Flere rådyr øger<br> risikoen for flåtbid

Flere rådyr øger
risikoen for flåtbid

23. april 2017 - kl. 0:33 - af

Flåterne har kronede dage i den danske natur, som i disse år ændrer sig med en stærkt stigende bestand af rådyr, grønne vintermarker, milde temperaturer og et anderledes skovlandskab efter de kraftige storme. De mange rådyr transporterer flåterne fra skovene og ind i villahaver, på rastepladser og i parker.

Flåterne kommer tættere på os
Flåterne lever således ikke kun i markernes høje græs eller ude i skoven, men altså også tættere på vores boligområder og de steder, hvor vi ofte færdes. Risikoen for flåtbid er på denne måde kommet helt ind i nærheden af boligen, hvor især hundeluftere og katteejere bør være ekstra opmærksomme på de små blodsugere.

– Flåterne er kommet ind i lokalområdet med rådyrene. Flåterne bider tre gange i deres liv, første gang som nyudklækket larve. Blodet fra et værtsdyr bruger de til at vokse sig til nymfestadiet, hvilket tager flere uger. Næste måltid tager de op mod et år senere, og det sidste måltid endnu et år senere. Det sker ofte på et rådyr, fortæller epidemiolog Rene Bødker fra DTU Veterinærinstituttet i København.

Fra et dyr til et andet
I takt med flåternes udvidede aktionsradius stiger risikoen for flåtbid. Flåterne er vilde med skyggefulde og fugtige steder, hvor de venter på at komme til fadet, når din nysgerrige hund eller kat kommer forbi. Og flåterne er potentielt set et af de farligste dyr, da de kan overføre meget smitsomme sygdomme til både dyr og mennesker:

– Vi kender ikke det fulde omfang af flåternes smitsomme bakterier. Det handler ikke kun om den kendte borrelia-bakterie, men også om bakterien Rickettsia helvetica og en række mindre kendte flåtinfektioner. Flåterne kan have et batteri af smitsomme infektioner med, som afhænger af de lokale forhold. Det er vigtigt enten at undgå flåtbid eller at fjerne flåterne kort efter, de er begyndt at bide, pointerer Rene Bødker.

Flåterne lever af blod fra fugle og pattedyr. Hunflåten har brug for mindst tre blod- måltider inden hun kan lægge mellem 1.500 og 2.000 æg på fugtige steder. Derfor er den voksne hunflåt afhængig af et værtsdyr, som kan levere det vitale blodmåltid. Når hunflåten har lagt sine æg, vil den dø. Larverne kan blive smittede efter deres første blodmåltid og derfor være farlige, næste gang de bider som nymfer eller voksne flåter.

Undgå flåtbid
Som kæledyrsejer skal man være særligt opmærksom på forebyggelse og symptomer fra tidligt forår, sommeren over og frem til oktober, hvor flåterne er aktive ved temperaturer over fem grader. Det kan være vanskeligt at opdage de små flåter i hundens pels efter luftningen, men man kan aktivt forhindre flåterne i at bide på kæledyret ved en forebyggende behandling:

– Det er altid en god ide at tjekke kæledyret (og dig selv) grundigt for flåter, når man har været ude i naturen. Flåter skal fjernes inden for et døgn, hvis man vil undgå en eventuel smitte. Hvis man færdes med hund i områder med flåter, er et godt råd at sætte ind med en forebyggende behandling med et flåtafvisende middel eller et halsbånd, der også kan minimere risikoen for flåtoverførte sygdomme, lyder det fra Rene Bødker fra DTU Veterinærinstituttet.

Tag på apoteket
På apoteket står faguddannet personale klar til at rådgive dig om forebyggelse af flåtbid:

– Sundhedspleje til kæledyr har øget fokus i disse år, da mange mennesker gerne vil beskytte deres kæledyr mod smitsomme sygdomme. Vi kan tilbyde gode råd mod flåtbid og ikke mindst forebyggende flåtmidler, der kan forhindre flåterne i at bide sig fast på kæledyret. Desuden er man altid godt hjulpet ved at have en tægetang med sig, hvis flåten alligevel har fundet vej til kæledyrets pels, udtaler apoteker Preben Smed Jeppesen på Sæby Apotek.

Vil du vide mere? Kontakt Sæby Apotek på telefon 98 46 10 17.

Gode råd mod flåter
• Giv hunden en forebyggende behandling med et afvisende flåtmiddel
• Vær opmærksom på, at hunde og katte ikke må behandles med det samme produkt
• Tjek pelsen for flåter efter besøg i fugtige udeområder, især dem med højt græs
• Det er vigtigt at behandle hunde hver måned i flåtsæsonen
• Fjern flåter med en tægetang og sørg for, at hele flåten fjernes
• Hold øje med symptomer: feber, træthed, halthed, epilepsi, ansigtslammelser, muskelsmerter og usikker gang
• Kontakt dyrlægen, hvis din hund eller kat udvikler de nævnte symptomer eller udvikler en reaktion omkring bidstedet

Kilder: netdyredoktor.dk, naturstyrelsen.dk, dyrelaegevagten.dk og skovflaat.dk

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Flere rådyr øger
risikoen for flåtbid'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER