Johnny fik en værdig håndsrækning

Johnny fik en værdig håndsrækning

18. december 2013 - kl. 12:24 - af

Tilbage i 2006 begyndte det så småt at gå skævt, da Johnny Jensen mærkede forskellige konsekvenser af omstruktureringer i sit virke som bygningssnedker. Flere favntag med et svindende jobmarked og frustrationen her over udmøntede sig i 2010 i selvmordsforsøg. I Frederikshavn har kommunen i det nye år øget fokus på indsatsen over for forløb som Johnnys.

Johnny Jensen, der er gift på 27. år og far til to har siden omvæltningerne i 2006 været en hård tid igennem. For selvom familielivet er velfungerende og baglandet i orden, så kan den usikkerhed, som ledighed ofte er forbundet med være tung at bære i længden. Imidlertid fik han efter en afskedigelse i 2009 hurtigt foden inden for hos et nyt snedker-tømrerfirma, men selvom det var givende at være på rette faglige hylde, så var der alligevel noget, der ikke fungerede. Johnny får det pludselig så skidt, at han oplever angstanfald og frygt for, hvad han i frustration vil kunne finde på at gøre mod sig selv.

Sygemeldt
Det var skræmmende for både ham selv og hans kone at opleve, og han sygemeldes efterfølgende i en periode på cirka tre måneder. Samtidig opsøger han en psykolog i håb om afklaring og bedring.

– Jeg blev bevidst om at det, der trykkede mig var forbundet med angst for at miste de ting, jeg gennem et helt liv har opbygget, og at det er naturligt nok at reagere på. Det var en lettelse at erkende, at det ikke var ensbetydende med at gå fra forstanden, siger han.

Johnny begynder at komme oven vande, og vender tilbage til sit arbejde, hvor han hurtigt er tilbage på fuld tid. Men halvandet år senere vil tilfældet, at han afskediges. Det tager han denne gang med lidt mere sindsro end sidst og starter kort tid efter op i en løntilskudsstilling, hvor virksomheden efter et halvt års tid ulykkeligvis må dreje nøglen om.

– Det var virkelig tungt, da jeg endnu engang ikke vidste, hvad jeg havde i udsigt, siger han. Dagpengeperioden får jo på et tidspunkt ende, og så bliver det pludselig et problem at være jobsøgende.

Selvmordsforsøg og indlæggelse
I 2010 blev situationen for Johnny ubærlig, og han blev ved juletid indlagt på psykiatrisk afdeling i Frederikshavn efter at have forsøgt selvmord.

– Det hele kollapsede 1. juledag, mens vi havde gæster, fortæller han. Det var en eller anden skæv bemærkning i min retning, der gjorde udslaget på det, der længe havde været under opsejling. Det var her, jeg gav helt op, trak mig tilbage og begyndte at planlægge.

Da kone og børn samme jul tog på familiebesøg, blev konen på et tidspunkt urolig over ikke at kunne komme i kontakt over telefonen, og kørte derfor tilbage til hjemmet. Her fandt hun ham bevidstløs, efter han havde indtaget store mængder piller og alkohol. Ambulancen kom og kørte ham til udpumpning i Hjørring, og herpå fulgte en to måneders lang indlæggelse på psykiatrisk afdeling i Frederikshavn.

Fontænehuset – en god støtte
– Mens jeg var indlagt på psykiatrisk afdeling begyndte jeg langsomt at komme mig igen. Det var også her, jeg hørte om Fontænehuset, som er et kommunalt tilbud i Frederikshavn for psykisk sårbare mennesker, fortæller Johnny.

– Det lød ikke umiddelbart som noget for mig, men jeg gav det en chance, og har lige siden jeg blev udskrevet været glad for at komme i huset, hvor alle kan komme ind lige fra gaden og blive mødt i øjenhøjde. Man kan altid få en snak om det, der er svært, og samtidig er det ikke nødvendigvis dét, der er i fokus. Huset har medlemmer og ikke patienter, og der bliver ikke spurgt til, om man har en diagnose. I stedet kommer man i udgangspunktet for at bidrage med et stykke arbejde i det omfang, man er i stand til. Selv har jeg hjulpet til med en del håndværksmæssige opgaveløsninger, og gør det fortsat.

– Den opbakning jeg har fået ved at komme i huset har været rigtig god, og den har gjort mig i bedre stand til at håndtere, at vejen ikke altid er lige; hvad der skete for mig kan jo ramme os alle. Jeg er blevet mødt med stor rummelighed, og det har givet mig en grundlæggende ro og accept – en værdig hjælp til selvhjælp, som jeg synes var, hvad jeg havde brug for.

Tilbage til dagligdagen
I dag er Johnny og hans familie ovenpå igen efter et langt og sejt træk. I maj måned startede han i flexjob ved Palle Jensen Biler i Frederikshavn, hvor han føler sig tilbage i rette element med sit arbejde. Det samme gør han på hjemmefronten, hvor han forrige år kunne fejre sølvbryllup med sin kone. Kontakten med Fontænehuset, som varierer i graden af tilknytning vil han dog fortsat bevare, for som han siger;

– Bare det at vide, at der er et rum, hvor det er okay, at man ikke hele tiden er på toppen gør i sig selv, at jeg bedre kan håndtere ikke altid at være det.

Siden projektperiodens opstart i 2010 har Fontænehuset været et tilbud for borgere, der ligesom Johnny har brug for et åndehul i det daglige. Tiltaget er hidtil blevet finansieret i et samarbejde med Socialministeriet og Frederikshavn Kommune. Fra 1. januar har byrådet i Frederikshavn Kommune besluttet at afsætte midler til den videre drift.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Johnny fik en værdig håndsrækning ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER