Apoteket informerer: <br>Nytårsforsætter

Apoteket informerer:
Nytårsforsætter

22. december 2013 - kl. 0:07 - af

Det er en klassiker: Til nytår begynder jeg på en frisk og holder op med at ryge! Det bliver skønt, gør det ikke? Men man kan jo ikke stoppe nytårsaften når der er fest, eller nytårsdag hvor man er træt efter festen, 2. januar tager man på job igen og der står de andre man plejer at ryge med, man bliver mere og mere stresset fordi arbejdet har hobet sig op… hvor var der plads og overskud til et rygestop?

Et rygestop er på top 5 over danskernes nytårsforsætter – og over halvdelen af de danske rygere har planer om at kvitte tobakken. Det bliver bare ikke rigtig til noget.

Det er prisværdigt at sætte sig for at begynde året med en frisk start, men langt de fleste der prøver at stoppe med at ryge i forbindelse med nytåret med ”en kold tyrker” falder tilbage til røgen inden for et år – størstedelen af disse inden for de første 2 uger!

Men hvorfor sker det? Når nu så mange gerne vil stoppe, og har besluttet sig for at stoppe? Svaret skal nok findes i, at langt de fleste faktisk ikke er rigtig parat til at stoppe. Et rygestop er en stor og omfattende beslutning. Det er det meste af dagligdagen der skal laves om, og får man ikke sin normale mængde nikotin, begynder kroppen at udvise abstinenssymptomer, der på ingen måde er nemme at komme forbi.

At være parat til at stoppe handler om mere end at sige at man gerne vil stoppe. Måske har man inderst inde mange forskelligt rettede tanker om et rygestop. Man ved godt det er usundt at ryge, at lunger og luftveje bliver ødelagt og det er næsten lige så skadeligt for ens nærmeste – men så er det jo bare at: sidst jeg prøvede at stoppe tog jeg 10 kg på; rygning hjælper mig til at stresse af og koncentrere mig; jeg bliver umulig at omgås hvis jeg ikke ryger… Disse tanker er ikke ligefrem motiverende for et rygestop!

Når man kigger nærmere på dem, har tankerne desværre ikke rod i tobakkens virkninger, men dens bivirkninger. Nikotin sætter forbrændingen kunstigt i vejret og øger blodsukkeret– derfor har man som ryger mindre appetit; smags- og lugtesans forbedres gevaldigt når røgen ikke længere ødelægger disse; mange oplever at mangle ”hånd-til-mund” ritualer og begynder derfor at spise i stedet for at ryge. Alt dette er med til at øge vægten. Føler man at tobak hjælper med at stresse af og koncentrere sig, er det i virkeligheden ikke en forbedring af de mentale evner, men afhjælpning af nikotinmangel. Det stadie man når efter at have røget er, det normale niveau for ikke-rygere. Stress på grund af nikotinmangel klinger med tiden af efter et rygestop, men det kan tage mange måneder, før kroppen vænner sig af med at kræve nikotin. Humørsvingninger og irritabilitet er i samme bolgade som stresssymptomer. Det skyldes nikotinmangel

Som de fleste nok har regnet ud kan alle disse bivirkninger mindskes ved at bruge nikotinerstatning i forbindelse med et rygestop. Erstattes den nikotin man mangler fra tobakken, kan man trappe kontrolleret ud af nikotinforbruget og langsomt lægge sine nikotinreceptorer i dvale.

Det kan være svært for mange rygere at lægge tobakken fuldstændigt fra den ene dag til den anden. I disse tilfælde kan rygereduktion være en stor hjælp. Man begynder så småt at skifte tobak ud med nikotinerstatning. Efterhånden som man er klar til det skiftes mere og mere tobak ud, indtil man en dag ikke ryger længere, men bruger nikotinerstatning. Når den dag kommer, er næste skridt på vejen i

rygestoppet at trappe nikotinforbruget ned. Men allerede på dette punkt har man en succes at bære rygestoppet videre på – det er jo lykkedes at kvitte tobakken helt!

Et rygestop er svært, meget svært, men man behøver ikke gøre det sværere for sig selv end højst nødvendigt. Frederikshavn kommune har lavet et nyt tilbud der hedder: ”Kom og kvit.” Det er et individuelt tilbud med rådgivning, hjælp til motivation og specielt hjælp til at fastholde et rygestop. Der er ingen startdatoer, man møder bare op når man har taget en beslutning, eller er ved at tage en beslutning og gerne vil have hjælp til at komme i gang. På apoteket kan vi rådgive om de forskellige muligheder der er inden for nikotinerstatning. Der er gode chancer for at finde den metode der passer netop dig!

Til slut vil vi gerne ønske vores læsere og kunder en glædelig jul. Vi ses på apoteket til rygestop eller hvad du nu ellers har brug for.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Apoteket informerer:
Nytårsforsætter'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER