Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

26. juni 2014 - kl. 8:59 - af

250x600 Finans4SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhængig analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Højt humør hos de danske forbrugere

Højeste forbrugertillid siden juni 2007

I sidste uge offentliggjorde Danmarks Statistik nye tal for forbrugertilliden. Forbrugertilliden måler, hvordan danskerne ser deres egen økonomiske situation og den økonomiske situation for landet som helhed. Tallene viste, at forbrugertilliden steg fra 7,8 i maj til 9,3 i juni, hvilket er det højeste niveau siden juni 2007, hvor forbrugertilliden også var på 9,3. Da detailsalget og dankortomsætningen også er stigende i øjeblikket, så må man konstatere, at der er ved at komme gang i det private forbrug. Der er flere forklaringer på den høje forbrugertillid og fremgangen i det private forbrug. Den vigtigste forklaring er nok, at fremgangen på boligmarkedet er ved at bide sig fast, og danskerne tør dermed i større grad skrue op for forbruget. Dertil kommer, at beskæftigelsen er svagt stigende og at de disponible indkomster ligeledes vokser. Selvom lønvæksten er lav, så sikrer den lave inflation realindkomstvækst, hvilket naturligvis også er med til at understøtte forbruget.

Boligmarkedet i svag fremgang, men fortsat regionale forskelle

Der kom også nye tal for boligmarkedet i sidste uge, da Realkreditrådet mv. offentliggjorde Boligmarkedsstatistikken for 1. kvartal. På landsplan er boligpriserne steget med 0,4% henover kvartalet. Prisstigningen på landsplan dækker dog over regionale forskelle, som dog er mindre markante end for bare et år siden. I 55 kommuner ud af de 94 kommuner for hvilke der er tal på, lå huspriserne højere i 1. kvartal 2014 sammenlignet med 1. kvartal 2013. Når man sammenligner 1. kvartal 2013 med 1. kvartal 2012, var det samme kun gældende for 43 kommuner. Når det er sagt, er der stadigvæk væsentlige forskelle. F.eks. bliver en bolig solgt væsentligt hurtigere i Region Hovedstaden end i resten af regionerne. Noget af forskellene på tværs af landet kan forklares ved, at der sker en stor tilflytning til de store byer, hvor bl.a. jobmulighederne er bedre. Den væsentligste forklaring er dog, at renteniveauet er så lavt, at der ikke er stor forskel på ydelsen, om man bosætter sig i eller omkring de store byer eller i udkantsområdet.

Nationalbanken ser mere lyst på dansk økonomi

Sidste uge bød også på en ny kvartalsoversigt fra Danmarks Nationalbank, som vanen tro indeholder en prognose for dansk økonomi. Nationalbanken ser nu en smule mere optimistiske på dansk økonomi i forhold til sidste prognose. Nationalbanken venter nu, at BNP-væksten bliver 1,5% i 2014 stigende til 1,8% i 2015 – og at væksten i høj grad vil blive trukket af den indenlandske efterspørgsel. Dette er på linje med Danske Banks forventninger, selvom vi er en smule mere optimistiske mht. 2015, hvor vi venter en vækst på 2,0%. På baggrund af den forventede økonomiske udvikling anbefaler Nationalbanken samtidig, at man strammer finanspolitikken i 2015. Her drages der paralleller til 2005, hvor dansk økonomi endte i en overophedning fordi man ikke strammede finanspolitikken i tide.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger