Sæby Apotek informerer om skedesvamp

Sæby Apotek informerer om skedesvamp

7. februar 2015 - kl. 0:01 - af

apo1 600x250Kløe, rødme, svie, tørhed, hvidligt udflåd og ubehag forneden. Disse er de mest almindelige tegn på svamp i skeden (også kaldet Candida).

Tre ud af fire kvinder oplever at få skedesvamp mindst én gang i livet. Hver anden kvinde får mere end to infektioner i livet, og hele 3-5 % af alle kvinder døjer med mere end fire årlige infektioner. Omkring 30 % af alle kvinder har svampen (Candida albicans) som er en del af den normale vaginale flora.

Gærsvampen giver normalt ingen problemer, men ved visse vækstbetingelser kan den udløse en infektion. Det kan skyldes hormonforandringer (graviditet, menstruation og p-piller), medicin (især penicillin), sukkersyge eller almen svækkelse. Tætsiddende og syntetisk undertøj samt de varme sommermåneder er formentlig også med til at udløse en infektion.

Hvis man har symptomer på skedesvamp, skal man søge læge og især, hvis det er første gang disse symptomer opdages. Der er måske tale om skedesvamp, men det kan også handle om en anden underlivssygdom.

Skedesvamp er ikke en seksuelt overført sygdom som f.eks. klamydia, gonoré, herpes eller kønsvorter, selv om nogle af symptomerne på skedesvamp er de samme som ved visse kønssygdomme. Gentagne infektioner skyldes med andre ord ikke, at man er blevet inficeret igen, men at svampen, Candida albicans, er blevet aktiveret igen.

Skeden har en naturlig ph-værdi mellem 3,8 og 4,2. Det sure miljø bliver opretholdt af skedens mælkesyrebakterier (lactabacillus), som sørger for en passende balance mellem de mikroorganismer, som naturligt lever i skeden. Ph-værdien bliver påvirket af indre og ydre faktorer, og stiger ph-værdien til over 4,5, er der grobund for at mikroorganismer som f.eks. Candida albicans kan formere sig og udvikle en infektion.

Nok er svamp i skeden ubehageligt og irriterende for den ramte, men svampen er ikke decideret farlig for helbredet. Svampen kan eksempelvis ikke nå livmodermunden og kan dermed ikke give infektion i æggeledere og æggestokke. Graviditet er dog en af de tilstande, der disponerer til en svampeinfektion, og under graviditeten kan svampen behandles.

Svamp i skeden kan behandles relativt hurtigt og effektivt. Ved akutte infektioner er engangsbehandling med høj dosis af svampepræparater lige så virkningsfuld som 3-dages eller 7-dages behandling. Hos mere end 80 % af kvinderne mindskes symptomerne efter kun én behandling, så det tilrådes at komme i gang med indsatsen hurtigt.

På apoteket kan du altid få individuel rådgivning og vejledning i at vælge det rette middel mod svamp i skeden. Apoteket tilbyder altid godkendte lægemidler, der har dokumenteret effekt og giver individuelle råd på et lægefagligt grundlag:

– Svamp i skeden kan forveksles med andre sygdomme som f.eks. kønssygdomme, og det er afgørende at få stillet den rigtige diagnose hos lægen. På apoteket hjælper vi med at finde frem til den optimale behandling i form af creme eller vaginaltabletter til skeden.

Vil du vide mere?

Kontakt Sæby Apotek.

Gode råd mod skedesvamp 
• Brug undertøj i bomuld frem for trangt og tætsiddende syntetisk undertøj

• Undgå sæbe, som kan nedbryde hudens barriere og forskyde ph-balancen i skeden

• Undgå daglig brug af trusseindlæg

• Søg læge, hvis det er første gang, du opdager symptomerne

• Vær opmærksom på at få udelukket andre sygdomme som f.eks. kønssygdomme

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sæby Apotek informerer om skedesvamp' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger