Apoteket informerer om pleje af ældre hud

Apoteket informerer om pleje af ældre hud

3. november 2013 - kl. 0:05 - af

Det er altid vigtigt at pleje sin hud – en sund og velplejet hud er altid smukkere end en uplejet. Efterhånden som livet sætter sine spor, ændrer huden sig og får nye behov for pleje.

Vores hud består af fire forbundne lag. Yderst er hornlaget der er døde hudceller. Normalt er hornlaget ganske tyndt, men visse steder, f.eks. på fødderne kan hornlaget blive flere millimeter tykt for at beskytte de øvrige lag af hud. Under hornlaget er overhuden, hvor nye hudceller dannes. Dernæst kommer læderhuden, som består af bindevæv. Inderst er underhuden, som er et fedtlag.

Cellerne i overhuden danner blandt andet fedtstoffer, der lægger sig mellem cellerne og danner en barriere, så vand fra hudens dybere lag ikke fordamper. Derved udtørrer din hud ikke så let. Med alderen bliver dannelsen af fedtstoffer dog mindre, og huden bliver derfor lettere tør. Med tiden mindskes også fedtlaget i din underhud. Det gør huden slap, og dermed mere rynket.

I læderhuden dannes de to vigtige fibre, kollagen og elastin. Kollagens funktion er at styrke og støtte din hud. Elastins funktion er at gøre din hud elastisk. Allerede fra 25 års-alderen, danner din hud dog ikke så hurtigt kollagen og elastin, og huden mister derfor gradvist noget af sin styrke og smidighed. Dette ses tydeligst på hud, der har været udsat for solstråler. UV-stråler er nemlig med til at nedbryde kollagen og elastin. Vil du undgå flere rynker end højst nødvendigt, bør du derfor beskytte din hud med en creme med solfaktor. I læderhuden findes også talgkirtler, der danner talg, som er en olieret substans. Talgkirtler findes mest i hovedbunden, ansigtet, bryst og skuldre, hvor talg er med til at fedte og ”smøre” hud og hår. Talgkirtler findes ikke i håndflader og fodsåler. Talg hjælper til at huden ikke bliver tør. Med alderen falder produktionen af talg også, og huden bliver derfor lettere tør.

Med alderen vil du måske få leverpletter. Det er brune pletter, der kommer på lysudsatte steder som hænder og ansigt. De har ikke noget med leveren at gøre, som navnet ellers siger. Pletterne kommer som følge af UV-strålers påvirkning af pigmentcellerne i din hud. Strålerne får cellerne til at producere mere af det farvestof, der gør huden brun, også kaldet melanin. Oftest opstår pletterne langsomt over flere år og er ganske harmløse. Men hvis pletterne ændrer form eller bliver knudrede, skal du få dem undersøgt hos din læge. Du kan forebygge leverpletter ved at beskytte dig mod solen med tøj og solcreme.

Den tørre hud, du får med alderen, kræver god hudpleje. Særligt udsatte er skinnebenene. Huden bliver ofte meget tør her, og hvis der opstår et sår, kan det tage lang tid om at hele. Hvis du får et sår på skinnebenet, som ikke heler, er det vigtigt, at du kontakter din læge. Ved tør hud kommer der også ofte kløe, og du vil lettere få eksem og små infektioner i huden. Derfor skal du styrke og beskytte din hud med en god fugtighedscreme. Alt efter hvor tør, din hud er, fås de med forskelligt fedtindhold.

På apoteket er vi altid klar til at hjælpe dig med at finde den rigtige creme til din hud

God søndag

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Apoteket informerer om pleje af ældre hud' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger