Ny bog “Vi røber intet” præsenteres på fredag

Ny bog “Vi røber intet” præsenteres på fredag

7. november 2013 - kl. 0:26 - af

Den 94 årige Frede Hansen fra Sæby fortæller i bogen ”Vi røber intet til forfatteren Arnold Andersen om sin meget interessante livshistorie, og det er ikke småting, han lægger for dagen. Historien begynder i Himmerland, hvor hans hjem var i Anderup ved Støvring, hvor han under sin opvækst, skulle give en hånd med derhjemme og desuden passe sin skolegang.

Med en utrolig skarp hukommelse fortæller Frede således om sit livsforløb: Efter et ungdomsskoleophold i Åabybro var det smede faget, der trak, og efter endt læretid i Skørping skulle værnepligten aftjenes. Det blev så ved flåden, hvor der skete ting og sager. Frede måtte blandt andet afløse en uduelig kok.

Den 9. april 1940, mens han gik og passede sin vagt på Holmen, sejlede der ubudne gæster ind i havnen. Efter Fredes mening kom de sejlende med alt deres isenkram, uden at de overhovedet var blevet inviteret.

Efter endt tid ved flåden fandt Frede et job som fyrbøder ved Aalborg Privatbaner, hvor han skulle fyre med tørv på damplokomotiverne, men siden fyrede han også sig selv. Det var i begyndelsen af besættelsesårene. Med al den uro, der var på den tid, var det spiren til, at han søgte ind til politiet. Under augustoprøret i Aalborg i 1943, havde han desuden fået til opgave at få styr på urolighederne på Vesterbro, en begivenhed som han oplevede som meget dramatisk.

Frede fortæller om de lokale politifolks flugt til Sverige, der foregik i en gammel spinkel fiskekutter, og om sit ophold med den militære træning derovre. Han fortæller desuden om en meget dramatisk hjemkomst til København, hvor politifolkene kom i ildkamp med nogle hipofolk.

Efterkrigstidens historie har for Frede Hansen absolut ikke været mindre interessant. Efter at være vendt tilbage til smedefaget, fik han et arbejde på Sæby Havn med at skulle udføre reparationsarbejde ombord på fiskekuttere. Der gik desuden nogle år med vognmandskørsel, og efter et kort ophold på Frederikshavns Værft blev det til 24 år på Alpha diesel, herunder arbejdet med opstart af en motorfabrik i Portugal.

Trods sin høje alder 94 år, er det lykkedes for Frede at fortælle historien til den 82 årige forfatter, Arnold Andersen, hvis rolle det har været at tolke det fortalte i et let forståeligt skriftsprog og at forme fortællingen til en sammenhængende historie.

Bogen, der er på 102 sider, vil blive præsenteret den 8. november kl. 16,00 på ”Retfærdigheden” Algade 14, i Sæby, og den vil umiddelbart efter præsentationen kunne købes i boghandelen for 148 kr.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER