvor?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger