Langt lys på motorvejen er lovpligtigt
11. marts 2018 - kl. 0:02 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Det er et misforstået hensyn, der får bilister til at droppe det lange lys på motorvejen, advarer FDM.
Vrede, dyttende og blinkende medtrafikanter får mange bilister til at blænde ned for det lange lys, når de kører på motorvejen. Men det er misforstået og risikerer at føre til ulykker. Det skriver bilejernes forening, FDM, i medlemsmagasinet Motor. Færdselsloven siger, at man ikke må blænde andre trafikanter. Men den siger også, at man skal køre med det lange lys på motorvejene.
– Man vil ofte opleve, at hvis man – som loven foreskriver – kører med langt lys, vil nogle i den modsatte bane blinke og signalere, at du skal blænde ned. Men det er misforstået. Der er så stor afstand, at man ikke bliver blændet, siger Dennis Lange, der er jurist i FDM, til Ritzau. Man skal dog blænde ned blandt andet ved særlige vejforløb, hvor man kan blænde modkørende.
En rapport fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker har analyseret 27 trafikulykker på landeveje sket om natten. I halvdelen af de ulykker, hvor føreren kørte galt i et sving, var kun nærlyset tændt, mens brug af fjernlys, der normalt lyser op til dobbelt så langt, sandsynligvis kunne have afværget ulykken.
– Det lange lys er vigtigt, så man kan se tilpas langt frem og nå at reagere eller bremse, hvis der er en forhindring foran. Der er nærlys bare ikke nok, siger Dennis Lange. – De 50-70 meter, man kan se, er ikke tilstrækkeligt, når man kører 110 eller 130 kilometer i timen. Man kan ikke nå at stoppe, hvis der pludselig ligger en genstand på vejen eller står en bil på tværs uden lys, uddyber han. – I værste fald kan det give nogle rigtig grimme ulykker, hvis man ender med at køre frontalt ind i noget med så høj fart. Det kan betyde dødsfald.
Og bilister skal altså ikke frygte at forstyrre synet hos modkørende på motorvejene. De skal holde blikket på deres egen bane, og selv om de formentlig vil registrere det lange lys, er der et stykke til at blive blændet, slår Dennis Lange fast. Dog skal man skifte til nærlys, hvis man har medtrafikanter foran sig, da man kan blænde disse bilister via bakspejlet. På landeveje skal man også slukke for fjernlyset, når man møder modkørende.
Kilde: Ritzau
5 kommentarer til “Langt lys på motorvejen er lovpligtigt” under annoncerne.
Henrik Christensen
blot til orientering
https://www.sikkertrafik.dk/presse/pressemeddelelser/langt-lys-paa-motorvejen
Hold nu op med at skrive gamle nyheder, som FDM var ude at undskylde efterfølgende.
1. Det er ikke lovpligtigt. Men du må GERNE køre med fjernlys på motorvejen.
2. Lovgivningen er utydelig på dette område men hvis førende af et modkørende eller foran kørende køretøj brændes af dit fjernlys SKAL du blænde ned.
Tak for at endnu flere nu tror at dette er lovpligtigt…………
Enig med Søren Andersen.
For det første har FDM været ude og beklage, da det ikke var korrekt.
For det andet kan man da ikke kalde sig et nyhedsmedie og bringe nyheder der er over et år gamle…
Og det står direkte i færdselsloven at man ikke må blænde andre trafikanter, så hvis nogle giver tegn til at de bliver blændet, så skal man blænde ned…
STOP nu med at efterabe den tåbelige FDM artikel !
Blænd NED hvis andre bliver blændet ! Sådan er loven og det giver god mening, for det er da stærkt belastende, når ens øjne lige er blevet vant til mørket og så få det lys lige i fjæset !
Man skal blænde ned ved møde med modkørende og jo det blænder. Stop nu det ævl om langt lys når man ikke kan tolke færdselsloven rigtigt.
Ikke nok med at FDM var dumme nok til at lave denne men at kopiere den tåbelige idé er da Max uintelligent.
Vil I sende mig den paragraf i færdselsloven der siger man skal køre med langt Lys?
For jeg har ikke fundet den.
Hilsen kørelærer til kar. B-C-D-E
Anita