
Turismen udvikles via udvikling af 3 destinationer
12. december 2015 - kl. 9:19 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
På Turisthus Nords udviklingsforum blev destinationerne Skagen, Frederikshavn og Sæby debatteret, og man fandt frem til, at de har vidt forskellige produkter som henvender sig til forskellige målgrupper og markeder.
Dette indgår nu som en væsentlig faktor i den nye ”Turismestrategi 2020”, som Byrådet får præsenteret på møde den 16. december.
Helt særegent for Skagen er det at være toppen af det europæiske fastland. Skagen har et finkulturelt miljø og en unik historie. Skagen er et unikt miks af geografi og kultur, som med Skagens Museum bringer destinationen ind i en international topklasse, som tåler sammenligning med de helt store destinationer som Saint Tropez og Sylt.
Restauranterne er et stort aktiv med de lokale råvarer og friskfangede fisk, som kommer ind dagligt, og handles tidligt om morgenen på fiskeauktionen. Det er Danmarks største fiskerihavn, og det er unikt, at man som turist kan overvære en ægte fiskeriauktion.
Det hyggelige, autentiske, men også eksklusive miljø, som findes i Vesterby, Østerby og Højen er også en historie for sig. Dertil kommer den unikke geografiske beliggenhed, hvor man som kun ét af 5 steder i verden kan stå med et ben i hvert hav. Flere analyser roser Skagen for den gode service, og Skagen skal fortsat arbejde for at holde sig i toppen af feltet i sammenligning med de øvrige danske kystferiedestinationer.
Og så er der ikke mindst historien om – og oplevelsen af – lyset. Omkring Skagen ligger en perlerække af mindre destinationer som f.eks. Aalbæk og Strandby. Deres autentiske by- og havnemiljøer kan tilbyde intime og hyggelige oplevelser til både børn og voksne.
Skagens rolle er todelt. For udover at være en DESTINATION, så er det også en ATTRAKTION. Med anslået 1,2 mio. turister på Grenen årligt og deraf mange besøg i Skagen, ses mange endagsturister i området. Man ser også, at pakkerejser med ture til Skagen fra Frederikshavn og Sæby sælger godt. Der er endvidere mulighed for at opdyrke og videreudvikle et ”pilgrims-element”, og som følge af Skagens beliggenhed mellem Skagerrak og Kattegat oplever man allerede i dag en række interesserede besøgende fra Sydeuropa.
Særlige pejlemærker er Skagens Museum, Den Tilsandede Kirke, Grenen, Råbjerg Mile, Gastronomi, solnedgang i Gl. Skagen, lystbådehavnen og pakhusene, Anchers Hus, Skagen Festival, Brøndums Hotel. Typiske målgrupper er voksne par uden børn, børnefamilier, ”High End”-turister, erhvervsturister, krydstogtsgæster, den kreative klasse, lystsejlere, cykelturister, kulturturister og campister. De kommer fra alle nationaliteter, dog primært nærmarkeder.
Sæby betragtes som en skjult perle med et hyggeligt og mildt miljø mellem hav og skov. Sæby har en spændende historie med Sæby Kirke som centrum for byens tidlige udvikling. Da industrien flyttede til Frederikshavn, har Sæby formået at bevare en bykerne, som forekommer uberørt. Centrum er kendetegnet ved hyggelige butikker, små snørklede gader, og lystbådehavnen er et naturligt omdrejningspunkt, hvor alle finder vej til i løbet af deres besøg.
Stemningen i Sæby er et af de helt store trækplastre. Her er hyggeligt, charmerende, fred, ro, idyl, kunstnerisk miljø, mildt klima og børnevenlige strande. Udelukkende selvstændige specialbutikker, hvor personalet er servicemindet ud over det sædvanlige.
I Sæby kan især ældre turister eller par uden børn nyde at slappe af og føle sig hensat til gamle dage. Hotel Viking byder på et spændende wellness-koncept og kan med fordel tiltrække et yngre segment i klassen weekend-turister. Campingpladserne i Sæby er unikke med deres beliggenhed ned til vandet, og feriehusområderne i Voerså og Lyngså er særdeles velegnede til mellemklassegæster og modne par på 50+, som har en sund økonomi.
Væksten i dette område forudsætter en aktiv indsats i udviklingen af overnatningskapaciteten og kvaliteten heraf.
Særlige pejlemærker er et hyggeligt bymiljø, Sæbygaard Slot, havnen, strandpromenaden, Klostergyden Fisk, Sæby Kirke og historien om byens udspring, fiskerestauranter, shopping, Sæbygård Skov & MTB samt Sæby Vandmølle. Typiske målgrupper er voksne par uden børn, familier i feriehus, wellness-gæster, lystsejlere og campister, tyskere, nordmænd og regionale dagsturister fra eksempelvis Aalborg.
Endelig er særkendet for Frederikshavn at være porten til det europæiske kontinent. Frederikshavn har et autentisk råt havnemiljø og omgivet af en fantastisk natur (hav, skov, bakket landskab op mod havet Pikkerbakken og Bangsbo Fort) og interessant historie (f.eks. krigshistorie / Atlantic Wall). Tordenskioldsdage er med til at hylde og skabe en levende fortælling om historien om Tordenskiold for både børn og voksne. Frederikshavn er også en rå værfts- og havneby, og det skal gennemsyre udtrykket i markedsføringen. (Det bakkes allerede godt op af TV-serien Norskov.)
De mange hoteller giver gode muligheder for at skabe møder og overnatninger året rundt, og derfor skal samspillet mellem det regionale spillested Det Musiske Hus og Arena Nord være med til at skabe en kulturel forankring i byen, som skaber ”Reason to go” for potentielle turister. De gode oplevelser skal i høj grad skabes og drives af kræfterne i Arena Nord, der som primær aktør rummer et stort potentiale for at udvikle besøgsturismen i Frederikshavn. Derfor fokuseres der på en aktiv indsat om at tiltrække årsmøder, konference, kongresser og sportsbegivenheder i samarbejde med nationale aktører som eksempelvis Sport Event Danmark.
Særlige pejlemærker er Arena Nord, Palmestranden, Bangsbo Fort / Museum, shopping (Den lille storby), The Reef, Pikkerbakken, Tordenskioldsdage, Cup No. 1, Rødspættecup, Det Musiske Hus, og typiske målgrupper er svenskere, nordmænd, endagsturister, erhvervsturister, børnefamilier, voksne par og koncertgæster.
Tekst af Per Rye
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Turismen udvikles via udvikling af 3 destinationer ' til en bekendt