
Lukas laver maden
…
28. november 2016 - kl. 8:45 - af Henrik Christensen
Jeg er en dreng på 14 år, som gerne vil være kok. De sidste to år har jeg lavet mad derhjemme. Jeg føler nu, at det er på tide at komme ud og lave mad hos folk. Så hvis du har et stramt program i hverdagen, så vil jeg gerne lave mad i dit køkken, og der er serveret, når du kommer hjem!
Det er teksten på den flyer, som Lukas Grøntved fra Østervrå deler ud i håbet om, at der er nogen, der kunne tænke sig at gøre brug af hans tilbud. Han er helt overbevist om, at det er kok, han gerne vil være, så det primære formål med tilbuddet er at få noget erfaring, men det gør selvfølgelig ikke noget, at der også kan komme lidt lommepenge ud af det. Lukas er forretningsmand, så han tilbyde første besøg helt gratis, og herefter er der en timepris på 40 kr.
Mor holder fri
Det hele tog for alvor fart for 2-3 år siden, hvor en sportsskade gjorde, at han ikke længere kunne være trampolinspringer på eliteplan. I stedet kastede han sig over madlavning, og det har for alvor fået tag i ham. – Jeg har altid været med mor i køkkenet, fortæller Lukas, som i dag helst står alene ved gryderne. – Ja, vi er ikke altid helt enige om, hvordan tingene skal laves, erkender Lukas, så det er bedst at mor bare nyde, at hun ikke skal lave mad, når det er mig, der står for aftensmaden.
Maden laver han helt fra bunden, for det smager bedst, er hans erfaringer. – Når man selv står for maden, ved man også, hvad der er puttet i, forklarer Lukas, som ikke er bleg for at indrømme, at selv om han tit for ros for sin mad, så sker det da også, at der inden i mellem er noget, der ikke smager så godt, – men så lærer jeg jo også, hvordan det ikke skal være, konstaterer den unge kok.
På udebane
Han er helt afklaret med, at han gerne vil noget mere med sin madlavning end blot stå i en almindelig husholdning. I skolen har han lige været i skolepraktik i et storkøkken på en stor IT-virksomhed i Århus, og det var en meget lærerig oplevelse, hvor der kom mange gode tips og fif med hjem.
I sidste uge fik en familie i Sæby lavet aftensmad. Menuen stod på: Kylling paneret i cornflakes, Claus Meyers rødkålssalat marineret i sherryvineddike og garneret med tørrede tranebær og friske appelsinstykker. Dertil bagte rodfrugter, som bestod af pastinakker, kartoffel er og gulerødder skåret i både og bagt i ovnen med olie, oregano, salt og peber. Familien har været tilfreds med maden, for der er allerede truffet en ny aftale, og her er det Lukas, der har bestemt menuen.
Til sin konfirmation fik Lukas kokkeknive, og af sin onkel og tante fik han et gavekort til Kongens Hus Kro, hvor han en hel dag skulle lave mad sammen med kokken. Om aftenen serverer han den for sine forældre, og søster samt onkel og tante. Frisk og frejdig udtaler Lukas flere forskellige rette på fransk fra denne menu, så deres udsendte lige må bede om en oversættelse – der er ingen tvivl om, at vi sidder overfor en ung mand med ambitioner.
I sommerferien lavede han mad sammen med onklen, der også er vild med at stå i et køkken. Opgaven lød på en fem-retters menu til 23 mennesker. Den hjemmelavede is, havde Lukas selvfølgelig klaret på forhånd og alle råvarerne tog han med hjemme fra haven.
Lektierne først
Lukas har ikke de store TV-kokke som forbilleder, men nævner dog en enkelt mindre kendt kok, Rasmus Kofoed, som har gjort indtryk på ham med hans måde at kokkerere på.
Til daglig går Lukas i 8. klasse på Sindal Privatskole, og er i sin fritid hjælpetræner for Springteam Nordjyllands trampolinspringere. Efter folkeskolen skal han på Food College Aalborg og herefter finde en læreplads.
Lektierne skal laves, har forældrene betinget sig, men ellers er tirsdag, torsdag og lørdag åbne til madlavning. Mor og far er med i baggrunden, når aftalerne indgås, så nu håber Lukas på, at der kommer nogle positive reaktioner på hans flyer.
ÅB
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Lukas laver maden
...' til en bekendt