Forlis og strandinger langs Østvendsyssels kyst

Forlis og strandinger langs Østvendsyssels kyst

17. november 2016 - kl. 14:00 - af

Foredragsholder og fritidsdykker Flemming Sørensen kom vidt omkring, da han for anden gang besøgte Lokalhistorisk Forening på Voerså Museum tirsdag 15. november, hvor 35 interesserede var mødt op. Tilhørerne fik masser af information i form af fortællinger, billeder på stort lærred samt videoer.

Flemming Sørensen fortalte om forlis og strandinger lang Østvendsyssels kyst – herunder blandt andet Stensnæs, Skagens Gren, vrag omkring Læsø og sågar om et nedstyrtet tysk fly ved Hou under 2. verdenskrig.

Foredragsholderen var godt forberedt og kunne sin lektie. Mange af de ting, der blev fortalt om, havde Flemming Sørensen sammen med andre dykkere selv dykket på og fundet svar på, hvad det var for vrag, der lå de forskellige steder. Mange gange var det lykkedes at identificere vrag ved at tage ting med op fra vraget, men nogle gange var det ikke en sikker metode at identificere vragene på.

Frivilligt arbejde
Museerne fattes penge og har ikke midler til at besøge alle de vrag, som var ønskeligt. Derfor har Flemming Sørensen og en anden fritidsdykker, Gert Juul, gjort et større frivilligt arbejde for Nordjyllands Kystmuseum, ved at registrere en hel del vrag i området i det nordlige Kattegat. Et arbejde som foregår, når der er stille vejr, og i 2016 har der bestemt ikke være mange gode dage at dykke på, fortalte dykkeren. I samme forbindelse efterlyser de to dykkere fotos fra strandinger og forlis, fra hele det nordlige Kattegat.

Efterlysning
– Det kan godt være, man bare sidder derhjemme og tænker, at det man har nok ikke er noget. Men selv den mindste lille ting kan være en stor hjælp for os vedrørende registrering af vrag. Hvis nogen ligger inde med fotos, vil vi gerne have lov til at affotografere, eller man kan scanne billedet ind og sende på mailadressen fsmayflower@gmail.com

Eventuelt kan man også kontakte formanden for Lokalhistorisk Forening, Doris Nielsen, der så vil sørge for videre formidling, siger Flemming Sørensen.

Mange vrag i området
Nogle af de mange vrag, som foredragsholderen omtalte var minelæggeren Anna Peters, der fik motorstop og drev med vind og strøm ind i en af sine egne miner, der forårsagede en frygtelig ulykke.

Det tyske flyvrag fra Hou, der var stationeret i Aalborg, og som var en Junker 88 og foreløbig ikke er fundet i nogen tyske registreringer.

Juliane Mare forliste 1767 ved Læsø med en ladning glas fra et glasværk i Norge. Nogle af disse glas er i dag meget dyre, og nordmændene er meget stærkt interesseret i at få hævet en kasse med glas, så man kan se, om de eventuelt endnu er hele og bevaringsværdige. Udover glas var skibet også ladet med træ og rulletobak.

Wilhelm von Flotow forliste 1876, ved den sydlige ende af Dvalegrunden ved Sæby. Herfra er en hel del vraggods drevet ind på Albæk Forstrand ud for Voerså og Lyngså.

Eagle forliste i 1866 ved Søndre Rønner syd for Læsø. Skibet sank på 19 meter vand og var lastet med levende køer og halve grise. En del af lasten blev hævet, og nogle af de halve grise kom til en slagter i Frederikshavn, hvor de blev saltet igen og videresolgt. Dengang tog man ikke så nøje på den slags ting.

Adolph forliste på Remmen i 1839. Skibet var lastet med planker fra Gøteborg til Bordeaux i Frankrig. Enten tog strømmen lasten, eller en del er drevet i land, og Voersåboerne har fået masser af gratis planker med eller uden Toldvæsenets velsignelse.

Disse skibe og mange flere omtalte Flemming Sørensen, samtidig med fortællingerne var krydret en hel del lokalhistorie.

Efter foredraget besvarede foredragsholderen en del spørgsmål, fra de interesserede fremmødte.

Tekst og fotos Cille Strøm

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Forlis og strandinger langs Østvendsyssels kyst' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER