Æblets dag på Pedersholt<br>…

Æblets dag på Pedersholt

13. oktober 2014 - kl. 0:01 - af

Aeblets dag_600x250_2Det er endnu engang blevet efterår, og vinden er begyndt at ruske i træerne. Det er tid for de røde æbler. De løsner let og lader sig let plukke. Det er sommerens sidste sødme, der gemmer sig bag den røde skræl.

Æblet er et helt unikt stykke frugt, som vi alle kender rigtig godt. Prøv bare at forestille dig en verden uden æbler. Nej, vel, det går ikke.

Specielt i år er æblehøsten rigtig god, for den varme og solrige sommer har forsødet æblerne og givet dem en dejlig smag.

Rundt omkring i haverne står træerne nu klar til at blive plukket. For vi har mange æbler i Danmark. Det skyldes blandt andet, at Danmark ligger i et klimabælte, hvor det er rigtig godt at dyrke æbler, og vi kender alle de talrige sorter fra haverne og barndommen. Alligevel er der mange æbler rundt om i haverne, der bare løsner sig i blæsevejret og falder ned, hvor de bliver føde for fugle og andre dyr.

”Det sker ikke her hos os”, siger Frank Zenas, der sidste år åbnede gårdbutik og fødevarevirksomheden: Zenas-Pedersholt, der ligger ved Try ca. 5 km fra Dybvad. ”For der er nemlig masser af muligheder i æblerne. De er bl.a. hovedråvare i rigtig mange spændende retter og produkter”.

Derfor er æblet også meget højt agtet på Pedersholt. Her produceres bl.a. æblemost og mange andre produkter med æblet som råvare. Her i efteråret plantes der 200 nye æbletræer, der skal øge produktionen til næste år.

Havtorn er nu også en plante, der vokser på Pedersholt. Der er plantet ca. 100 buske, som kun har givet lidt i år, men som skal dække virksomhedens behov for økologiske havtorn fremover.

Og netop havtorn og æbler er i centrum på Pedersholt i øjeblikket.

Nu først gælder det så æblets- og havtornens dag den 19. oktober – sidste dag i efterårsferien. Alle er velkommen til at besøge virksomheden og gårdbutikken denne dag fra kl. 12 til 17.

Dagen vil byde på en gastronomisk oplevelse med talrige smagsprøver på produkter, retter og andet med æbler og havtorn som de absolutte hovedpersoner.

”Det vil dreje sig om vore egne produkter”, siger Frank Zenas. ”F.eks forskellige marmelader, æblegrød, æblesennep, æblemost, havtorn-æbledrik, æble- og havtornchutney, tørrede produkter, æblesnackringe og æble- og havtornsirup. Desuden vil der være smagsprøver på retter fra forret til dessert med æbler og havtorn.

”På grund af de mange smagsprøver m.v. tager vi en lille entré til arrangementet, nemlig 30. kr. for voksne, men så kan du til gengæld også være sikker på at få en god oplevelse med hjem”, slutter Frank Zenas.

Ud over smagsprøverne vil der også være et lille foredrag om æblets og havtornens historie, og der vil være mulighed for at købe en kop kaffe eller den nyudviklede æble-havtornthe, som er et af de produkter, der er gået i produktion.

Desuden vil der være salater, boller med æbler, æble-gelé, havtorn og æble, æblesuppe, æblekager, æbleskiver og meget mere i teltet på gårdspladsen. Og endelig vil der være mulighed for – hvis vejret ellers tillader det – af bage sine egne æblepandekager over bål i haven.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Æblets dag på Pedersholt
...'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger