Sæby Havn – herfra min verden går!

Sæby Havn – herfra min verden går!

10. november 2013 - kl. 10:50 - af

Alle Sæbynitter, såvel tilflyttere som os der har flere generationers historie i området, har en mening om – og et forhold til – Sæby Havn.

Jeg er kommet på havnen flere gange om ugen hele mit 56-årige liv. Som lille dreng med far i hånden for at se på kutterne og fiskeauktionen. Jeg har set rødspættefiskeriet dø ud og en kort årrække blive erstattet af industrifiskeri. Jeg har set sønderstranden i flere omgange blive inddæmmet for at give plads for en fiskeindustri. Jeg har set fiskeindustrien blive lukket, og erstattet af anden industri og boligbyggeri. Jeg har set forfald blive erstattet af nybyggeri og havnen blive udvidet for at ændre status fra fiskerihavn til lystbådehavn. Jeg har ikke været lige begejstret for alt, hvad der er sket. Jeg er ikke imponeret af boligerne på havnefronten eller Sæby Sønderstrand, men jeg har vænnet mig til dem – velvidende om, at det de erstattede var endnu mindre attraktivt.

Nu er vi imidlertid ved en ny korsvej. Den faldefærdige værftshal er revet ned, og tilbygningen er blevet renoveret med nænsom hånd – det synes jeg fortjener anerkendelse. Det har pyntet gevaldigt på den del af havnen. Et kommende nybyggeri hvor hallen lå, bør derfor holdes lavt og laves i samme stil som den renoverede del – med en åben plads til arrangementer og aktiviteter, som det har været tilfældet denne sommer.

Men hvad skal der ske på søndersiden af havnen, hvor Vanggårds gamle fabrikker med deres fremskridende forfald nu i stigende grad skæmmer billedet?
Svaret er nok boliger. Flere planer har været fremført – og har påkaldt sig Sæbynitternes kritik og vrede. For højt, for tæt og upassende arkitektur, der ikke er indpasset i området, har været de dominerende kritikpunkter.

Senest har Frederikshavn Boligforening så fremført et projekt, kaldet Kanalbyen, der disponerer over den sydligste halvdel af fabriksarealet. Boligblokke i op til 4 etagers højde, firkantede, hvide, tætte og kompakte – ikke ulig det byggeri vi ser på Sæby Strand. Godt 90 boliger på det halve af fabriksarealet. Mellem disse blokke er der udgravede kanaler, hvor der skal indledes havvand – formentlig for at give mindelser om den oprindelige kystlinje.

Jeg synes byggeriet er spændende og visionært – bare ikke på Sæby Havnefront. Det skæmmer og passer ikke ind – det er for højt og for kompakt. Og kanalerne risikerer at blive fyldt med rådnende ildelugtende tang og alger fra det lavvande havområde mod øst. Og hvad værre er: hvis man tillader et så højt og kompakt byggeri på den sydlige del af arealet, så vil man få meget svært ved at nægte en kommende investor tilladelse til at lave noget lignende på den nordlige – helt op mod havnearealet.

Det må derfor være ”en ommer” for Boligforeningen. Budskabet fra min side vil være: lavere byggeri – mere luft mellem bygningerne, så der bevares kig til havet fra Sdr. Ringvej. Og sidst men ikke mindst: ikke firkantede boligblokke. Hvidt betonbyggeri passer ikke ind i bydelens arkitektur, og vil på den udsatte placering ikke holde sig hvidt ret længe. Kik i stedet lidt på arkitekturen og farverne i det nærliggende Havnebo – og lav noget der passer hertil.

Dette indlæg er ikke kun politisk. Vel er jeg opstillet – nok engang – for SF til valget den 19. november, men de holdninger jeg skitserer ovenfor, er dem jeg vil arbejde for, hvis jeg skulle blive genvalgt.
Ikke kun som SF´er men som Sæbyborger, der har et livslangt og nært forhold til området.

Søren Visti Jensen
Byrådsmedlem og Kandidat fra SF

4 kommentarer til “Sæby Havn – herfra min verden går!” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

4 kommentarer til “Sæby Havn – herfra min verden går!”

 • Hej Søren. Med alle de politikere der har, stort set, samme mening som du, må der være basis for at byrådet kan udarbejde/vedtage en lokalplan der sætter retningslinjer for det kommende byggeri. Situationen er jo at der er en pris på grunden. Den forholder boligforeningen sig til og planlægger med det antal boliger der skal til for at betale grunden. Hvis I politikere modsat, kom med planen først, ville prisen på grunden afspejles i det antal boliger der måtte bygges. Derfor skal lokalplanen laves først.

 • Det er der da fornuft i. Problemet er bare at hvis ikke planen passer ind i visse øjne og lommer. Så får man bare Naturfredningen til at spænde ben.

 • Jeg har fulgt indlægget fra Søren V og Birger Isaksen. hvilket jeg syntes lyder meget fornuftigt fra Birgers side af. nu er området udlagt som industri og ikke bolig hvilket gør det meget nemt at lave et udspil til en lokalplan som passer ind i områdets arkitektur og atmosfære. lave boliger 1.5 plan. hvis det er boliger man går efter… man kunne jo også lade kommunen købe industrigrunden, og på den måde investere i fremtiden. vel videne at vi jo ikke sejler rundt i penge i kommunen i øjeblikket kunne det måske alligevel lade sig gøre med politisk vilje, hvem ved…

  Til dig Poul Sørensen ja så må jeg jo nok melde mig i rækken af det du skriver… med naturfredning, ja jeg må sige at du jo nok ikke er helt på plads med dine augmenter så jeg tillader mig lige at rette dig lidt.
  det er sådan at Naturstyrelsen ikke forholder sig til hvad du og jeg mener der er pænt men kun jura og om gældene lovgivning er overholdt, i de konkrete tilfælde som der har været , vedr. boligbyggeri på havnen har Naturstyrelsen givet Beboerforeningen medhold i deres sag fordi lovgivning og retningslinjer ikke er overholdt. Så man får ikke bare Naturstyrelsen til at spænde ben hvis det ikke lige passer ind i Beboerforeningens øjne ….skulle den vist være på plads.

  Med venlig hilsen
  Erik Schack
  formand
  Sæby Havns Beboerforening

 • Jeg kan da ikke tro at kommunen fremlægger noget derv ikke er efter loven. Så skal det da rettes.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sæby Havn – herfra min verden går!' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER