Apoteket informerer – Lægemiddelforbruget i Danmark

Apoteket informerer – Lægemiddelforbruget i Danmark

17. maj 2014 - kl. 0:07 - af

apo1 600x250En gang årligt udgiver Danmarks Apotekerforening et hæfte, der i tal og ord fortæller om lægemiddelforbruget i Danmark. I dataene som præsenteres indgår blandt andet det faktiske forbrug af forskellige typer medicin, hvad medicinen har kostet, sammenlignet med tidligere år og lidt om apotekernes i Danmark, totalomsætning, udgifter, placering og distribution. I en klumme som denne, vil det ikke være realistisk at gå i detaljer med alt, men jeg har lyst at trække nogle ting frem, som forhåbentlig kan give jer læsere en ide om hvad der sker. I efteråret 2013 skete der en dramatisk ændring omkring reglerne for køb af svage smertestillende lægemidler. Før d. 30. september kunne man f.eks. købe 300 stk. Panodil i håndkøb på et apotek, og fra og med 30. september var det kun 20 stk. pakninger der måtte sælges i håndkøb. Skal i dag have mere end en 20 stk. pakning, skal man vej af lægen, der hvis det skønnes rimeligt, kan udstede recept på større mængder svage smertestillende lægemidler. Udviklingen i forbruget/købet har været imødeset med en vis spænding, og nu ser det ud til at forbruget/købet er faldet en del. Statistikken for 2013 viser, at det samlede salg af svage smertestilende lægemidler er faldet med ca. 15 %, og ser man udelukkende på salget i store pakninger, er faldet omkring 22 %. Samtidig har der været en stigning i salget af svage smertestillende lægemidler i små pakninger, men den stigning svarer dog kun til en tredjedel af faldet i de store pakninger. Det ser altså ud til at operationen er lykkedes, og forbruget/købet af disse lægemidler er faldet. Samtidig er det håbet, at det med de nye udleveringsregler lykkes at undgå en række selvmord og selvmordsforsøg.

Tallene fra Apotekerforeningen fortæller også om hvor store besparelser der opnås ved at apotekerne tilbyder et billigste af en række alternativer, den såkaldte generiske substitution. I 2013 sparede kunderne og samfundet samlet i omegnen af 2 milliarder kr. ved at apoteket udleverede et billigere lægemiddel end det, lægen havde ordineret. Man kan også læse, at i Danmark har vi den billigste kopimedicin i EU. Gennemsnitsprisen på en døgndosis ligger på ca . 1,26 kr, EU gennemsnittet er 2,46 kr. Tyskland, som har mange flere apoteker end Danmark, også set i forhold til indbyggertallet, har en pris på 2,23 kr. Irland topper statistikken med en gennemsnitspris på ca. 4,80 kr.

På Danmarks 312 apoteker var der i 2013 ansat 4239 personer, hovedsaligt farmakonomer og farmaceuter. Ud over de 312 apoteker var der 960 andre udleveringssteder – filialer, apoteksudsalg, håndkøbsudsalg og medicinudleveringssteder, i alt 1272 steder i Danmark, hvor man kan købe/hente sin medicin.

Har du lyst at læse mere om statistikkerne omkring lægemidler og apoteker i Danmark i 2013, kan publikationen downloades på denne adresse: http://www.apotekerforeningen.dk/~/media/Apotekerforeningen/stoerre_publikationer/2013_Laegemidler_i_Danmark.ashx 

God weekend

Sæby Apotek

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Apoteket informerer – Lægemiddelforbruget i Danmark ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER