Vinterbadning ved Lyngså strand ”Det kolde gys”

Vinterbadning ved Lyngså strand ”Det kolde gys”

9. december 2014 - kl. 8:54 - af

IMG_7484Badesæsonen er på sit højeste – i hvert fald med vinterbadning. De badende er blot lidt utilfredse med, det næsten er for varmt i vejret, og nogle ønsker sig da også, der var lidt isflager i vandet.

Søndag 7. december var alle tilfredse ved Lyngså strand. Da var der regn, blæst og kulde, og fast mødetid er hver søndag 16.00 i hele vintersæsonen. Men denne søndag artede vejret sig også noget anderledes end ellers. Hele dagen havde det været mørkt og trist, og 16.00 var det næsten mørkt, da de badende gik i vandet. Alle gør klar på samme tid i klitterne, og så går det mod vandet i løb og ud i bølgerne. Efter cirka et halvt minut er alle oppe igen og trækker hurtigt noget varmt tøj på for ikke at komme til at fryse.

Fast tradition
Traditionerne skal holdes, og når alle er klar, bliver der budt på en lille skarp til halsen – og kun én for alle skal jo ud og køre. Der er frit valg mellem snaps eller gammel dansk.

Mens der bliver skålet, er de friske damer i gang med at forberede en måneskinsbadning. Det foregår selvfølgelig om aftenen, når månen lyser sit skær over stranden, og bagefter mødes deltagerne privat, og så skal der serveres varm suppe med tilbehør.

Beskedne omklædningsfaciliteter
Jan Hugo Larsen bor i Lyngså og har haft et par møder med personale i Frederikshavn Kommune.

Han vil gerne, der bliver sat et par bænke mere op på parkeringspladsen ved Lyngså strand.

– Vi har én bænk, og det er vores sporadiske omklædningsrum. Det er også okay, det foregår i det fri, men det gjorde bestemt ingen skade med et par bænke mere i nærheden af stranden. I dag er vi otte, men når vi alle fjorten er mødt frem, så er der trængsel ved bænken. Og når vi nu er ved det, så ser det bestemt heller ikke for godt ud med nedkørselsrampen, der fører ned til stranden. Før i tiden kunne kørestolsbrugere og handicappede komme ned på stranden, men siden efterårsstormene i de sidste åringer efterhånden har ædt alt op og skyllet det hele i havet, er rampen blevet repareret. I dag er den kun 6 – 7 meter lang, mens den før i tiden var mindst 25 meter. Kørestolsbrugere og handicappede kan i hvert fald ikke komme på stranden. Det ville nok være en god idé fra kommunens side at få disse forhold bragt i orden, inden sommerbadesæsonen starter, siger Jan Hugo Larsen.

Smertehelvede
Jonna Mechlenburg fra Voerså er i sin bedste alder, og hun har passeret de 60 år. Hun er vinterbader, men fik for et stykke tid siden fik hun konstateret fibromyalgi, der er en kronisk smertetilstand i kroppen, og som kan være et rent smertehelvede. Jonna Mechlenburg fik masser af medicin og piller for at holde smerterne ud, men hun blev bare mere syg af al den medicin. En dag var der en, der foreslog hende at prøve og vinterbade. Forslaget tænkte hun en del over, og en dag da hun havde det allerværst, blev hun godt hidsig og arrig på systemet, over alt det hun skulle igennem. Hun blev så arrig, at hun smed alt, hvad der hed medicin og piller ud af huset, og så tog hun imod tilbuddet om vinterbadning.

– De dage, hvor jeg vinterbader, har jeg det rigtig godt, så er det hele til at holde ud. Det betyder ikke, at det fjerner sygdommen, men efter en tur i det kolde salte vand, har jeg det rigtig godt. Om det er sundt eller ej er en helt anden sag, men det er ulejligheden værd for at blive fri for smerterne. Og så for at hele ikke skal være ”løwn”, så deltager jeg også sammen med vinterbaderne i Aså, slutter Jonna Mechlenburg.

Velkommen til nye badere
Hvis nogen skulle få lyst til at bade sammen med gruppen, der kalder sig ”Det kolde gys”, er de velkomne på Lyngså strand hver søndag 16.00 og efter nærmere aftale. Stranden er stor, så der er plads til alle.

IMG_7477 IMG_7476 IMG_7479

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Vinterbadning ved Lyngså strand ”Det kolde gys” ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger