Har du høfeber – eller noget, der ligner?

Har du høfeber – eller noget, der ligner?

6. april 2014 - kl. 0:03 - af

apo1 600x250Der er forår i luften. Foråret varsler dog ikke kun lyse timer, solskin og lidt varmere temperaturer. Det er også startskuddet til et stærkt stigende antal pollen i luften, der stammer fra hassel, el, elm, birk, græs og bynke. Birkepollen topper i april og maj måned og senere på sæsonen kommer græs og bynker i flere bølger.

For mange danskere er pollen ensbetydende med det, der populært kaldes høfeber. Det er dog ikke kun “hø”, altså græs, der kan udløse høfeber, men også pollen fra en række forskellige træer – og overfølsomheden kan i nogle tilfælde relateres til pelsdyr, skimmelsvampesporer eller husstøvmider.

Ret udbredt lidelse 

Høfeber er en af de hyppigste kroniske sygdomme i den vestlige verden. Det anslås, at omkring en million danskere lider af eller har lidt af høfeber1. Det nøjagtige tal kan være svært at bestemme, da mange ganske enkelt ikke er klar over, at de har høfeber.

1 Se artiklen “Høfeber” af overlæge, dr. med. Holger Mosbech på www.netdoktor.dk (sidst opdateret 23. april 2012.

Går ud over livskvaliteten 

Høfeber kan forekomme hele livet. Nogle er plaget af lidelsen gennem hele livet, mens andre vokser fra den. Høfeber kan variere i forskellige grader i forhold til sæsonen. De værst ramte oplever en forringet livskvalitet, hvor de har svært ved at sove, svært ved at koncentrere sig og svært ved at arbejde. Desuden øger høfeber risikoen for at udvikle astma.

Hvad er forskellen på høfeber og forkølelse? 

Høfeber har forkølelseslignende symptomer. Men høfeber er ikke det samme som forkølelse. For høfeber varer ofte mere end to uger eller kommer på bestemte tidspunkter af året. Høfeber giver et tyndt og vandigt sekret fra næsen, giver ofte voldsom kløe i næsen, kraftige nyseanfald og eventuelt udtalt kløe i øjnene.

Til forskel fra høfeber giver forkølelse et gulligt sekret fra næsen, sjældent kløe i næsen, kun nys en gang imellem og ingen kløe i øjnene. Ved at holde øje med disse specifikke symptomer er det med andre ord muligt at finde ud af, om symptomerne skyldes høfeber eller forkølelse.

Bliv undersøgt for høfeber 

Hvis du har mistanke om høfeber og pollenallergi er det en god idé at konsultere din praktiserende læge. Han eller hun kan lytte til din sygehistorie og undersøge dig med en allergitest, en såkaldt hudpriktest, om hvorvidt du evt. har allergi med straks-reaktioner. Den kan evt. suppleres med såkaldt RAST-test, som er rettet mere specifikt mod bestemte allergifremkaldende stoffer – og ud fra det samlede billede afgøres så den rette behandlingsform. Sæby Apotek

Søg råd og rette midler på apoteket 

Når du har fundet ud af, hvad du er allergisk over for og hvornår det er sæson for din “skadevolder”, handler det om at vælge de rette midler til kampen. Fx kan du opnå en lindrende her-og-nu virkning med øjendråber eller næsespray. Hvis du har allergiske anfald i hele sæsonen, bør du vælge en forebyggende behandling inden sæsonstart med eksempelvis kapsler eller tabletter.

På apoteket rådgiver faguddannede medarbejdere om pollenallergi og guider dig frem til den rette løsning:

– Ingen mennesker er ens og pollen kan give forskellige former for symptomer hos den enkelte. Derfor er det vigtigt med individuel vejledning, så vi sammen finder frem til denne rette løsning. På apoteket tilbyder vi godkendte og veldokumenterede produkter, der giver hurtig og effektiv lindring til alle i familien – og vi giver tilmed forebyggende råd omkring pollenallergi

Vil du vide mere? Spørg på apoteket.

Gode råd mod pollenallergi 

• Husk din medicin

• Slå græs, mens det er fugtigt af dug

• Brug tørretumbler og tør dit vasketøj inden døre i sæsonen

• Vask eller skyl håret fri for pollen, inden du går i seng

• Luk bilens vinduer og brug gerne pollenfilter

• Brug solbriller eller cykelbriller, når du cykler – så undgår du pollen i øjnene

• Luft ud, når pollentallene er lave

• Tjek pollentallene og planlæg dagen efter dem

• Hold dig så vidt muligt indenfor

• Undgå pelsdyr, som kan have pollen i pelsen

Kilder: www.astma-allergi.dk, www.netdoktor.dk og www.sundhedsguiden.dk 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Har du høfeber – eller noget, der ligner?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER