Regionens udgifter til medicin steget markant

Regionens udgifter til medicin steget markant

22. november 2019 - kl. 9:13 - af

Regionens udgifter til såvel sygehusmedicin som tilskudsmedicin er steget markant i årets tredje kvartal, hvilket påvirker prognosen for resten af året.

Af et punkt om drøftelse af kvartalsrapport på dagsordenen for næste møde i Regionsrådet den 26. november fremgår det, at det samlede medicinbudget er på 1,4 milliarder kr. i 2019. Ved kvartalsrapport 2 var det forventningen, at hvert medicinområde ville bidrage med et mindreforbrug på 4 mio. kr.

Ved kvartalsrapport 3 er dette ændret til et merforbrug på 9 mio. kr. for sygehusmedicin samt et merforbrug på 7 mio. kr. til medicintilskud.

Det påpeges, at årsagen til de stigende udgifter til sygehusmedicin skyldes fortsat høj vækst i dyre patientbehandlinger – særligt inden for kræftområdet.

”Inden for medicintilskud vedrører væksten primært udgiftsstigninger inden for hyppigt anvendte og ellers relative billige lægemidler, der som følge af restordrer og vekslende konkurrence stiger i pris,” forklares det.

Inden for praksisområdet er det særligt almenlægeområdet, der forventes at bidrage med et mindreforbrug i 2019.

Den nyetablerede kronikerordning har endnu ikke fået effekt i det omfang, der er forudsat i overenskomstaftalen, men der synes generelt at være lavere udgifter til ydelser på området.

Udgiftsniveau ikke reduceret
Regionshospital Nordjylland kan ved udgangen af årets tredje kvartal konstatere, at hospitalets udgiftsniveau ikke reduceres som forudsat i hospitalets omstillingsplaner for 2019.

Hospitalet har gennemført den planlagte personaletilpasning, men det konstateres, at den økonomiske virkning heraf ikke har været så høj som forudsat i hospitalets omstillingsplan.

Endvidere har hospitalet stigende udgifter til samhandelsområdet.

Øget henvisningspres
Aalborg Universitetshospital er fortsat særligt udfordret på et stigende henvisningspres, der vanskeliggør den nødvendige udgiftsreduktion til et reduceret budgetniveau. Bl.a. medfører det stigende aktivitetsniveau øgede udgifter til lægelige artikler og implantater. Samtidig ligger der en væsentlig usikkerhed i forhold til hospitalets afregningsniveau for samhandel med de øvrige regioner.

I forhold til målopfyldelsen for de politiske målsætninger kan det konstateres, at alle 3 hospitaler ligger under målsætningen om, at 75 % af patienterne ved udgangen af 2019 skal udredes inden for 30 dage. Regionen har samlet set fra uge 27 til uge 41 udredt i gennemsnit 54 % af patienterne inden for 30 dage.

I forhold til overholdelse af bekendtgørelsen ligger hospitalerne højt på indikatoren. Regionen har samlet set i samme periode haft en gennemsnitlig målopfyldelse på 95 %.

Endelig viser opgørelsen af kræftpakkerne, at målopfyldelsen i regionen i perioden er på 81 % og dermed under den politiske målsætning om en målopfyldelse på 90 %.

Tekst: Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Regionens udgifter til medicin steget markant' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger