Barberen, tyskersvin, Kaptajnen og konfirmationen

Barberen, tyskersvin, Kaptajnen og konfirmationen

19. juli 2014 - kl. 0:04 - af

Soeren-Visti_600x250Svend betragter sig selv i det store vægspejl. En spejlvendt version af ham – en rundhovedet lidt buttet knægt, landligt rødmosset og lille af vækst – kigger tilbage. Han kunne sagtens gå for kun at være 11-12 år, men et par forræderiske bumser på hagen, antyder at han er ældre.

Og lidt ældre er netop det, han er. Om godt tre uger bliver han 14, men her – lørdag den 1. april 1939 – er det konfirmationen, der står for døren.

Han har i det sidste års tid gået til præst hos Pastor Goll på Understed Præstegård. Der var der efter alle kunstens regler blevet terpet katekismus, skriftsteder og salmevers – så nu var han så forberedt på den store dag, som man nu engang kan blive.

Den dybe koncentration i undervisningen var i perioder blevet forstyrret, når en af de lokale bondemænd havde fodret eller afhentet de svin, der blev opfødt i den tilbygning til præstegården, der var bortforpagtet til landbrugsformål.

Det var voldsomt store svin, der blev opfedet på Understed Præstegård. På Slagteriet i Sæby var man temmelig krakilske omkring slagtesvins størrelse, men bondemanden i Understed havde fundet det man i dag ville kalde en niche. Han eksporterede sine svin til Tyskland, hvor det ekspanderende og stærkt oprustende naziststyre gerne ville have leveret sine slagtesvin så store og så fede som overhovedet muligt – og betalte godt for det.

Svends tanker vandrer bort fra Understed Præstegård, og tilbage til stedet hvor han nu befinder sig: Hos barber Alfred Christensen i Vestergade i Sæby (omtrent hvor Kalhøj mange år senere ville få sin tøjbutik).

Han har fået et hvidt klæde bundet omkring halsen. Klædet dækker resten af drengens krop, mens han sidder højt i barberens stol, der med et håndtag kan hæves og sænkes alt efter kundens størrelse og statur. Alfred er allerede i fuld gang med saks og kam. På en af ventestolene sidder far, Valdemar Jensen, der også skal have en studsning, og venter på sin søn.

Svend beundrer barberens klippeteknik, med de mange huller han klipper med sin saks i den bare luft. Fingrene står ikke et øjeblik stille på ham, uanset om saksen er i nærheden af håret eller ej.

Sådan klipper far slet ikke. Derhjemme er det Valdemar, der klipper børnene – i det mindste indtil de skal konfirmeres – og selv om han også er ganske ferm med en saks, så er Svends første besøg hos en rigtig barber alligevel en lærerig oplevelse.

Og barberen snakker næsten i samme tempo som han klipper, og det livlige snakketøj får Svend til at tænke på sin også meget snakkesalige bedstefar, der af samme årsag havde fået øgenavnet ”Sludder Thammes”. Thomas og Marie Mortensen var for et par år siden fraflyttet nabogården i Sulbæk, og havde nu bopæl Frederikshavn. Svend savner sine bedsteforældre, og glæder sig til at se dem til konfirmationsfesten i morgen.

Sidste uge var Svend – sammen med mor og far – cyklet en tur til Frederikshavn for at købe konfirmations tøj, og havde ved samme lejlighed også besøgt bedsteforældrene. De havde herefter handlet hos en herreekviperingshandler i Havnegade, og Svend havde fået sit livs første hele sæt købetøj: et sildebensvævet jakkesæt med vest.

Valdemar havde vredet sig en hel del ved at betale de 48 kroner, som han efter en hård forhandling havde fået pruttet prisen ned til. Det var desværre jakkesæt, der var på mode hos konfirmander nu om dage. For Svends ældre brødres vedkommende havde det været matrostøj, der havde været en hel del billigere!

Endelig er barberen færdig med sit arbejde, og spørger om Svend vil have duftevand i håret. Drengen skæver til sin far, der nikker og giver tilladelse til, at sønnen også skal have den oplevelse med i købet. Skal der være fest, så lad der være fest!

De to begiver sig ud af butikken og møder i Vestergade straks onkel Christian, byens arrestforvarer. Christian spørger til konfirmationen – om hvordan man har tænkt sig at transportere sig til og fra kirken?

Valdemar fortæller, at han har aftalt transporten med en af sine naboer, der selv har en søn, der også skulle konfirmeres. ”Ka do intj afbestill haem? – A will gjaern tjyer Jer te tjerken” bedyrer Christian. Den glæde vil Valdemar gerne give sin lillebror, der altid har været en nær ven – og velgører – for familien i Sulbæk.

Næste morgen bliver der gjort store øjne i Sulbækhuset. Ned ad den støvede grusvej kommer der kørende en flunkende fabriksny bil – en Opel Kaptain – som Christian havde hentet hos forhandleren samme dag. Christian har altid haft en svaghed for store og dyre biler, og når denne svaghed samtidig kunne kombineres med at glæde broderens mange børn, så var arrestforvareren i sit es!

Således gik det til, at den stolte Svend og hans familie så kan sætte sig ind i vognen og lade sig standsmæssigt transportere til og fra Understed Kirke.

Der blev i Understed by herefter længe talt om, at den fattige familie fra Sulbæk, der ikke engang ejede hverken hest eller vogn, kunne føre sig frem på den måde.

Og mon ikke også Valdemar et eller andet sted – på trods af sit strenge, religiøse livssyn, der undsagde alle former for forfængelighed – frydede sig over alt postyret?

Festen blev holdt i hjemmet i Sulbæk i strålende forårssol den 2. april 1939. Efter festen kunne Svend tælle den samlede gavesum – 72 kroner – sammen.

Med konfirmationen trådte Svend Sulbæk så ind i de voksnes rækker. Han kom straks i arbejde som daglejer hos Sdr. Dahl i Understed, hvor han kunne gå bag bondens hestespand 10 timer om dagen til en dagløn på 2 kroner.

Hvis der ind imellem ikke var en hel dags arbejde, sendte bonden straks drengen hjem til forældrene i Sulbæk – mod løntræk, naturligvis. Heller ikke datidens bønder betalte unødvendigt for deres arbejdskraft!

Fra august måned 1939 fik Svend så sin første faste tjenesteplads hos Hans Sulbæk – og her kom der så nye oplevelser, der er beskrevet i andre af disse små beretninger!

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Barberen, tyskersvin, Kaptajnen og konfirmationen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger