
Samtale og respekt for
andres synspunkter
5. juni 2017 - kl. 16:46 - af 020838
Det er vigtigt, vi husker samtalen i respekt for hinandens synspunkter. Vi skal være parat til hele tiden at finde vores indre kompas og finde tilbage til det grundlæggende og vores rettigheder. Derved er vi med til at sikre demokrati.
Sådan slog formand for Region Nordjylland, Ulla Astman (A), da hun holdt grundlovstalen i ”For Retfærdigheden” for omkring 40 fremmødte tilhørere.
Mødet blev indledt af formanden for Retfærdighedens Venner, Alice Thaarup, som mindede om, at grundloven giver os et grundlovssikret værn med rettigheder.
Ulla Astman indledte med at rose initiativtagerne omkring ”For Retfærdigheden”, hvorefter hun lagde ud med at pege på, at noget af det allervigtigste på sådan en Grundlovsdag er, at vi kan markere borgernes rettigheder.
Tale med hinanden
”Den personlige frihed er ukrænkelig, boligen er ukrænkelig, og børn har ret til undervisning,” understregede regionsrådsformanden. ”Vi har ret til at sige, det vi vil. Vi skal samtale med hinanden – ikke til eller om. Og vi skal tale – ikke råbe og skrige,” sagde hun og slog fast, at vi ikke skal undertrykke hinanden.
”Det er grundlovens idéer og grundlag, der har været med til at skabe det rige demokratiske samfund, vi har i dag. Vi skal som borgere – dermed også politikerne – hele tiden forstå og formå at lytte – og lytte til hinandens synspunkter. Samtalen fremmer forståelsen,” fastslog Ulla Astman.
Hun tog også fat i politikerne og påpegede, at politikere skal passe på ikke at blive selvtilstrækkelige, men også her forstå at lytte, og hun slog til lyd for dialog for det hele menneske.
Videre lød det: ”Grundloven sikrer alle lighed for loven. At brokke os er en god dansk ”sygdom”, men der er ingen helbredelse herfor i sundhedssektoren.”
”Som politikere skal vi forstå at prioritere – fx på sundhedsvæsenet, hvor det kan være nærhed contra specialisering. Vi skal som politikere lytte og prøve i så høj grad som muligt at spørge borgeren ”Hvad er vigtigt for dig?”
Supersygehus – lidt kunstig diskussion
Efter Ulla Astmans tale var der plads til spørgsmål. Martin Bach Jensen havde hæftet sig ved udtalelsen om det nære og det specialiserede sundhedsvæsen. Han var lidt nervøs for, at for meget går i retning af, hvad han betegnede som ”supersygehus”.
Regionsrådsformanden mente omvendt ikke, at der er diskrepans mellem det nære og det specialiserede. Hun fastholdt, at det er ikke eksisterende – ja hun fandt det en lidt kunstig diskussion.
”Hvis der er barrierer, må vi blive bedre til at samarbejde. Sundhedsvæsenet skal være sammenhængende og med tættere kontakter til kommunerne, hvorved der også kan opnås bedre fleksibilitet hos kommunerne. Vi samler noget – vi fjerner ikke fra andre – på det nye sygehus i Aalborg,” lød det fra Ulla Astman, der samtidig pegede på, at vi jo også gerne vil have eksperter, når det virkelig gælder.
Da spørgeren også havde ”prikket til” borgmester Birgit Stenbak Hansen (A), pointerede denne, at tryghed er det allervigtigste for borgerne. Det betyder bl.a., at ambulancen kommer, når der er brug for den, at man bliver indlagt det rigtige sted, at politiet er der, og at kommunen er klar, når der er behov.
”At borgernes helt overskyggende prioritering drejer sig om tryghed, har givet mig meget stof til eftertanke. Vi skal have større sammenhæng og koordinering, og det bliver vi nødt til at gøre med de midler og penge, vi har,” sagde borgmesteren, som opfordrede til at snakke sammen frem for at ”grave grøfter”.
Herefter understregede Ulla Astman vigtigheden at et nært og sammenhængende sundhedsvæsen, hvor der samarbejdes med patienterne – og ikke om patienterne.
Ambulancetjeneste
Karsten Thorn spurgte ind til tankerne og visionen bag organiseringen af den nuværende ambulancetjeneste.
Regionsrådsformanden forklarede, at regionen desværre ikke var kommet igennem med at få placeret en lægehelikopter i det nordjyske.
Staten ønskede en sådan placeret i Skive. Men man havde så fået en ekstra lægebil. Ambulanceberedskabet er baseret på responstider med 9 min. 12 sek. I gennemsnit, og ved 9 ud af 10 udrykninger, når ambulancen frem inden for et kvarter.
Region Nordjylland har været foregangskommune med hensyn til præhospital journal i ambulancen, og det er desuden muligt med video til sygehuset, som kan hjælpe behandleren på stedet.
Tekst: Per Rye
Fotos: Bo Baake og Per Rye
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Samtale og respekt for
andres synspunkter' til en bekendt