Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

20. april 2014 - kl. 12:24 - af

250x600 Finans6SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhængig analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Nye tal for betalingsbalancen: Vi er rigere, end vi tror

Betalingsbalancen satte ny rekord i februar

I sidste uge kom der nye tal for betalingsbalancen og udenrigshandlen. Størrelsen på betalingsbalancen måler pulsen på vores indtægter og udgifter i samhandlen med udlandet. Betalingsbalancen i februar satte ny rekord, idet overskuddet på de løbende poster endte på 138,3 mia. kroner, når man måler overskuddet over det seneste år. Overskuddet på betalingsbalancen skyldes dog ikke kun samhandlen med udlandet, det skyldes i høj grad også løn- og formueindkomst fra udlandet. Løn- og formueindkomst bidrager således med 65,2 mia. kroner over det seneste år. Det store bidrag fra løn- og formueindkomst skal ses i lyset af, at vi efter mange år med overskud på betalingsbalancen har opbygget en betydelig formue i udlandet, en formue som genererer et afkast. Denne indkomst indgår ikke i opgørelsen over BNP, som er den traditionelle målestok for fremgangen i økonomien. Dette betyder dermed, at danskerne reelt er rigere end hvad BNP angiver. Det store betalingsbalanceoverskud er dog ikke så godt, som det lyder, idet det mere er et udtryk for en ubalanceret økonomi. Det rekordhøje overskud skal nemlig ses i lyset af, at den indenlandske efterspørgsel stadig halter efter i forhold til de fleste andre landes økonomier. Siden krisen har opsparingen i Danmark været stigende, mens forbrug og investeringer har været underdrejet.

Februar-tallene for udenrigshandlen viste, at vareeksporten steg 4,9 % fra januar til februar, og selvom øget olieeksport bidrog til en stor del af fremgangen, er det glædeligt, at de danske eksportvirksomheder er i fremgang. Denne fremgang blev også bekræftet af februar-tal for industriproduktionen, som steg 1,4 % i forhold til januar.

Fortsat lav inflation

Der kom også marts-tal for inflationen. Tallene viste, at forbrugerpriserne i marts var 0,4% højere end samme tid sidste år. Dermed er stigningen i marts lavere end i februar, hvor stigningen i forbrugerpriserne var på 0,5%. Faldet i inflationen fra februar til marts skyldes blandet andet, at fødevarepriserne faldt i Danmark, selvom de steg globalt. Vi regner med, at inflationen vil stige herfra, når de globale fødevarepriser også slår igennem i de danske forbrugerpriser.

Store prisstigninger på ejerlejligheder i København

Ugen bød også på nyt om boligmarkedet, da home offentliggjorde boligtal for marts. Målt som et (sæsonkorrigeret) tremåneders gennemsnits steg huspriserne på landsplan med 0,1 % og var dermed stort set uændrede i forhold til sidste år. Modsat var der mere fart på ejerlejlighedsmarkedet, som er steget 9,7 % over det seneste år. Den store stigning var primært båret af prisstigninger i Københavnsområdet, som over det seneste år er steget hele 17,4 %. Historisk har der været en god sammenhæng mellem boligtallene fra home og de mere officielle statistikker fra Danmarks Statistik og Realkreditrådet. Der kan dog være større afvigelser, specielt på kommuneniveau. Det skyldes, at der indgår færre handler, og de enkelte handlers karakteristika derfor kan have en større betydning for det samlede tal.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger