Bolig: Skattesmæk truer flekslånere

Bolig: Skattesmæk truer flekslånere

26. november 2013 - kl. 8:59 - af

Renten på rentetilpasningslån bliver lige nu handlet i nye bundrekorder, og dermed risikerer særligt boligejere med F5- og F3-lån et skattesmæk på op mod 10.000 kroner per lånt million kroner. Mange glemmer nemlig at opdatere selvangivelsen med de faldende renteudgifter og dermed faldende rentefradrag.

Rentefesten for boligejere med de populære rentetilpasningslån når lige nu nye højder. De igangværende auktioner i Totalkredit og andre realkreditinstitutter har nemlig indtil videre resulteret i nye bundrekorder på renterne.

Rentefaldet giver isoleret set grund til jubel, og det gælder ikke mindst for boligejere med F5- og F3-lån, som ser ud til at få skåret op mod ¾ af deres renteudgifter fra 1. januar.

– De boligejere, der lige nu har et afdragsfrit F5-lån på auktion, ser ud til at opnå en rentebesparelse på hele 32.700 kroner i 2014 per lånt million kroner, siger chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm

Men i halen af rentebesparelsen truer også et tilsvarende stort skattesmæk, for mange boligejere glemmer nemlig at orientere SKAT om de faldende renteudgifter, og dermed får boligejerne et uberettiget rentefradrag, som SKAT senere vil kræve tilbagebetalt. Sådan lyder advarslen fra Spar Nord og revisionshuset Beierholm.

– Hvis du ikke opdaterer din selvangivelse hos SKAT med dine nye renteomkostninger, så risikerer du et skattesmæk på cirka 10.400 kroner for hver million kroner, du har lånt, siger statsautoriseret revisor i Beierholm Søren V. Pedersen og tilføjer:

– Boligejere i Danmark betaler som udgangspunkt kun cirka 2/3 af renteudgifterne selv. Resten betaler SKAT i form af rentefradraget. Derfor skal du så at sige huske at dele din besparelse med SKAT, når renteudgifterne falder.

Risiko størst for F5-lånere

Risikoen for skattesmæk er ifølge Martin Lundholm størst for F5-lånerne, som har haft lånet i fem år, og som nu skal have tilpasset renten. De boligejere har været vant til at betale en kontantlånsrente i Totalkredit på knap 4,6 procent, og den ser nu ud til at lande på bare 1,3 procent fra nytår. Tilsvarende ser kontantlånsrenten på F3-lån ud til at falde fra knap 2,3 procent til bare 0,7 procent, mens renten på F1-lånene allerede er så lav, at yderligere fald ikke har nævneværdig betydning for renteomkostningerne

Rentefradrag falder til 25,5 procent

Søren V. Pedersen hæfter sig også ved, at boligejerne generelt skal forberede sig på lavere rentefradrag. Siden 2012 er satsen for rentefradraget nemlig blevet reduceret, og i 2019 vil fradragsretten lande på bare 25,5 procent.

– Mens boligejerne har været vant til at få cirka 2/3 af renteudgifterne betalt af SKAT, så vil SKAT i 2019 kun betale omkring en fjerdedel, siger Søren V. Pedersen.

– I 2014 hedder fradragssatsen 30,5 procent, og fordi der er tale om en meget langsom reduktion i rentefradraget, og fordi renterne er helt exceptionelt lave, vil det på kort sigt ikke føles som nogen voldsom forskel. Men som boligejere skal vi alligevel forberede os på, at vi fremadrettet skal betale en større og større del af vores renteudgifter selv, tilføjer han afsluttende.

Om Spar Nord

Med 335.000 kunder, cirka 1.500 medarbejdere og 78 lokale banker (filialer) over hele landet er Spar Nord blandt de største banker i Danmark. Banken har gennem finanskrisen hvert år leveret trecifrede millionoverskud og landede i 2012 et overskud før skat på 290 millioner kroner.

Spar Nord ejes af flere end 125.000 aktionærer

For yderligere information se www.sparnord.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Bolig: Skattesmæk truer flekslånere ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER