Køb andelsboligen kontant og spar penge

Køb andelsboligen kontant og spar penge

9. oktober 2014 - kl. 0:01 - af

250x600 Finans4Andelsboliger har mange fordele – især hvis man har mange kontanter.

Der var engang hvor andelsboligmarkedet var præget af billige lejligheder, som man kun kunne få fingre i ved at betale en pæn pose penge under bordet. Men i dag er markedet for andelsboliger langt mere komplekst – og bestemt ikke uden fælder.

Men hvis de rigtige forudsætninger er opfyldt, kan en andelsbolig rent faktisk være den suverænt mest attraktive boligform. Der er således ganske mange fordele ved en andelsbolig frem for en ejerbolig. For det første er handelsomkostningerne ved køb og salg af andelsboliger langt lavere end ved ejerboliger. Og for det andet så skal man ikke betale ejendomsværdiskat af en andelsbolig. Og da ejendomsværdiskatten kan udgøre op til tre procent af værdien af en ejerbolig, kan der være tale om en betragtelig besparelse.

Ulempen er, at man ikke har fradrag for andelsboligforeningens renteudgifter. De indregnes blot i de månedlige ydelser, som man ikke kan opnå fradrag for. Men hvis man har mange kontanter, og kan finde en andelsboligforening med stor udbetaling, og lille foreningsgæld, er den manglende fradragsret ikke det store problem i det samlede regnestykke.

Et eksempel. Du har solgt din frimærkesamling, som du har fået foræret på et værtshus, for 15 mio.kr. og vil købe bolig for pengene. Du har kig på en lejlighed, som enten kan købes for 15 mio. kr. eller lejes for 45.000 kr. om måneden. Men du har også muligheden for, at købe en tilsvarende lejlighed til en værdi af 15 mio. kr. som andelsbolig, med en udbetaling på 80 %.

Hvis du lejer boligen, har du udgifter for 540.000 kr. til husleje om året. Til gengæld har du mulighed for at placere pengene i banken og få 3 % i rente. Efter skatten er betalt får du omkring 250.000 kr. i hånden, som du kan bruge som tilskud til huslejen. Reelt koster det dig derfor omkring 290.000 kr. at bo i lejligheden.

Hvis du køber ejerboligen kontant, slipper du for huslejen, og sparer dermed de 540.000 kr. i husleje. Til gengæld skal du af med hele 390.000 kr. i ejendomsværdiskat, så den løsning er 100.000 kr. dyrere end at leje boligen.

Hvis du derimod køber andelsboligen med en udbetaling på 80 %, svarende til 12 mio. kr., slipper du med en månedlig ydelse på 12.500 kr. svarende til 150.000 kr. om året. Og dertil kommer, at du får omkring 50.000 kr. efter skat i hånden ved at indsætte de resterende 3 mio. kr. på en konto i banken, så din reelle årlige husleje bliver 100.000 kr. ved køb af andelsboligen. Altså en besparelse på næsten 200.000 kr. i forhold til at leje boligen, og en besparelse på næsten 300.000 kr. i forhold til at købe ejerboligen.

Af Claus Forrai, finansbureauet.dk

Læs flere nyheder fra FinansBureauet her

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Køb andelsboligen kontant og spar penge' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger