Ugens klumme: <br>Hjelms forlis – 2. del

Ugens klumme:
Hjelms forlis – 2. del

12. april 2014 - kl. 1:23 - af

Soeren-Visti_600x250I 10-15 frostgrader og en pibende kuling fra nordøst ligger kutteren ”Hjelm” 16. januar 1940 støt på grund mellem 1. og 2. revle i Sulbæk nord for Sæby. Bølgegangen er voldsom, og den hastige nedkøling af luften over et forholdsvis varmt Kattegat danner hidsige snebyger, der fejer hen over hele det dramatiske sceneri.

Kutteren, der har hjemstavn i Sæby, havde været på fiskeri, men var blevet overrasket af det pludselige vejromslag. De havde klogeligt sat kursen hjemover, og ville givetvis være kommet sikkert i havn, hvis ikke lige det havde været fordi en brådsø havde tippet en bunke tovværk og vod overbord, som så uheldigvis havde viklet sig ind i kutterens skrue. Således uden motor og ude af stand til at manøvrere, havde skibet været overladt til strømmens og bølgernes herredømme – og var således strandet i Sulbæk.

Fra stranden følger de lokale strandbønder opmærksomt med i redningsaktionen – heriblandt også den lokale 15-årige dreng, Svend.

I lukafet på kutteren sidder 3 forkomne fiskere og har næsten opgivet håbet, da en af dem registrerer, at der er et andet fartøj i nærheden: redningsbåden fra Sæby. Håbet om redning i sidste øjeblik inden kuldedøden ville tage dem, breder sig, og de mobiliserer alle kræfter og overlevelsesinstinkter for at koncentrere sig om den hjælp der er på vej.

Men på redningsbåden er der problemer. Revlerne og det hårde vejr har knækket rorpinden, hvilket umuliggør manøvrering i det oprørte vand, så aktionen trækker i dramatisk langdrag. Mens kostbar tid går tabt, forsøger man over radioen at få en ny rorpind fragtet fra Sæby til Sulbæk, for derefter at få den firet via en line fra land ud til redningsbåden.

Operationen lykkes heldigvis, og efter lang tids baksen i det ekstremt kolde vejr, lykkes det i tre omgange – med en person ad gangen – at få reddet de 3 fiskere fra ”Hjelm” over på redningsbåden – og få sejlet dem til Sæby i stærkt forkommen tilstand. Det var på et hængende hår at forliset ikke kom til at koste menneskeliv, og flere af såvel redningsfolkene som de nødstedte fiskere får så alvorlige forfrysninger, at de resten af livet ville få mén af dem.

Det andet skib der forliste ud for Sæby i den navnkundige vinterstorm, der startede den første af krigstidens 3 isvintre, var damperen ”Bertha”. Den grundstødte ud for Strandgården, og blev ved egen og lokale fiskeres hjælp trukket fri i de efterfølgende dage – lige netop tidsnok til ikke at blive indkapslet i det hastigt tilfrysende Kattegat.

Sådan gik det imidlertid ikke for ”Hjelm”. Den sad uhjælpelig fast i sandet, og blev i løbet af få dage helt væk i den hastigt voksende havis. Svend Sulbæk kunne fra stranden dag for dag følge kutterens skæbne, og snart kunne man på isen til fods gå ud og besigtige skibets skader nærmere.

Da det omsider blev forår – hvor landet i øvrigt blev besat af tyskerne – lå kutteren stadig på sin plads, halvt nedgravet i sandet, og den efterfølgende sommer kunne de lokale svømme ud og bade fra dens dæk.

Man havde så småt vænnet sig til kutterens tilstedeværelse og mere eller mindre glemt alt om fartøjet, da der pludselig – efter endnu en hård isvinter – begyndte at ske noget.

Der gik rygter om, at vraget var blevet solgt til en lokal værftsarbejder – vistnok på en auktion foranlediget af det forsikringsselskab, der havde udbetalt erstatning til de nødstedte fiskere.

Nu fulgte der så et nyt projekt, der med spænding blev fulgt af Svend og de andre fra stranden: bjærgningen af ”Hjelm”.

En tidlig morgen registrerede Svend atter aktivitet på stranden, men denne gang var det en anden type fartøj der kom ”Hjelm” til undsætning.

Det var en underlig type skib, der nu havde bevæget sig ind over revlerne, men det viste sig, at det var velvalgt til formålet.

Skibet var en stenfisker, der var en karakteristisk fladbundet pram, der uden at grundstøde kunne komme helt ind til ”Hjelm” – og i kraft af sit egentlige formål, havde stenfiskeren påmonteret såvel kran som graveredskaber.

Inden gravearbejdet blev iværksat forestod der imidlertid nogle forberedelser, og den nysgerrige forsamling på stranden gjorde derfor store øjne, da der blev dumpet en dykker i fuld udrustning – en heldragt med påmonteret hjelm og iltslange – ned på siden af kutteren, for at besigtige skaderne under vandlinjen.

Skaderne var åbenbart ikke mere omfattende, end vurderingen gik i retning af, at ”Hjelm” kunne repareres, så nu forestod et større gravearbejde, før kutteren med kranen kunne løftes om bord på stenfiskeren. Ikke mindst tømningen af kutterens ”dam” (et indenbords bassin til opbevaring af levende fisk) for sand, var et tidskrævende arbejde.

Men det lykkedes omsider at få ”Hjelm” løftet op fra sandet, og den blev sejlet til Sæby af stenfiskerfartøjet.

Her kunne Svend Sulbæk så på sine cykelture til Sæby Havn i de efterfølgende uger følge ”Hjelms” vej tilbage til funktionsdygtig fiskekutter, mens den på værftet i Sæby blev forsynet med ny ræling og nye planker, der hvor snestormen og den efterfølgende lange tid ved stranden i Sulbæk havde forårsaget omfattende skader.

Den dag i dag ville man aldrig finde på at reparere et skibsvrag i den tilstand. Men tiden var en anden og ressourcerne var knappe i krigstidens Danmark, så alt hvad der kunne repareres blev det. Nok en kontrast til vores nuværende ”køb og smid væk” mentalitet!

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ugens klumme:
Hjelms forlis – 2. del'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER