Kommunens passivitet i forbindelse med skifergasboring


Kommunens passivitet i forbindelse med skifergasboring


28. juli 2014 - kl. 0:08 - af

laeserbrev_1_600x250”Den 4. juli sendte vi en klage til Statsforvaltningen over foregribelse af plangrundlaget i forbindelse med efterforskning efter skifergas, en klage som vi endnu ikke har fået svar på. I mellemtiden har tingene udviklet sig.

Tilladelserne til de pågældende vandboringer blev kendt ulovlige af Natur- og Miljøklagenævnet, på baggrund af en klage fra to naboer, over en række forhold der ikke var taget hensyn til, da tilladelserne blev givet. Alligevel fortsatte Total arbejdet på pladsen og færdiggjorde boringerne. Siden har de lavet en del jordarbejde og andet på grunden, som utvetydigt foregriber plangrundlaget.

Vi henvendte os til Frederikshavn Kommune og bad dem om at give Total en standsningsmeddelelse, samt at tilbagekalde tilladelser der er giver på et ulovligt grundlag. Vi fik det svar tilbage, at det ligger uden for kommunens kompetence.
Vi er ikke enige i, at Frederikshavn er forpligtet til at give landzonetilladeler, tilladelser til vandindvinding mv. når klagefristen for bl.a. kommuneplantillæg, lokalplan og VVM endnu ikke er udløbet”.

Planloven:
§17. Når et forslag til lokalplan er offentliggjort efter § 24 må ejendomme, der er omfattet af forslaget, ikke bebygges eller i øvrigt udnyttes på en måde, der skaber risiko for en foregribelse af den endelige plans indhold.
Stk. 2. Efter udløbet af fristen efter § 24 kan kommunalbestyrelsen dog tillade, at en ejendom, der er omfattet af planforslaget, bebygges eller udnyttes efter forslaget, såfremt dette er i overensstemmelse med kommuneplanen og der ikke er tale om at påbegynde et større byggearbejde m.v., jf. § 13, stk. 2.
Stk. 3. Tilladelse efter stk. 2 kan ikke meddeles, så længe en indsigelse efter §§ 29, 29 a eller 29 b opretholdes eller i tilfælde, hvor miljøministeren har truffet beslutning efter § 3, stk. 5.
Stk. 4. Stk. 1 finder kun anvendelse indtil den endeligt vedtagne eller godkendte lokalplan er offentliggjort efter § 30 og højst i et år efter forslagets offentliggørelse.

”Vores henvendelse handler primært om kommunens handlepligt. Et spørgsmål som Natur- og Miljøklagenævnet ikke kan tage stilling til. Det hjælper jo ikke, at Natur- og Miljøklagenævnet giver diverse miljøorganisationer og naboer ret i deres klager, hvis kommunen afviser at handle som myndighed og boringen efter skifergas derfor fortsætter, som om intet var hændt”.

Med venlig hilsen
Carsten Cederholm
Formand for Netværk til Oplysning om skifergas

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kommunens passivitet i forbindelse med skifergasboring
' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger