Apoteket informerer: Svært ved at holde tæt?

Apoteket informerer: Svært ved at holde tæt?

9. november 2014 - kl. 0:03 - af

apo1 600x250Det er et problem de færreste taler om når man som voksen ikke kan holde på vandet. Ikke desto mindre er det udbredt. Både mænd og kvinder kan få problemer med dryp og have svært ved at holde tæt.

Ordet inkontinens stammer fra latin og betyder ”uvilkårlig afgang.” Man opdeler urininkontinens i to grupper: stressinkontinens, som udløses af anstrengelse, og urgeinkontinens, som bare kommer som en pludselig og uimodståelig trang til at tisse. Ofte er problemet en blanding af begge dele, lidelsen rammer mest kvinder, men også mænd kan få problemer. Især hvis de har forstørret prostata.

Stressinkontinens skyldes sædvanligvis, at bækkenbundens og urinrørets muskler er svækket – det kan for eksempel være på grund af en fødsel. Det kan også skyldes uhensigtsmæssige tisse- og drikkevaner, overvægt, operationer i underlivet, sygdomme (for eksempel lungesygdomme og forstoppelse), brug af medicin og overgangsalder. Stressinkontinens giver urintab ved fysisk aktivitet. Det kan ske, når man hoster, nyser, hopper eller løber, mængden er ofte lille.

Stressinkontinens kan lindre ved optræning af bækkenbunden med knibeøvelser. Både mænd og kvinder har stor gavn af øvelserne, om end det primært er kvinder der kender til dem. På www.knibnu.dk kan man få viden om bækkenbundstræning. Hvis man ikke selv kan afhjælpe problemet, skal man søge læge.

Urgeinkontinens kaldes også trang-inkontinens. Det er, når man ofte og pludseligt får trang til at komme på toilettet, og ikke når det i tide. Mængden er ofte stor, og man skal ofte tisse hyppigt (mere end 7-8 gange om dagen og mere end to gange om natten). Tilstanden kan skyldes blærebetændelse, sarte slimhinder, stor væskeindtagelse (hos ældre), vanddrivende medicin og sygdomme i hjernen eller nervesystemet. Har man urgeinkontinens, bør man søge læge for at finde den rette behandling.

Hos mænd hænger inkontinens ofte sammen med blærehalskirtlen – også kaldet prostata. Med alderen kan kirtlen begynde at vokse, og det kan give vandladningsbesvær, fordi kirtlen derved klemmer om urinrøret. Dette er i sig selv ufarligt, men det kan give slap urinstråle, afbrudt vandladning, hyppige vandladninger (dag og nat), besvær med at få startet vandladningen og fornemmelse af, at blæren ikke bliver tømt. Det kan også føre til pludselig, stærk vandladningstrang, dryp af urin samt svie og smerter ved vandladning. Da symptomerne også kan skyldes mere alvorlige sygdomme, skal man altid søge læge og få problemet undersøgt.

Ligesom for kvinder, kan inkontinens hos mænd også skyldes svag bækkenbund (så husk nu de knib), urinvejsinfektioner, operationer, overvægt, visse typer medicin og neurologiske sygdomme.

Sådan laves knibeøvelser: Find musklerne og hold dem spændt i 1-2 sekunder (de muskler man bruger til at afbryde urinstrålen).Træn dig op til at knibe 10 gange i træk. Husk at afslappe musklerne mellem hver sammentrækning i lige så lang tid, som du har spændt. Træn dig gradvist op til at spænde i 10 sekunder eller mere – også 10 gange i træk.

www.kontinens.dk kan man finde råd og vejledning og du kan som altid bare spørge os på apoteket.

God søndag

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Apoteket informerer: Svært ved at holde tæt?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger