Over 200 skoleelever fra Sæby går i køkkenet for klimaet

Fotograf: Michael Pennerup

Over 200 skoleelever fra Sæby går i køkkenet for klimaet

15. oktober 2019 - kl. 8:49 - af

Klimadebatten har sneget sig ind over alt. Også i de danske skoleklasser. Men hvordan lever man egentlig klimavenligt? Det udforsker 150.000 danske skolebørn, når de efter efterårsferien går i køkkenet i kamp for klimaet. I Sæby er de også med.

Hvordan smager en burger eller en forårsrulle, når der ikke er kød i? Og hvordan er det nu lige med den nye klimavenlige Madpyramide?
Det skal skoleelever fra Sæby undersøge, når de sammen med GoCook og 150.000 andre danske skolebørn går i skolekøkkenet for at eksperimentere med klimavenlige fødevarer og måltider i efterårets store GoCook projekt.

GoCook, Coops madprojekt for børn og unge, har en mission om at skabe den første generation, der er bedre til at lave bæredygtig mad end deres forældre. Et af GoCooks største projekter er Smagekassen, hvor næsten 6.500 skoleklasser over hele landet har bestilt en kasse fyldt med råvarer og undervisningsmaterialer.

Hvad ka’ bøf, som bønner ikke ka’?
Smagekassen bliver i år bestilt af 4 ud af 5 skoler og er denne gang pakket med blandt andet økologiske limabønner og danske økologiske hvidkål og gulerødder, så eleverne kan tilberede danske forårsruller og eksperimentere med at lave burgerbøffer af bønner, når opskriften står på klima-lækre veggiesliders.

– Der er mange, der synes, det er svært at spise klimavenligt, men det behøver det slet ikke være. Vi vil gerne hjælpe børnene med at gøre en forskel for klimaet ved at tage de klassiske hverdagsretter og gøre dem 3 til 20 gange bedre for klimaet. Vi har madmodige børn med til at udvikle retterne, så vi håber, at børn i hele landet er ligeså klar til at prøve nye smagsoplevelser, siger Bente Svane Nielsen, der er projektchef for GoCook.

Det er 12. år i træk, at landets skoler kan bestille smagekasser hos Coop, og de 150.000 danske skoleelever, som skal arbejde med undervisningsmaterialet, skal både på opdagelse i bælgfrugternes farverige verden, lære om kødets klimaaftryk, madspild og så skal de selv svinge pander og paletkniv, når kassens mange råvarer skal tilberedes.

Kokken Gorm Wisweh er ambassadør for GoCook og har været foran kameraet i de mange film til årets Smagekasse.
– En af de gode ting ved GoCook er, at der ikke er nogen løftede pegefingre. Der bliver ikke prædiket om rigtigt og forkert. Vi giver børnene nogle indsigter og muligheder, og så kan de selv ta’ den derfra, siger Gorm Wisweh.

Skoleelever over hele landet laver klima-lækre danske forårsruller og veggiesliders i ugerne 43, 44 og 45.

 • Sæbygård Skolen deltager med 7 klasser
 • Sæby Friskole deltager med 1 klasse
 • Privatskolen i Sæby deltager med 1 klasse

På smagekassekortet kan man se alle deltagende skoler i hele landet
https://www.skolekontakten.dk/smagekassekort 

Fakta om GoCook Smagekassen 2019

 • GoCook Smagekassen er en kasse med gratis råvarer, undervisningsmaterialer og opskriftshæfter.
  Alle interesserede skoleklasser kan bestille den og hente den i en lokal Coop butik i uge 43, 44 og 45.
 • I år indeholder kassen opskrifter og råvarer til danske forårsruller og veggiesliders med bøf lavet af limabønner og edamamebønner.
 • 82 % af alle grundskoler (folkeskoler, frie/private skoler og specialskoler) i Danmark er tilmeldt med i alt 6.436 skoleklasser.
 • Smagekassen er blot ét af initiativerne i GoCook, som på facebook følges af cirka 12.000 børn og forældre. GoCooks digitale kokkeskole på www.gocook.dk og i GoCook-app’en har 300.000 unikke brugere.
 • GoCook er en del af Coops madmanifest, der vil skabe en bedre madkultur i Danmark.

Foto: Michael Pennerup

4 kommentarer til “Over 200 skoleelever fra Sæby går i køkkenet for klimaet” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

4 kommentarer til “Over 200 skoleelever fra Sæby går i køkkenet for klimaet”

 • Ja, klima sniger sig ind overalt.
  Man trues til at ændre livsstil, fordi en politisk elite vil styre verden i en bestemt retning. Ikke for klimaets skyld, men af økonomiske interesser.
  En række storbyer har indgået aftale om at skære ned på kød og animalske produkter som mælk og ost i kantiner med offentlig ansatte.
  Jeg husker fra min skoletid for mange år siden, at der blev indført mælkeordning, et tilskud til børn som måske ikke fik den nødvendige morgenmad hjemmefra.
  Det tiltag forsøger veganere at sabotere. For dem er mælk åbenbart no-go, uanset om man er veganer eller ej. De tillader ikke frit valg.
  Lige nu er der massiv pres fra flere sider på at reducere/fjerne animalske fødevarer.
  Jeg håber lærerne tænker over, og tager en snak med børnene, om kommende generationer vil opleve fødevaremangel og fejlernæring, hvis de mange milliarder mennesker kun har plantebaseret kost til rådighed.

 • Carsten Jørgensen

  Karsten Munk, total enig i dine betragtninger.
  Nu må vi ALLE passe på, IKKE, at gå i selvsving over den ufattelige IKKE Gennemarbejdede Klimadebat der er igang over hele kongeriget Danmark.
  Bliver spændende at se det politiske oplæg og økonomien på samme.. uha uha og velbekomme!

 • Carsten Jørgensen
  Tak. Jeg ventede en stribe negative kommentarer, men de kan jo nå at komme endnu.

  Det her trækker tråde til debatten om fake-news på nettet, hvor regeringer og statsledere tvinger globale sociale medier til at sortere i hvad der skrives.
  Nogen har desværre dobbelt standard. På den ene side taler de for åbenhed og tolerance, på den anden side forsøger de at lukke munden på modstandere, ved at udøve censur på nettet.

  Jeg lægger ikke link til andre medier her, men ved fra en veganer-klub, at deres modstand mod skolemælk mere handler om hadet til “storkapitalen i mejerisektoren” end det ernæringsmæssige i komælk.

  Jeg er overbevist om at snu meningsdannere bruger klimaet som dække for at føre krig mod den måde velfærdssamfundet er bygget op.

  I Tyskland stiger elpriserne, i takt med at man lukker kraftværker og indfører grøn energi.
  Herhjemme skrues der også op for miljøafgifter, og befolkningen finder sig i det.

  Jeg er ekstra bekymret for den måde klimadebatten henvender sig børn og unge.
  Det ser ikke ud som om børnene får alsidig, neutral information – tværtimod kører den ensidige og forvrængede Greta Thunberg linie, en ubehagelig skræmmekampagne.

  Klima og de forandringer der altid er foregået på Jorden er meget komplicerede, og spørgsmålet er hele tiden : hvad er fakta og hvad er fake-news?

  Det er børn på 5-10 år ikke i stand til at gennemskue. Derfor er de så nemme at påvirke. Det værste er næsten, at selv veluddannede voksne lader sig drive rundt manegen af klima-aktivister.
  Man ser voksne mænd græde på direkte tv, fordi deres syn på dyrevelfærd og klima er blevet så forskruet, at de mister fornuft og selvbeherskelse.

  Jeg advarer stærkt imod, at man driver skolebørn ud i samme tilstand.

  Man påstår i indledningen at der ikke er løftede pegefingre, men det er der efter min mening sådan som det er arrangeret. Det er lige som for ikke så længe siden, hvor snakken gik om frikadeller og dansk mad i institutioner. Da skulle danske børn også rette ind efter krav fra et mindretal der spiser efter religiøse forskrifter.

 • I løbet af året er elever droppet ud af skole, og strejket for klimaet.
  Jeg forsøger at nuancere klimadebatten, så den ikke holdes i sort-hvid. Samfundet har ikke råd til at løse eet problem, bare for at skabe et nyt.
  Industrien har god grund til at beskytte sin produktion og skabe vækst. Det er grundlaget for velfærdssamfundet.
  Da der er mange penge på spil, har vi også brug at kigge bagom, og vurdere om der offentliggøres bestilt arbejde fra “forskere”, hvor man skjuler negative konsekvenser af et produkt.
  Flere unge siger : “- Der er ikke rigtig nogen grund til at gå i skole, hvis vi ikke har nogen fremtid alligevel.”
  Det viser hvordan klimaaktivister, med hjælp fra medier og politikere skaber angst hos skoleelever – en dommedagsstemning – hvor de tror verden ikke eksisterer til næste år.
  Hvis de ikke længere tror på skolen og at skaffe sig viden, så er de først afskåret fra at udvikle samfundet.
  Der mangler svar på hvordan har man regnet sig frem til at 70% reduktion af co2 er den magiske grænse? hvorfor ikke 35 eller 92?
  Der plantes træer for at få mere grønt tilbage i naturen, der sås bede med blandede blomster i byerne til gavn for insekter. Fint nok, for træer og planter optager co2 i fotosyntese.
  Det hænger ikke sammen at vi bevarer regnskoven og planter nye skove og al mulig andet grønt, når vi samtidig piller 70% co2 ud af naturens kredsløb.
  Klimaaktivister er interesseret i så mange møller som mulig som led i grøn omstilling.
  Der advares om at mange arter uddør.
  Der er lavet undersøgelser om hvordan møller i f.eks. Østerild påvirker flagermus og trækfugle. Testen er udført af Nationalt Center for Miljø og Energi. Samfundet må have en naturlig skepsis over for disse test, især når vindkraft spiller så stor rolle i grøn omstilling.

  Norsk tv, NRK henviser til en tysk undersøgelse, citat: “Tysk vindkraft dreper 1200 tonn insekter årlig
  De døde insektene som klistrer seg til vindturbinene fører til store energitap. Dette ble utgangspunktet for en omfattende tysk studie.” I gjennomsnitt blir omtrent fem prosent av insektene som flyr gjennom rotorenes radius drept av rotorene. Dette utgjør ca. 1200 milliarder insekter årlig. Med et snitt på 0,1 gram per insekt utgjør det altså 1200 tonn insekter. Citat slut

  1200 tons insekter alene i Tyskland. Det indbefatter bestanden af bier, der er nødvendig for bestøvning i landbrug og gartnerier. Hvad bliver det så ikke til på de mange møller i resten af verden.
  De smadrede insekter på vingerne nedsætter møllens effektivitet, og som man kan læse på NRK renses vingerne manuelt fra helikopter eller kran.
  En energikrævende operation som ikke kommer frem i danske medier, ej heller tabet af de mange tusind insekter og et ukendt antal fugle, men det går måske ind under almindelig vedligehold ?

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Over 200 skoleelever fra Sæby går i køkkenet for klimaet' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER