Verdens Toilet Dag: Dorthe<br> og en million danskere lider

Verdens Toilet Dag: Dorthe
og en million danskere lider

16. november 2016 - kl. 6:42 - af

Dorthe Lassen fra Hjørring er en af de mange danskere, der lider af en tabu-ramt lidelse.

19. november på Verdens Toilet Dag sætter Mave- tarmforeningen CCF fokus på de mange danskere, der lider af irritabel tyktarm og andre skjulte tabubelagte mave-tarmsygdomme. Dorthe Lassen fra Hjørring er en af dem.

Dorthe Lassen er blandt de en million danskere, der lider af irritabel tyktarm (IBS), som Mave- tarmforeningen CCF, også kendt som Colitis-Crohn Foreningen vil sætte fokus på den 19. november på Verdens Toilet Dag. Dorthe er 43 år og har lidt af IBS, siden hun var 11 år.

IBS kan udmønte sig i skiftevis diarré og forstoppelse, og sygdommen har vidtrækkende konsekvenser for de ramtes liv og livskvalitet. Undersøgelse foretaget af Mave- tarmforeningen i Region Nordjylland viser, at for 8 ud af 10 nordjyder, der lider af diarré, har sygdommen indflydelse på deres livskvalitet.

For halvdelen af dem, der lider af en mave-tarmsygdom, har tilstanden påvirket deres selvværd negativt. Det kan Dorthe genkende fra sin egen hverdag:

”Det hele bliver påvirket negativt. Det er uundgåeligt. Hvis man har konstant ondt i maven, påvirker det ens humør. Jeg har været både meget vred på og frustreret over min sygdom, og jeg har været ked af, at det er mit lod i livet at skulle leve – og finde en måde at leve på – med sygdommen. Det lægger en stor sort sky over ens liv,” fortæller Dorthe, som døjer både med forstoppelse og diarré.

”Nogle gange kan jeg have begge dele, hvor jeg kan mærke, at jeg er forstoppet, men hvor jeg stadigvæk har diarré. Jeg får tit meget luft i maven, og nogle gange hvor jeg tror, jeg skal slå en prut, så er det ikke kun luft, der kommer med ud. Det er meget invaliderende,” fortæller Dorthe. Et par gange om måneden får hun derudover anfald, hvor hun er på toilettet mellem 10-20 gange i løbet af et døgn.

Lad os tale om lort
Mave- tarmforeningen CCF ønsker mere fokus og åbenhed omkring IBS for bl.a. at sikre, at patienterne møder forståelse blandt venner og familie. Dorthe er enig.

”Der mangler forståelse for sygdommen. Mange forstår ikke sygdommen, og det kan være svært med de sygdomme, man ikke kan se udenpå. Jeg ville ønske, der var mindre tabu omkring sygdommen, så IBS-patienter fx også kunne møde større fleksibilitet og støtte fra deres arbejdspladser.”

I dag er Dorthe sygemeldt fra sit arbejde som SOSU assistent bl.a. pga. af en forværring af sin IBS.

Og forståelsen for sygdommen kan være afgørende for en IBS-patients liv i forhold til både venner og job. For de mange nordjyder, der har problemer med maven, påvirker det i høj grad både deres arbejds- og sociale liv, viser undersøgelsen. Mere end 8 ud af 10 har oplevet pludselig trang til at komme på toilettet, mens de var på arbejde, ude at rejse, ude at handle, til fest eller når de var på restaurant. Mange oplever også at blive forhindret i fritidsaktiviteter og forhindret i at deltage i sociale arrangementer.

”Det er min mave, der styrer mit liv og ikke mig, der styrer maven. Når jeg bliver inviteret til sociale arrangementer, så er det altid med forbehold for, at jeg ikke nødvendigvis har det godt på selve dagen og derfor tit må aflyse. Det er også meget vigtigt for mig at undgå visse madgrupper, og det kan derfor være svært at spise andre steder. Samtidig er jeg altid opmærksom på, at der også skal være et toilet i nærheden, når jeg deltager i arrangementer. Det sætter også en stor begrænsning for, hvad jeg kan deltage i,” fortæller Dorthe, der gerne ser, at der også kommer mere forståelse i de lægefaglige kredse:

”Det er langtfra alle læger, der tager denne sygdom alvorligt. Det er sjældent, at man kan påvise IBS. Lægerne står i et dilemma, når nogle tiltag virker for én IBS-patient, men ikke for en anden. Lægevidenskaben kommer simpelthen til kort i sin viden om IBS. Men det sværeste er, når man ikke møder forståelse fra lægen ift. hvor invaliderende denne sygdom virkelig er i perioder.”

Dorthe er selv opsøgende ift. sin IBS. Hun er begyndt hos en diætist og følger diæten, LOWFOD, som særligt er henvendt til IBS-patienter.

Tarmflora påvirker også parforhold
For hver tredje nordjyde har deres mave-tarm-sygdom også påvirket relationen til deres partner i negativ retning. For 4 ud af 10 har det i nogen eller høj grad negativ indflydelse på deres sexliv. Dorthe kan genkende det scenarie.

”Jeg har ikke haft en kæreste længe og har egentlig heller ikke lyst til at få en. Når jeg har oppustet mave, ligner jeg en, der snart skal føde. Det er ubehageligt, og på de værste dage bliver jeg ufrivilligt inaktiv eller sidder på toilettet. Og det er jo ikke specielt sexet. Jeg er en meget direkte person. Jeg har ingen tabuer, men jeg orker simpelthen ikke at skulle forklare nye mennesker om min mave. Det kan kun virke surrealistisk for dem, der aldrig har prøvet det selv,” fortæller Dorthe.

Det er FN, der har udnævnt den 19. november til Verdens Toilet Dag. Mærkedagen har fokus på, at verdens sanitære forhold skal forbedres, så alle har adgang til et ordentligt og rent toilet.

Undersøgelsen er foretaget af Mave- tarmforeningen CCF blandt 1.651 respondenter, der alle lider af en eller flere mave-tarmsygdomme.

Landsformand for CCF, Bente Buus Nielsen
”Mange af de problemer, som vores medlemmer oplever, kan mindskes, hvis bare vi bliver bedre til at tale om maveproblemer og toiletbesøg. Vores medlemmer oplever ofte en stor skam, som gør det at lide af en mave-tarmsygdom værre på et mentalt plan, ud over den fysiske sygdom.

Derfor arbejder vi meget med at udbrede information omkring, hvor almindeligt det er at have maveproblemer og understreger her i forbindelse med Verdens Toilet Dag, at det er faktisk er så almindeligt, at der er én million danskere, der går rundt og har ondt i maven,” siger Bente Buus Nielsen, landsformand i CCF.

FAKTA
Resultater Region Nordjylland – Indflydelse på det nære familieliv:
· For knap 4 ud af 10 (37%) af respondenterne har deres mave-tarmsygdom i nogen eller høj grad påvirket deres familieliv negativt
· For 2 ud af 10 (21%) af respondenterne har deres mave-tarmsygdom i nogen eller høj grad påvirket deres relation til deres børn negativt
· For hver tredje (33%) af respondenterne har deres mave-tarmsygdom i nogen eller høj grad påvirket deres relation til deres partner negativt
· For 4 ud af 10 (42%) af respondenterne har deres mave-tarmsygdom i nogen eller høj grad påvirket deres intimitet/seksualitet negativt

Indflydelse på socialt liv
· For halvdelen (51%) af respondenterne har deres mave-tarmsygdomme i nogen eller høj grad påvirket deres sociale liv
· Knap 9 ud af 10 (87%) af de respondenter, der lider af diarré, har oplevet at være forhindret i at deltage eller gennemføre et socialt arrangement med familie, venner eller kolleger
· Knap 8 ud af 10 (77%) af de respondenter, der lider af forstoppelse, har oplevet mavesmerter pga. forstoppelse i forbindelse med, de var til fest
· Mere end 8 ud af 10, der lider af diarré, har oplevet pludselig trang til at komme på toilettet, når de var til fest (87%), eller når de var på restaurant (83%) pga. diarré.

Indflydelse på psykisk tilstand
· For 8 ud af 10 (79%), der lider af diarré, har deres mave-tarmsygdom i nogen eller høj grad indflydelse på deres livskvalitet
· 6 ud af 10 (59%) af de respondenter, der lider af forstoppelse, har deres mave-tarmsygdom i nogen eller høj grad indflydelse på deres livskvalitet
· For halvdelen (49%) af respondenterne har deres mave-tarmsygdom i nogen eller høj grad påvirket deres selvværd negativt
· For 6 ud af 10 (61%) af respondenterne har deres mave-tarmsygdom i nogen eller høj grad påvirket deres humør negativt

Livet med mave-tarmsygdom
· 7 ud af 10 (70%) af de respondenter, der lider af diarré, oplever at have diarré én eller flere gange om ugen
· Knap 6 ud af 10 (57%) af de respondenter, der lider af forstoppelse, har forstoppelse én eller flere gange om ugen
· Knap 9 ud af 10 (87%), der lider af diarré, har oplevet at være forhindret i at deltage i en hverdagsaktivitet pga. diarré
· 9 ud af 10 (91%) føler sig i nogen eller i meget høj grad generet, når de har diarré
· Mere end 7 ud af 10 (76%) føler sig i nogen eller i meget høj grad generet, når de har forstoppelse
· Mere end 8 ud af 10, der lider af diarré, har oplevet pludselig trang til at komme på toilettet, når de var på arbejde (86%), ude at rejse (78%), ude at handle (88%), var til fest (87%) eller når de var på restaurant (83%) pga. diarré

Indflydelse på arbejdsliv
· For mere end 4 ud af 10 (45%) har deres mave-tarmsygdom i nogen eller høj grad påvirket deres arbejdsevne
· 2 ud af 10 (24%) af respondenterne har haft 15 sygedage eller flere pga. deres mave-tarmsygdom de sidste 12 måneder
· Knap 8 ud af 10 (77%) af respondenterne, der lider af forstoppelse, har oplevet mavesmerter i forbindelse med, at de var på arbejde
· Mere end 8 ud af 10 (86%) af respondenterne, der lider af diarré, har oplevet pludselig trang til at komme på toilettet i forbindelse med, at de var på arbejde
· 6 ud af 10 (58%) af respondenterne lider af ekstrem træthed i perioder som følgesygdom af deres mave-tarmsygdom

Om Mave- tarmforeningen CCF
Colitis-Crohn Foreningen (CCF) har knap 5.500 medlemmer. De primære tarmsygdomme, som foreningen fokuserer på er morbus Crohn, colitis ulcerosa, mikroskopisk kolit og irritabel tyktarm (IBS), men foreningen arbejder også med en lang række af andre relaterede tarmsygdomme.

I dag er der over 70.000 danskere, der lider af tarmsygdommene Crohns sygdom, colitis ulcerosa og mikroskopisk kolit, og sammen med irritabel tyktarm, er tallet tæt på en million danskere. Tallene stiger år for år.

Om Verdens Toilet Dag
Verden over sættes der den 19. november fokus på, at verdens sanitære forhold skal forbedres, så alle har adgang til et ordentligt og rent toilet.

Colitis-Crohn Foreningen fokuserer dagligt på toiletadgang og ønsker at hjælpe til med at skabe opmærksomhed på manglen af tilgængelige toiletter i Danmark, såvel som i hele verden. Se mere her.

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget af Mave- tarmforeningen CCF blandt 1.651 respondenter, der alle lider af en eller flere mave-tarmsygdomme. Undersøgelsen er foretaget online via SurveyMonkey i perioden 29. oktober – 4. november 2015. Respondenterne er primært kvinder – 27 % af respondenterne er mænd.

Alle respondenter lider af en mave-tarmsygdom herunder morbus crohn, colitis ulcerosa, mikroskopisk kolit og/eller IBS (irritabel tyktarm). Respondenterne fordeler sig geografisk og aldersmæssigt repræsentativt for hele befolkningen. Undersøgelsen er støttet økonomisk af Johnson & Johnson.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Verdens Toilet Dag: Dorthe
og en million danskere lider'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER