Læs denne uges Finansbarometer lige her
17. juli 2014 - kl. 9:20 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhængig analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Industriproduktionen faldt markant i maj
I sidste uge offentliggjorde Danmarks Statistik tal for industriproduktionen. Tal for industriproduktionen er vigtige at betragte, fordi Danmark har en stor industri, der eksporterer mange varer til udlandet. Med andre ord: Går det godt for industrien, går det typisk også godt for dansk eksport og dermed dansk økonomi. Industriproduktionen viste et fald på 2,8% fra april til maj, når man korrigerer for sæson og prisudvikling. Selvom man ikke skal tolke alt for kraftigt på et enkelt månedstal, var det ikke uventet, at industriproduktionen ville falde. Den globale vækst var lidt svagere i 1. kvartal end ventet, bl.a. pga. en hård vinter i USA, hvilket har betydet, at industrien har fået produceret så meget i løbet af 1. kvartal, at en del af industrivarerne er blevet sat på lagre. Dermed har industrien kunnet skrue lidt ned for produktionen i maj ved i stedet at sælge ud fra usolgte varer sat på lager. Vi forventer, at den globale økonomi vil komme lidt højere op i gear i løbet af andet halvår. Højere økonomisk aktivitet på vores eksportmarkeder, vil betyde højere efterspørgsel efter danske industrivarer. Vi forventer derfor, at industriproduktionen vil øges igen senere på året.
Fortsat højt overskud på betalingsbalancen i maj
Overskuddet på betalingsbalancen var i maj måned på 13,3 mia. kr. Summerer man overskuddene over det seneste år, var overskuddet i maj på 134,9 mia. kr. Selvom det ikke er rekordhøjt, er det stadigvæk svimlende højt – og faktisk ikke langt fra rekorden. Årsagen til det store overskud skal både findes i, at vi eksporterer mere, end vi importerer, og at vi har et positivt nettoafkast fra vores udlandsformue. Konstante betalingsbalanceoverskud mange år i træk har betydet, at vi er gået fra at have en udlandsgæld til at have en udlandsformue, der genererer et positivt afkast, der er med til at trække betalingsbalanceoverskuddet op. Det høje betalingsbalanceoverskud er dog ikke et sundhedstegn for dansk økonomi, men et udtryk for at krisen har ramt Danmark hårdt. Overskuddet på betalingsbalancen kan groft set betragtes som forskellen mellem, hvor meget vi sparer op, og hvor meget vi investerer. Et højt overskud er altså en indikation på, at vi stadigvæk sparer meget op, og investerer lidt – altså en indikation på, at økonomien ikke er oppe i omdrejninger.
Fortsat lav inflation i juni
Vi har også fået tal for inflationen, dvs. hvor meget forbrugerpriserne er steget. I juni var forbrugerpriserne 0,5% højere end juni sidste år og ligger dermed fortsat lavt, når man tænker på, at inflationen almindeligvis skal befinde sig på omkring 2%. Overenskomstforhandlingerne bød på moderate lønstigninger, men fordi priserne stiger mindre end lønningerne, er der faktisk tale om reallønstigninger, dvs. at vi som forbrugere kan købe flere varer. Selvom den lave inflation er et udtryk for, at økonomien længe har befundet sig i en situation med lav aktivitet, vil den lave inflation være med til at holde hånden under forbruget.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt