
Arbejdet med ny faunapassage i Sæby Å igangsættes
23. oktober 2018 - kl. 14:20 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Teknisk Udvalg sætter gang i en undersøgelse, der skal vise, om det kan lade sig gøre at fjerne den sidste store blokering ved udløbet af Sæby Å.
Frederikshavn Kommune har gennem årene fjernet spærringer i Sæby Å for at fremme faunapassagen og sikre omgivelserne mod oversvømmelser. I den forbindelse sætter kommunen nu gang i en undersøgelse af, om det kan lade sig gøre at fjerne den sidste store prop, der befinder sig ved udløbet af Sæby Å.
– Det er ikke smart at have en større blokering i så stort et vandløb i disse klimaforandringstider. Og det er bare et eksempel på, hvorfor vi skal i gang nu, siger Karsten Thomsen, som er formand for Teknisk Udvalg.
Derfor har udvalget afsat midler til en undersøgelse og en detailrapport, som skal sikre, at arbejdet med at skabe faunapassagen ikke skader de omkringliggende områder.
– Inden vi går i gang med arbejdet, skal vi sikrer os, at der ikke sker sætningsskader på de omkringliggende bygninger eller at det går udover hele kulturområdet ved møllen, som er et af Sæbys vigtigste vartegn, siger Maibrit Lykkegaard, der er centerchef for Center for Teknik og Miljø.
Fokus på borgerne og fisk
Teknisk Udvalg har undervejs lagt meget vægt på, at Sæbys borgere bliver inddraget i processen, så projektet kan komme så mange som muligt til gode.
– Derfor er vi også ærgerlige over, at det kører rygter rundt på de sociale medier om, at vi vil inddrage folks private haver. Derfor vil jeg gerne understrege, at vi hverken har interesse i at lave en gangbro imellem private baghaver eller et stisystem, som skal gå forbi baghaverne, fortæller Karsten Thomsen.
Samtidig håber Teknisk Udvalg også, at faunapassagen vil resultere i bedre omgivelser for de mange fisk, der lever i Sæby Å – og dermed også berige oplevelsen for lystfiskerne.
– Vi vil skabe gode vilkår for fiskene og samtidig have en større andel af lystfiskeri turisme, som er en voksende industri. Flere turister betyder mere liv og større omsætning for Sæby, siger Maibrit Lykkegaard.
De mange hensyn
Der har været mange forskellige hensyn at tage, hvorfor projektet har været længe undervejs.
– Vi har flere bredejere i området, der har været imod faunapassagen, da de frygter, at deres herlighedsværdi bliver forringet, fordi vandspejlet bliver sænket. Men vi skal også tage hensyn til naturen og de mange fisk, der lige i øjeblikket ikke kan komme længere op i åen for at gyde, fortæller Maibrit Lykkegaard.
Til trods for modstanden fra nogle af de lokale grundejere har Teknisk Udvalg nu valgt at igangsætte projektet – blandt andet for at imødekomme indblanding fra EU.
– I forbindelse med vandplanerne er det et EU krav, at vi fjerner spærringen ved Sæby Vandmølle og skaber en faunapassage. Danmark er før blevet dømt for at være forsinket med vandplanerne, så det er både bedre og billigere, hvis vi selv løser problemet nu, siger Karsten Thomsen.
Detailrapporten forventes færdig i sommeren 2019. Herefter skal Frederikshavn Kommune søge om godkendelse og finansiering ved forskellige aktører, og om alt går vel kan arbejdet med faunapassagen starte i januar 2020.
En kommentar til “Arbejdet med ny faunapassage i Sæby Å igangsættes” under annoncerne.
Da tørken rasede over Danmark, fik flere husejere en grim oplevelse.
Sætningsskader, fordi grunden mistede sit naturlige vandindhold og bæreevne.
https://www.dr.dk/nyheder/indland/naar-huset-slaar-revner-i-toerken-det-hjaelper-ikke-vande-det
Jeg går ud fra vandstanden i Sæby å sænkes betydelig hvis hele, eller dele af stemmeværket fjernes.
Som det er nu er der et bestemt vandtryk på bredderne som efterlader en formentlig (mit gæt), næsten konstant fugtighed i jorden.
Med sommerens tørke in mente, vil der ske noget med jorden langs åen.
Hvordan det så påvirker husejere må tiden vise.
En herre har i utvetydige vendinger fortalt mig, at jeg ikke er velkommen til at deltage i den offentlige debat om sagen.
Citat “Jeg er ganske overbevist om, at langt størstedelen af Sæbys borgere priser sig lykkelig for, at ikke typer som dig skal udøve vores demokrati”
Vedkommende skal bare vide at jeg ikke kan trues til tavshed.