Overvældende opbakning til vælgermøde i Manegen

Overvældende opbakning til vælgermøde i Manegen

12. november 2013 - kl. 9:50 - af

Onsdag aftens vælgermøde i Sæby med over 200 tilhørere, blev den succes som arrangørende havde håbet.

Samtidig var det en efterhånden godt brugt og træt flok lokalpolitikere, der med tilfredshed kunne se tilbage på et to en halv times langt møde, der gav noget at tænke over for alle.

Mange punkter blev i aftenens debat drøftet, lige fra Frederikshavn Boligforenings ideer til byggeri på Sæby havn og henover Byrådets salg af p-pladserne foran Købmandsgåden, til grimme byggegrunde i forfald og ideer til skabelse af øget bosætning, bopælspligt og ikke mindst tilførsel af nye arbejdspladser til Sæby.

Arrangørerne havde på forhånd fremsendt 3 spørgsmål til aftenens panel af byrødder, som bestod af Ole Rørbæk, Jørgen Tousgaard, Søren Visti, Jens Porsborg, Mogens Brag, Jens Hedegaard og Brian Pedersen. Da spørgsmålene var besvaret, var der en kort pause, hvorefter det var spørgsmål fra salen, der skulle runde aftenen af, og spørgsmål var der en del af.

Der var dog en fællesnævner, som de fleste kunne tilslutte sig, nemlig en masterplan for Sæbys fremtid, således at der er en hel klar plan for, hvad man må og ikke må i forhold til byggeri og udnyttelse af de mange smukke områder, der omkranser Sæby.

Ligeledes var der overvejende enighed om at beskytte Sæbys mange værdier, hvilket både Søren Visti, Jørgen Tousgaard, Ole Rørbæk og Jens Porsborg, hver i sær argumenterede for.
Søren Visti med en ide om f.eks. at bruge grunden ved det gamle Nordmark på Havnen til park, med mulighed for aktiviteter, cafeer, en kiosk og måske oplagring af både i vinterhalvåret.
Mogens Brag var dog af den overbevisning, at det vil være forventeligt med boliger på havnen, men ikke noget der er højere, end det der er på området i dag. Til dette var der en udbredt bekymring hos tilhørerne over det forslag, som Frederikshavn Boligforening er kommet med. Til det kunne Brian Pedersen berolige med, at han er overbevist om, at de er i dvale til efter valget, og til det tilføjede Ole Rørbæk, at det der var kommet frem ikke var, som han kaldte det Sæby traditioner, så det måtte derfor være om igen – forfra.

Fra en at tilhørende blev der stillet forslag om en åben arkitekt konkurrence om havnens arkitektur, med mulighed for at alle kan deltage også lokale med gode ideer. Dette blev positivt modtaget, og kan nu tages med i de videre overvejelser efter valget 19. november.

En anden tilhører roste ideen om en masterplan og spurgte ind til, hvordan politikerne vil udvikle industri og generere flere arbejdspladser i Sæby. Første til at svare på det var Brian Pedersen, der mente at kommunen skal stå til rådighed for folk med planer om erhverv i Sæby, ligesom de skal hjælpe til, ja kort sagt, være erhvervsvenlige. Omkring arbejdspladser mente han det fra politisk side er svært at skabe, men det derfor er vigtigt at kommunen er med til at fremme lysten til det.
Peter E. Nielsen mente politikerne skulle være pro aktive og være med til at ”vælte sten” som han udtrykte det – have et positivt erhvervssyn.

Jens Hedegaard mindede om de 4 vækstspor i kommunen og fremhævede de maritime arbejdspladser, der pt. Udgør 45 % af skatten i kommunen, så det er værd at satse på, som han sagde. Til det tilføjede Søren Visti vigtigheden af dansk arbejdskraft og uddannelse i stedet for østeuropæere. Ligesom han fremhævede jobs indenfor service, både i forhold til det maritime, men også i forhold til olie i Nordsøen og vindenergi.

Jørgen Tousgaard fik herefter ordet, han ønskede at forkæle de små virksomheder, ved hurtig sagsbehandling, og ved at være med til at gøre nuværende virksomheder konkurrence dygtige. Han nævner her bl.a. Danish Crown i Sæby. Ligeledes erindrede han om vigtigheden af turisme i Sæby, herunder punkter som blå flag.

Ole Rørbæk nævnte udviklingen omkring bosætning og de nye grunde, der nu udstykkes i den nordlige del af byen, en udstykning som skal være med til at gøre det attraktivt at flytte hertil. Som han sagde, er der ingen vare på hylderne er der ingen kunder, henvist til manglen på byggegrunde i Sæby.

Mogens Brag mente i forbindelse med skabelse af nye erhvervsvirksomheder, at politikerne skal være en partner i det spil og ikke en myndighed som sådan.

Jens Porsborg benyttede herefter lejligheden til at nævne Volstrup Skole som eksempel på, hvor svært det kan være at få noget igennem, når det er landspolitisk, henledt på det at få godkendt grunden ved skolen til erhvervsområde.

Jens Hedegaard forsikrede til sidst om, at politikerne er bevidste om at Sæby er en turistby på lige fod med Skagen.

En nylig tilflytter til Sæby spurgte undrende politikerne om, hvordan en boligforening overhovedet kan få lov at bygge på 1 klasse, som han udtrykte det i forhold til forslaget om boliger på Nordmarks areal på havnen. Til det svarede Jens Hedegaard, at kommunen intet har med det at gøre og er uden for indflydelse i den sammenhæng.

Omkring Åen, ja så var det også et af aftenens punkter. Her kunne Brian Pedersen oplyse tilhørerne om, at den plan der i sin tid var på bordet omkring den frie vandring i åen, ikke længere er realistisk bl.a. pga. økonomi, og at han i morgen (red. tirsdag) skulle afholde møde med de implicerede lodsejere om sagen. Han mente også i den forbindelse, at åen skal åbnes op fra Vestergade og med smil på læben, sagde han, at man så måtte se om det skulle gå ud over Torvekroen eller Kalhøj, for at få større passage, hvilket frembragt grin hos tilhørende, incl. Handelsstandsforeningens formand Hans Ole Kalhøj.

Sidste spørgsmål til de fremmødte politikere var fra Havnens Beboerforening, der ønskede et spørgsmål om bopælspligt bl.a. i Strandgade belyst. Her står en del boliger pt. tomme hen, da husene er ejet af turister, der kun bruger dem i ferier osv. hvilket gør, at det der normalt trækker turister til, nemlig et levende kvarter, ikke længere er så levende.
Til det blev der svaret, at det ikke er noget, der umiddelbart kan gøres en masse ved, og at det langt hen af vejen er landspolitisk der skal gøre noget for at ændre det, hvilket også var svaret på spørgsmålet om de tomme, og ikke særlig pæne grunde der findes nogle stykker af i byen bl.a. i Vestergade og den gamle skolegrund lidt længere ude.

Som afrunding på en god aften med mange spørgsmål og svar, fik hver politiker mulighed for en afsluttende bemærkning, der blev brugt til lidt valgflæsk inden krydset skal sættes den 19. november.

En kommentar til “Overvældende opbakning til vælgermøde i Manegen” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

En kommentar til “Overvældende opbakning til vælgermøde i Manegen”

 • Søren Kristiansen

  Søren Visti med en ide om f.eks. at bruge grunden ved det gamle Nordmark på Havnen til park, med mulighed for aktiviteter, cafeer, en kiosk og måske oplagring af både i vinterhalvåret.

  Søren hvem er det der skal holde liv i cafeer og kiosk ?

  Der har været kiosk/købmandsbutik på havnen uden succes.
  Der er en cafe på havnen der har åbent under 2 måneder.

  Skal Sæby være en “rigtig” turistby skal der altså investeres mere end et par millioner i en park.
  Der er masser af muligheder, men så længe vi tager alle kampene med hinanden så kommer vi ingen vegne.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Overvældende opbakning til vælgermøde i Manegen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger