Alt for mange dør af at være indlagt

Alt for mange dør af at være indlagt

7. november 2013 - kl. 10:56 - af

Hvert år bliver mellem 1000 og 5ooo af indlagte patienter ofre for “utilsigtede hændelser” – på sygehusene. “Utilsigtede hændelser”, dækker over skader, som patienten har pådraget sig under indlæggelsen og som kunne være undgået med f.eks. bedre arbejdsgange, rutiner eller generelt større opmærksomhed om den enkelte patients tilstand.

Det nationale niveau for HSMR er pr. definition 100 (%). Et sygehus eller en anden enheds mortalitet sammenlignes med det nationale niveau. Hvis HSMR er = 100, er der ingen forskel mellem mortalitetsraten og det gennemsnitlige nationale niveau. Er det højere end 100, dør flere end forventet. Er det lavere end 100, dør færre end forventet.

Når man så ser på den samlede HSMR rate i Region Nordjylland, så lå den i de 4 kvartaler i 2011 på mellem 116 og 115. Ser man så på sidste kvartal i 2012 og de to første kvartaler 2013, så ligger de på : 121 og 123.

På landsplan, blev der i 2012 registreret 155.791 fejl i det danske sundhedsvæsen og ifølge overlæge Jørgen Hansen fra Patientombuddet er det tal “kun toppen af isbjerget”, hver fjerde af de indberettede utilsigtede hændelse er så alvorlig, at den kræver forlænget indlæggelse, mens det vurderes, at i mellem 1.000 og 5.000 af tilfældene kræver patientens liv. Det er umuligt at komme det præcise tal nærmere, og dermed er usikkerheden om, hvor farligt det egentlig er at være indlagt på et dansk sygehus, stor.

“Det er skandaløst, at vi står over for så store problemer uden at vide mere om det præcise omfang – om det er 1.000 eller 5.000, der dør hvert år som følge af utilsigtede hændelser,” Mange af de alvorlige fejl kunne være undgået, hvis personalet ikke blev tvunget til at løbe så stærkt, undersøgelser viser, at det særligt er sygeplejersker på sygehuse, der oplever, at de ikke har mulighed for at yde sygepleje på et fagligt forsvarligt niveau, mens halvdelen af lægerne svarer, at deres arbejdsdag er så stressende, at patientsikkerheden lider under det og jo mere stress påvirker personalet, des flere utilsigtede hændelser sker der.

Vi skal væk fra dette ”ræs” og igen sætte patienten i centrum, det er den enkelte patients behov, der skal være i centrum, så vi udnytter de muligheder og ressourcer der er, for at få den bedst mulige behandling ved sygdom. Det opnår vi bedst, ved at etablere et bedre samarbejde mellem sygehuse, praktiserende læger, speciallæger og den kommunale ældrepleje.

Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser fastslår, at 13 pct. af de indlagte patienter oplever fejl i forbindelse med deres behandling, flere af lægerne i undersøgelsen peger på, at der er behov for en omfattende patientreform i Danmark, som skal klarlægge, hvor højt dødstallet er og hvad der kan gøres i praksis for at undgå det, det nytter ikke at spare mere på personalet, der imod bør man se på om arbejdsgangene kan forenkles (LEAN metoden) således at man får en bedre arbejdsgang med bedre udnyttelse af resurserne og dermed færre fejl. Region Nordjylland ligger i øjeblikket på en sidsteplads, når man sammenligner effektiviteten i sundhedssektoren med de øvrige regioner, det skal der gøres noget ved, jeg vil arbejde for at sundhedssektoren i Region Nordjylland skal være lige så effektivt som de øvrige regioner.

Venlig hilsen
Steen Jørgensen
Byråds- og Regionskandidat – C

En kommentar til “Alt for mange dør af at være indlagt” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

En kommentar til “Alt for mange dør af at være indlagt”

 • johnnie porsgaard

  til Steen Jørgensen er jo blot at sige: at når man har sparet og skåret ned længe og uden omtanke, kan det ikke nødvendigvis lykkes at genoprette eller forbedre kvaliteten af behandlingssystemerne ved blot at kræve omstruktureringer og nye arbejdsgang.
  Jeg tager dine indlæg her og i Nordjyske som udtryk for at du er villig til at hjælpe med at finde penge til reelle forbedringer på både sundheds- og psykiatriområdet. Et godt sted at starte kunne være Frederikshavn Kommunes socialpsykiatri. Det er borger-nært og en billig men også effektiv indsats til gav for nogen af kommunens svageste.
  mvh
  Johnnie Porsgaard
  mdl. af Enhedslisten

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Alt for mange dør af at være indlagt' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER