Apoteket informerer om skovflåt…

Apoteket informerer om skovflåt…

11. maj 2014 - kl. 11:48 - af

Flaat_600x250Det er forår og alting skæres ned, synger Benny Andersen, men det betyder også at der er mange skønne og et par ubehagelige ting der kommer frem. En af disse tilbagevendende plager er skovflåten, som i disse dage melder sig aktiv i naturen. Skovflåten er en mide, som i sit voksenstadie lever af blod fra dyr eller mennesker. Flåten sidder typisk på græsstrå, og når den registrerer varme og/eller lugt fra et dyr eller menneske, søger den at komme fra strået til dyret eller mennesket, hvor den finder et godt varmt sted, og borer sine kæber ind i huden og finder et blodkar, hvorfra den kan suge blod. Som ung voksen er flåten ganske lille, kun på størrelse med et knappenålshoved, men når den så har suget blod, svulmer bagkroppen op, og man er ikke i tvivl.

Flåten i sig selv er temmelig ufarlig, men dog generende, men den kan være bærer af bakterier, værst af dem er Borelia Burgdorferi, som kan forårsage den frygtede infektion Boreliose, der kan give lammelser. Den kan også være bærer af et virus der kan give sygdommen TBE (Tickborne Encephalitis).

Hvad skal man så gøre, hvis man har været udsat for flåter? Vigtigst af alt skal man kigges grundigt efter om der skulle være en flåt på kroppen, når man har været på skovtur. Som nævnt holder flåten af at sidde lunt og godt, f.eks. i lyskeregionen, knæhaser og hovedbund. Finder man et af de små bæster, skal det fjernes. Brug en flåtfjerner til at fjerne flåten med. På apoteket kan man købe en flåtfjerner, der ligner et miniature koben. Det sætter man ind omkring flåten helt nede ved huden, drejer rundt nogle gange til flåten giver slip, og fjerner dermed flåten – husk at aflive den. Man kan også bruge en smal pincet, men den må ikke klemme på bagkroppen, fordi risikoen for infektioner derved øges væsentligt. Glem alt om at brænde flåten med en cigaret, eller smøre den ind i margarine/vaseline, det får måske nok flåten til at give slip, men risikoen for at den sprøjter maveindholdet – med bakterier – ind er alt for stor.

Når man har fjernet flåten, kan der sidde lidt rester af den tilbage, det skal kroppen nok selv sørge for at fjerne, men desinficer gerne området med lidt klorhexidin. Hold i den kommende tid øje med stikstedet. De første dage kan der være lidt rødme omkring stedet, som ved et insektstik, men det vil forsvinde ret hurtigt. Sker det imidlertid ikke, og bliver der et mere markant rødt område, der er større end en 5 krone, i løbet af de næste 1-4 uger, skal man kontakte sin læge, med henblik på behandling med antibiotika mod Boreliose.

Selv om der er en vis risiko for at blive kontaktet af en skovflåt, skal det ikke afholde os fra t nyde skov, mark og strand her i foråret, man skal bare tage sine forholdsregler.

God week-end.

Sæby Apotek

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Apoteket informerer om skovflåt...' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger