Sådan står det til med sundheden i Kommunen

7. marts 2018 - kl. 10:01 - af

Næsten 3.000 borgere i Frederikshavn kommune har deltaget i den landsdækkende undersøgelse Hvordan har du det?, som kortlægger borgernes trivsel, sundhed og sygdom. Resultatet af undersøgelsen viser, at det på mange måder går den rigtige vej med sundheden i Frederikshavn kommune.

”Hvordan har du det?” Sådan spørger Frederikshavn Kommune og landets øvrige kommuner et repræsentativt udsnit af deres borgere hvert fjerde år. Det sker for at kortlægge sundheden for borgerne og for at kunne tilrettelægge sundhedstilbud, der matcher borgernes behov.  Resultatet af undersøgelsen viser, at Frederikshavn Kommune er på rette vej mod bedre sundhed på mange områder. For eksempel er Alkoholforbruget faldet i forhold til 2013, og antallet af storrygere er fortsat faldende. I Frederikshavn kommune er der flere borgere, som vurderer deres eget helbred som værende godt, end i regionen som helhed.

”Det er meget positivt, at flere borgere sætter deres alkoholforbrug ned, og der er færre storrygere. Det tyder på, at kommunens tilbud om hjælp til at stoppe sit alkoholmisbrug, og rygestopkurser har en positiv effekt. Vi bruger blandt andet sundhedsprofilen som et pejlemærke for, hvor vi skal sætte ind med vores forebyggende indsats og sundhedstilbud, og hvordan vi får den største effekt for de midler, vi har til rådighed”, siger

Christina Lykke Eriksen, formand for Sundhedsudvalget i Frederikshavn Kommune.

Plads til forbedringer
Samtidig med, at det går fremad med sundheden på nogle områder, viser sundhedsprofilen, at det går den forkerte vej på andre områder. Der er fx behov for særlig opmærksomhed på sund kost og daglig motion. Antallet af borgere med svær overvægt er fortsat stigende i Frederikshavn kommune og på landsplan.

”Det er tankevækkende, at antallet af borgere med svær overvægt fortsat stiger. Det må vi tage som et klart signal om, at vi skal være endnu bedre til at fortælle borgerne om deres muligheder for at få individuel kost- og diætistvejledning og hjælp til at tabe sig i kommunens sundhedscentre”, siger Christina Lykke Eriksen, formand for Sundhedsudvalget.

Sundhedsprofilen viser en stigning i antallet af borgere med mentale lidelser og kroniske sygdomme, som svækker livskvaliteten. En tendens, der giver anledning til at se nærmere på, hvad kommunen kan gøre for at vende udviklingen:

”Det er bekymrende, at flere af vores borgere lider af psykiske og kroniske sygdomme. Det har alvorlige konsekvenser for den enkelte, der bliver ramt på sin livskvalitet, sin arbejdsevne og sit sociale liv. Vi har en opgave i at sætte en retning for, hvordan vi forebygger, at flere bliver syge, og hvilke tilbud der bedst hjælper borgere med en sindslidelse eller følgerne af en psykisk sygdom. Den opgave tager vi fat på i nærmeste fremtid”, siger Christina Lykke Eriksen, formand for Sundhedsudvalget i Frederikshavn Kommune.

Fakta
Hvordan har du det? kortlægger den generelle sundhedstilstand i Danmark. Fra både nationalt, regionalt og kommunalt niveau er der et ønske om at kunne planlægge sundhedsindsatsen blandt andet ud fra borgernes svar.

Region Nordjylland står i samarbejde med de 11 nordjyske kommuner for spørgeskemaundersøgelsen i Nordjylland. Samlet set har 37.600 nordjyske borgere haft mulighed for at svare på, hvordan de har det.

I alt 5.000 borgere i Frederikshavn kommune har modtaget spørgeskemaet. Af dem har 2.980 bidraget med besvarelser.

Det er tredje gang, at landets regioner, kommuner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed gennemfører undersøgelsen, og ca. 300.000 danskere over 16 år har modtaget et spørgeskema. Undersøgelsen gør det muligt at se udviklingen i danskernes sundhed fra 2010 til 2017.

Eksempler på de mest signifikant sundhedstendenser blandt borgere i Frederikshavn

Skema viser ændringer fra 2010 til 2017 i %

Indikator

 

2010

i %

2017

i %

Dagligrygere 24,5

(heraf 13,4 %storrygere)

19,3

(heraf 9,1 % storrygere)

Højrisikoforbrug af alkohol  

8,6

 

5,9

Motion og bevægelse

(motionsidræt og tungt arbejde)

 

 

9,1

 

 

17,7

 

Usundt kostmønster

 

16,8

 

20,3

Svær overvægt

(BMI 30+)

 

15,9

 

19,2

 

Dårligt mentalt helbred

 

8,5

 

12,4

 

Vurderet eget helbred som godt

 

39,6

 

40,1

 

Læs mere om undersøgelsen på Region Nordjyllands hjemmeside www.rn.dk/sundhedsprofil

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sådan står det til med sundheden i Kommunen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER