Penge i banken koster dig 850 kroner…

Penge i banken koster dig 850 kroner…

22. juli 2014 - kl. 0:04 - af

Spar-Nord_skilt_600x2501Danskernes opsparing på almindelige indlånskonti nærmer sig nu for første gang 500 milliarder kroner, alt imens indlånsrenten er faldet til bare 0,03 procent. Dermed koster det reelt en gennemsnitsfamilie 850 kroner om året at have penge i banken.

Efter de seneste års massive opsparing har danskerne nu mere end 470 milliarder kroner stående på almindelige indlånskonti i bankerne. Det viser de seneste tal fra Danmarks Nationalbank, og det
svarer til, at en gennemsnitlig dansk familie har knap 180.000 kroner stående på almindelige indlånskonti – altså konti uden særlige vilkår.

Samtidig viser en ny analyse, som Mybanker.dk har lavet for Spar Nord, og som er baseret på indlånsrenten i 70 danske banker, at den gennemsnitlige indlånsrente på almindelige indlånskonti
nu er så langt nede som 0,03 procent. Dermed er renten langt fra høj nok til at opveje inflationen på 0,5 procent, og resultatet er et negativt realafkast på cirka 850 kroner om året.

– Hverken for den enkelte dansker eller for samfundsøkonomien er det specielt hensigtsmæssigt, at vi sætter formuer til side på konti, hvor vi får 0 procent i rente, og hvor værdien af formuen dermed smuldrer dag for dag, pointerer chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm og tilføjer:

– For selv om beløbet på din konto er det samme, så bliver du reelt fattigere, fordi alting omkring dig stiger i pris.

Uheldig krise-effekt
Martin Lundholm peger på, at danskernes hidsige opsparingstempo er en direkte konsekvens af finanskrisen og den økonomiske usikkerhed, den førte med sig.

– Problemet er, at vi er blevet overforsigtige, når vi skal placere vores penge, og paradoksalt nok er overforsigtighed næsten lige så forkert som uforsigtighed. I hvert fald som indlånsrenterne er i øjeblikket, hvor du er sikker på at blive fattigere, hvis du placerer dine penge på en almindelig indlånskonto, uddyber Martin Lundholm.

Bind pengene eller investér
På baggrund af analysen af de gennemsnitlige indlånsrenter anbefaler partner i Mybanker.dk John Norden danskerne at overveje alternativer til de lave indlånsrenter:

– Du kan overveje et såkaldt tidsindskud i bankerne, hvor du binder dine penge i fx 1-3 år. Derved kan du opnå en rente, der er højere end inflationen, og så fastholder du i hvert fald din købekraft.
Og dine penge vil stadig være garanteret via indskydergarantiordningen, der dækker op til 745.000 kroner for hver bank, lyder det fra John Norden.

Ifølge Martin Lundholm er det også vigtigt at forholde sig til, hvor mange penge der skal være tilgængelige med kort varsel, og hvor mange penge der kan placeres mere langsigtet.

– Det er altid en god idé at have penge på kontoen til at dække en uventet værkstedsregning eller en ny vaskemaskine. Men har du mange penge til at stå, så skylder du dig selv at overveje
alternativer som tidsindskud eller en investeringsforening, som kan gøre din opsparing mere værd, lyder det afsluttende fra Martin Lundholm.

Ud over det samlede indskud på almindelige lønkonti på godt 470 milliarder kroner, har danskerne også knap 300 milliarder kroner i andre former for indlån. Dermed er danskernes samlede indlån i
bankerne nu oppe på næsten770 milliarder kroner – det højeste nogensinde.

Metodiske bemærkninger
Opgørelsen af bankernes gennemsnitlige indlånsrente til 0,03 procent er baseret på en analyse af 70 danske bankers rentesatser på almindelige indlånskonti uden binding og særlige vilkår forbundet med eksempelvis prioritetsprodukter og fordelsprogrammer. I analysen er den enkelte banks vægt i markedet estimeret, og resultatet på 0,03 procent er således et vægtet gennemsnit. Analysen er foretaget af Mybanker.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Penge i banken koster dig 850 kroner… ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger