Overbevisende udvikling i Nordjyske Bank

Overbevisende udvikling i Nordjyske Bank

15. november 2016 - kl. 10:33 - af

Regnskab for 3. kvartal i Nordjyske Bank dokumenterer en tilfredsstillende udvikling, og som følge heraf præciserer banken nu forventningerne til årets basisindtjening til 320-350 millioner kroner. Resultat før skat udgør 176 millioner kroner pr. 30. september 2016, hvilket svarer til en forrentning af egenkapitalen med 8,7 procent. Det samlede forretningsomfang er vokset med 1,5 milliarder kroner på bare 12 måneder og lover godt for den fortsatte udvikling af banken.

Nordjyske Bank, der er Danmarks 11. største, offentliggjorde i dag regnskab for årets tre første kvartaler. Af regnskabet fremgår det, at banken har haft en positiv udvikling i 3. kvartal trods svære markedsvilkår.

Basisindtægterne frem til 30. september 2016 udgør 648 millioner kroner, mens basisindtjeningen ligger på 259 millioner kroner. Det giver et resultat før skat på 176 millioner kroner mod 139 millioner kroner på samme tidspunkt sidste år, og det svarer til en indtjeningsstigning på ikke mindre end 27 procent. Ledelsen i Nordjyske Bank er således tilfreds med udviklingen:

– Banken udvikler sig til stadighed positivt. Både forretningsomfang og indtjening er stigende, og vi ser optimistisk på den fortsatte udvikling. Forrentning af egenkapitalen er nu steget til 8,7 procent før skat ved udgangen af september 2016. Det er positivt, men vi skal fortsætte det målrettede arbejde med at øge indtjeningen og dermed forrentningen, forklarer adm. direktør Claus Andersen fra Nordjyske Bank.

De hidtidige forventninger til årets basisindtjening har ligget i intervallet 300-350 millioner kroner, og banken præciserer nu målet i positiv retning til 320-350 millioner kroner. Her hæfter Claus Andersen sig ved, at det er et stigende aktivitetsniveau i banken, som særligt har været med til at øge indtægterne. Det gælder blandt andet konverteringer af realkreditlån.

Mens indtjeningen er steget er udgifterne faldet. De samlede driftsudgifter, driftsafskrivninger og fusionsomkostninger er faldet med 41 millioner kroner i forhold til sidste år. Den positive udvikling skyldes blandt andet synergieffekter efter fusionen med Nørresundby Bank.

Stigende forretningsomfang og udlån
Bankens samlede forretningsomfang er pr. 30. september 2016 steget til 42,4 milliarder kroner. Det er det højeste niveau nogensinde og en stigning på 1,5 milliarder kroner på bare 12 måneder. Stigningen skyldes hovedsageligt en positiv udvikling i kursværdien af kunde-depoter på 1,0 milliarder kroner samt stigning i garantier på 0,5 milliarder kroner.

Bankens udlån er 30 millioner kroner højere pr. 30. september 2016 sammenlignet med samme tidspunkt året før. Det skal ses i sammenhæng med en årlig ordinær afvikling på ikke mindre end 800 millioner kroner:

– Vi har fortsat et langsigtet mål om en udlånsvækst på 2-4 procent, men på nuværende tidspunkt er det positivt, at vi kan fastholde udlånsniveauet trods stor afvikling i et marked, hvor konkurrencen er stigende.

Vi har dog naturligvis samtidig fokus på ikke at gå på kompromis med kreditkvaliteten. Her er vi meget tilfredse med, at det netop afholdte ordinære besøg fra Finanstilsynet ikke gav anledning til mernedskrivninger, og at vores bonitet blandt de største eksponeringer er bedre end i sammenlignelige pengeinstitutter, fortsætter Claus Andersen.

Han siger supplerende, at bankens nedskrivninger samtidig falder fra 133 millioner kroner efter 3. kvartal i 2015 til 115 millioner kroner i år trods fortsatte udfordringer i landbruget. Faldet i nedskrivningerne svarer til et fald i nedskrivningsprocenten til 1,0 pro anno mod 1,2 året før. Banken fastholder sine forventninger til nedskrivninger på udlån og garantier i niveauet 170 millioner kroner, hvilket svarer til et fald på cirka 17 procent i forhold til 2015. Banken forventer desuden yderligere fald i nedskrivninger i 2017, hvilket dog afhænger af, at de nuværende prognoser for landbruget virkeliggøres.

Kapitalgrundlaget er fortsat særdeles solidt med en kapitalprocent på 16,4 og en kernekapitalprocent på 14,3. Nordjyske Bank har opgjort det tilstrækkelige kapitalgrundlag til 1.304 millioner kroner, hvilket svarer til et individuelt solvensbehov på 10,1 procent pr. 30. september 2016. Kapitalprocenten på 16,4 giver en solvensgrad på 162 procent i forhold til det individuelle solvensbehov svarende til en overdækning på 6,3 procentpoint.

Fakta og nøgletal
Nordjyske Banks rapportering om driftsresultatet i beretningen er udarbejdet som proforma opgørelser med det formål at give bedre mulighed for at vurdere de økonomiske resultater og udviklingen i forhold til tidligere perioder.

Hovedpunkter for 1.-3. kvartal 2016:

 •   Netto renteindtægter falder fra 394 millioner kroner i samme periode i til 359 millioner kroner oger påvirket af det lave renteniveau og stigende konkurrence på udlån.
 •   Gebyrer og provisionsindtægter udgør 256 millioner kroner pr. 30. september 2016 mod 274millioner kroner i samme periode sidste år, hvor der blandt andet var et meget højt niveau for konvertering af realkreditlån.
  Der er stigende aktivitet i 3. kvartal 2016 og en god udvikling i netto gebyrindtægter.
 •   Driftsudgifter og -afskrivninger udviser et positivt fald fra 391 millioner kroner årets første tre kvartaler i 2015 til 389 millioner kroner i 2016.
 •   Nedskrivninger falder til 115 millioner kroner i 2016 fra 133 millioner kroner i samme periode i 2015 på trods af udfordringer i den animalske produktion i landbruget.
  Dette svarer til et fald i nedskrivningsprocenten til 1,0 pro anno mod 1,2 året før.
 •   Forretningsomfanget er rekordstort på 42,4 milliarder kroner pr. 30. september 2016, hvilket primært skyldes stigning i kundedepoter og i garantier.
  Forretningsomfanget udgjorde 40,9 milliarder kroner pr. 30. september 2015.
 •   Udlån udgør 10,5 milliarder kroner pr. 30. september 2016 og viser en mindre stigning i forhold til året før.
 •   Indlån udgør 15,5 milliarder kroner pr. 30. september 2016, hvilket er en stigning på 0,6 milliarder kroner sammenlignet med 30. september 2015.
 •   Kapitalprocenten er 16,4 og kernekapitalprocenten er 14,3. Solvensbehov udgør 10,1 procent.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Overbevisende udvikling i Nordjyske Bank' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER