Hørby Stationsby gennem 100 år<br>…

Hørby Stationsby gennem 100 år

2. december 2013 - kl. 14:48 - af

Den 3. december 2013 fylder Hørby Borgerforening år – da er det nemlig præcis 100 år siden, den første borgerforening i byen blev stiftet, og dette jubilæum skal selvfølgelig markeres. Forberedelserne har stået på de sidste to år, da Tage Bøgh Jensen blev spurgt, om det ikke var noget for ham, at være med til at lave en bog om Hørby gennem de sidste 100 år. Det var oplagt at have Tage med i redaktionen – han havde på det tidspunkt været med til at lave en bog om Hørby Idrætsforening og har trukket et stort læs i borgerforeningen gennem tiderne – bl.a. som formand og har også været aktiv i Lokalhistorisk Forening i byen.

Vendsyssel blev kørt tyndt

Tage Bøgh Jensen har været meget aktiv i tilblivelsen af bogen, men også Ole Nielsen, forhenværende skoleinspektør på Hørby Skole, har lagt mange timer i projektet. De to har kørt Vendsyssel tyndt, for at finde materiale til bogen. De har været i Hjørring og Frederikshavn, på lokalhistoriske arkiver og Vendsyssel Historiske Museum, men især Lokalarkivet i Sæby er blevet flittigt besøgt. Man må ikke tage protokoller og artikler med hjem, så det, der kunne bruges, er blevet kopieret og taget med hjem til Hørby til nærlæsning.

Jens Arne Jensen, der i en årrække har været formand for Fjernvarmeværket, har også bidraget til bogen – især med afsnittet om varmeværket, men også korrekturlæsning. Han var, da han flyttede til Hørby, med til at starte borgerforeningen op igen, efter den havde ligget stille i et stykke tid. Byens nuværende formand for borgerforeningen Kjeld Ejstrud har også bidraget til bogens tilblivelse – en vigtigt post – da det er ham, der har fundet pengene til projektet. Sparekassen Vendsyssel Fond og Distriktsudvalget har delt udgifterne – i alt 34.000 kr.

Hotel, højskole og håndværkerskole

Flere nye historier er dukket op undervejs, og de der kommer til at læse bogen ”Hørby Stationsby gennem 100 år”, vil helt sikkert lære noget om landsbyens tilblivelse, forandringer, storhedstider og forfald – modernisering og vækst. Det gamle hotel, der nu står tomt, har f.eks. været højskole. Da den gik konkurs, blev der oprettet håndværkerskole i ”Det Hvide Hus” som ligger på hjørnet af Enebærvej. Der blev siden frisør og nu er det alm. beboelse. Håndværkerskolen flyttede som bekendt til Snedkergaardsvej, hvor der i dag er efterskole.

”Vi har mødt en masse mennesker undervejs”

Men det var ikke altid lige nemt at finde de oplysninger, de havde brug for. Tage Bøgh Jensen og Ole Nielsen tog en dag turen til Hjørring, for at undersøge historier om gasboringer, der skulle have været foretaget under krigen. Da de kom til Vendsyssel Historiske Museum og bad om at finde artikler fra bestemte årstal, fik de besked om, at såden fungerer det ikke. Man skulle bestille tid, for at blive instrueret i, hvordan man studerer mikrofilm. De to måtte slukørede køre hjem til Hørby igen.

Historier fra gamle Hørbyborgere

Der er bred enighed om, at det har været rigtigt givtigt og spændende at arbejde med bogen, og redaktionen har mødt en masse mennesker undervejs. Der er især blev lyttet til Frede Jensen, som stadig er bosat i Hørby og har været Sparekassedirektør i byen. Også Per Grøn, hvis far var bager Johannes Grøn, har bidraget og Pastor Huus´ søn Ejvind Huus, der er forfatter til bogen ”Barn af Vendsyssel”, har fortalt deres erindringer. Redaktionen har oven i købet fået lov til at bruge afsnit fra Ejvind Huus´ bog. Derudover har man skrevet rundt og efterlyst bl.a. billeder hos folk, der bor eller har boet i byen.

Medlemmer kan få udleveret en bog

Bogen skulle ende på 150 sider, og til sidst blev det svært at begrænse sig, men alligevel lykkes det at ende på 153. Disse sider fyldt med spændende og lærerige historier og billeder fra en svunden tid, kan nuværende medlemmer af Borgerforeningen få, kvit og frit, når jubilæet fejres den 7. december kl. 11 – 15 i Kulturhuset Hørby. Andre kan købe bogen hos Borgerforeningens formand til 150 kr. Spændende læsning for alle der har en interesse for Hørby.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Hørby Stationsby gennem 100 år
...'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger