Debatindlæg: Sæby, fra provinsby til landsby

Debatindlæg: Sæby, fra provinsby til landsby

3. februar 2015 - kl. 17:27 - af

debat_600x250Som tilflytter til Sæby for 10 år siden, må jeg konstatere at Sæby går fra at være en lille fin provinsby til landsby. Der er dog positive momenter i byen. Industri virksomhederne er kommet godt igennem krisen, nye er kommet til og optimisme spores i industrien hele vejen rundt og der ansættes nye medarbejdere.. Dagligvare forretningerne er der kommet flere af og udbuddet er blevet større. Der er skabt Sæby Jazz Festival, Gammel Jul på Sæbygaard og Retfærdigheden er kommet på folkeaktier, renoveret og godt på vej. Nellemans Have har været innovative og er i gang med en ny udvikling og Ørnedals Banen har tænkt nyt og har fået gang i løbene og øget optimismen igen. Sæbygaard har udtænkt en levende historie fortælling 3 uger om sommeren. Sports områderne går også godt og der sker en udvikling, men så er det også sagt.

Da vi for 10 år siden flyttede til Sæby, var der en optimisme uden lige i Sæby’s handelsliv, da havde alle forretninger været på kursus i kundepleje og var venlige og hjælpsomme og det så ud som om Sæby’s Handelsstand Forening også havde styr på kalenderen med arrangementer. Dette er gået i frit fald ned af bakke siden. I de 10 år vi har boet i byen har man vendt kalenderen, skrevet et nyt årstal startet forfra med hensyn til arrangementer, der er overhovedet ikke sket udvikling siden. Alt er så forudsigeligt. Innovation er et fremmed ord, så der kommer intet nyt. Hvorfor nu det ?

Tja, hvem skal trække læsset. Hvis Sæby skal have en fremtid som driftig handelsby med en engageret befolkning er det nødvendig at Sæby Handelsstand Forening og øvrige foreninger står sammen og får byen op at stå igen, så vi kan få et handelsliv og et blomsterne foreningsliv tilbage. Hvorfor skriver jeg nu foreninger. Det er fordi at mange foreninger har opgivet og mange arrangementer er stoppet de sidste 10 år. Der er medlems afgang i alle foreninger og nye kommer ikke til og dem som er tilbage bliver mere og mere grå i toppen og kan mindre og mindre.

Husk at Sæby er den eneste by i Frederikshavn Kommune som har vækst på tilflyttere, men det er det grå guld som flytter til byen. Der kommer ingen med en pose penge eller en papkasse som en vis Sømands boss sagde engang, så det er bare med at smøge ærmerne op og komme i gang.

Det bliver svært for der vil komme den evige diskussion om penge og indflydelse og hvem får nu mere end andre, med andre ord, misundelse som florerer meget i Sæby eller rettere Vendsyssel. Det er jo nok Jante Loven vi taler om.

Det var nok en god ide at Sæby Handelsstand Foreningen og foreningerne mødtes for at forsøge at få gang i noget innovation og udvikling af nogle nye arrangementer hvor foreninger samarbejdede og også fik noget ud af det økonomisk, således at der kunne komme noget gejst igen og foreningerne kunne få nogle flere og yngre medlemmer. Byen ville blomstre op igen og foreningerne ville få nogle penge til ungdomsarbejde, vedligehold m.m.

Handelstandforeningen må så gå på kompromis om at alt ikke kan laves på torvet, da det er alt for lille til mange ting. Det skal være hele byen som anvendes og især havnen hele sommeren. Havnen er rimeligt vedligeholdt og tingene er i orden for sejlerfolkene, men for gæster begynder den at blive kedelig at se på og bevæge sig rundt i. Bevares der er da restauranter, is hus, fiskeforretning, fiskeudstyr m.m.; men indtrykket er begyndt at blive noget kedeligt og ligne alle andre havne hvor der er beboelse hele vejen rundt. Der skal skabes liv igen og en enkelt havne fest er ikke nok, som dog er livet lidt op igen de sidste par år.

Flagnedspilning kl. 21.00 i sommerferien er stadig et scoop og der kommer mange hver aften. Hvorfor ikke udnytte dette ?

Sæby Handelsstand Forening må starte en dialog med ejerne af bygningerne i byen, da den ser noget nedslidt ud mange steder. Der mangler vedligehold og renovering og når der begynder at komme tomme forretninger er det vigtigt at det ikke begynder at gå mere i forfald, for så kommer der ikke nye til. Det er ikke nok at vente med renovering til forretningen er udlejet.

Torvet er begyndt at blive noget kedeligt. Hvorfor er der ikke noget mere grønt og kunst at kigge på. Mange byers torve som får en renæssance igen bliver ombygget og får tilført noget hygge og vigtigst af alt bliver et godt sted at opholde sig, så der er noget at arbejde på. Hvis centrum er imødekommende vil besøgende også opholde sig der. Der skal igen tænkes kreativt for der kommer ingen kommune med en pose penge og renoverer, men det er ikke en umulig opgave. Bedre parkerings muligheder får ikke folk til at komme og blive i byen hvis det andet ikke er en nydelse at besøge og der er nogle gode oplevelser i form af forretninger og andet.

Sæby skal også til at udtænke hvor byen skal afgrænses til, da det er en helt naturlig udvikling at der i fremtiden vil komme færre fysiske forretninger i byerne og nethandlen vil stige endnu mere i fremtiden. Det ved alle fremtids forskere. D.v.s. at der hvor der er by i dag, skal der måske ikke være by i fremtiden, da gaden ikke er egnet til forretninger, men skal anvendes til andet formål. Det som bliver tilbage skal så til gengæld være super godt og af god kvalitet.

Det var et lille indspark til noget mere dialog om byen som går fra provinsby til landsby hvis vi ikke gør noget. Dog vil det være en landsby med 8.500-9.000 indbyggere, men hvor er de henne for de deltager ikke i byens liv andet i dagligvare forretningerne, men lad nu være med at udtænke nye ideer for kultur snobberne, parnasset og feinschmeckerne, det skal være mere folkeligt hvis byen skal blomstre.

Venlig hilsen
Per Jantzen

En kommentar til “Debatindlæg: Sæby, fra provinsby til landsby” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

En kommentar til “Debatindlæg: Sæby, fra provinsby til landsby”

  • Arndt Hüttel Sørensen

    FLOT FLOT indlæg og sandt -vi må håbe at alle disse kloge gode ord fænger og at vi i samlet flok, som det blev gjort for mange år siden da Hjallerup Marked ikke kørte , og man sagde byen vil dø, hovedvejen kom uden om og Dronninglund ville tage det hele.
    Hvad skete der , gode flittige borgere , tilflyttere med mere sagde- aldrig skal det gå sådan-sammenholdet sejrede .Det kan det også komme til i Sæby
    Godt gået Jantzen

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Debatindlæg: Sæby, fra provinsby til landsby' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger