Læs denne uges Finansbarometer lige her
4. april 2014 - kl. 0:07 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhængig analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Opsvinget i dansk økonomi er nært forstående
Danske Bank prognose: Mens vi venter på opsvinget
I sidste uge udsendte Danske Bank sin nye prognose for dansk økonomi. Der vurderes, at dansk økonomi står overfor et nært forestående opsving, hvor vi allerede i år vil se væksten nærme sig et normalt niveau. Denne vækst vil blive trukket af en kombination af stigende forbrug og stigende eksport. På den korte bane ser det dog mest lovende ud for eksporten. Fremgangen i eksporten er især drevet af stigende økonomisk vækst på Danmarks tætte eksportmarkeder, som fx Tyskland, Sverige og Storbritannien. Overordnet set venter Danske Bank en BNP-vækst på 1,5% i 2014 og 2,0% i 2015, hvilket er stort set uændret i forhold til vores sidste prognose fra december sidste år.
Ledigheden falder, men skyldes delvist reformer
I sidste uge blev der offentliggjort nye tal for ledigheden i februar. Tallene viste, at der var 140.600 bruttoledige (sæsonkorrigeret) i februar, hvilket svarer til en ledighedsprocent på 5,3%. Dette er et fald på 2.700 personer fra januar til februar. Bruttoledigheden er dermed på det laveste niveau siden august 2009. Ligesom det store fald i bruttoledigheden januar, så kan det meste af faldet forklares på baggrund af institutionelle ændringer som følge fra kontanthjælps- og dagpengereformerne. Reformerne betyder blandt andet, at unge under 30 år ikke længere kan få kontanthjælp, men en uddannelseshjælp. Da de fleste registreringer af ledige på de nye ydelser burde være på plads nu, må faldet i februar skyldes, at folk ikke længere modtager ydelser eller er erklæret ikke-arbejdsparate. Tallene ændrer ikke ved, at vi grundlæggende mener, at arbejdsmarkedet er i fremgang, om end fremgangen er svag.
Regionale forskelle på boligmarkedet bekræftes af Danmarks Statistik
På det danske boligmarked findes der to ledende statistikker – den ene offentliggøres af Realkreditrådet, den andet af Danmarks Statistik. Sidste uge bød på nye tal fra Danmarks Statistik. Tallene viste, at huspriserne faldt med 0,2 % fra 3. kvartal 2013 til 4. kvartal 2013. Huspriserne falder dog generelt i 4. kvartal og ifølge vores sæsonkorrektion er der faktisk tale om en stigning på 0,8%. Tallene bekræftede også det billede vi så fra Realkreditrådets Boligmarkedsstatistik, nemlig at boligmarkedet i høj grad er splittet på tværs af landet. Fremgangen er hovedsageligt placeret omkring Region Hovedstaden, mens prisudviklingen ligger fladt eller falder i yderområderne. Som eksempel steg huspriserne med 4,8% i Region Hovedstaden i 4. kvartal 2013 sammenlignet med 4. kvartal 2012, mens huspriserne i Nordjylland faldt med 1,4% i samme periode.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt